Connect with us

Nyheter

Fläskkött – branschens fetaste investering

Published

on

Grisar redo för att bli fläskkött - Lean hogsFläskkött, eller slaktsvin är allt av grisen utöver det som handlas som grismagar. Det engelska begreppet är Lean hogs. Priset på fläskkött är beroende av bland annat majspriset, då grisar ofta utfodras med majs och det finns en korrelation i prissättningen till grismagar.

Futures på Lean hogs avser terminskontrakt på griskött, som fläskkött produceras av, till skillnad från grismagar som det görs bacon av. Terminer på fläskkött handlas bland annat på Chicago Mercantile Exchage under akronymen LH, och prissätts i cent per pound (ett kilo motsvarar cirka 2,2 pound). I den elektroniska handeln används symbolen HE.

Basfakta om grisar

Det tar omkring sex månader att föda upp en gris från födsel till slakt. Grisarna är i allmänhet redo för försäljning på marknaden, det vill säga de går till slakt när de väger omkring 250 pounds, cirka 110 till 115 kilo.

Den övervägande produktionen av griskött sker i den amerikanska mellanvästern då USA är världens största producent. De dominerande staterna är Iowa, North Carolina, Minnesota och Illinois.

En gris som väger 250 pound ger cirka 86,8 pound magert fläskkött, fördelat på 21 procent skinka, 20,3 procent loin, 14 procent grismage, 3 procent revbensspjäll, 7 procent rumpstek och 10 procent picnicbog. Resten utgörs av halsbiten, magert trim, fett och diverse garneringar.

Grismagar, som också handlas som terminskontrakt på CME, används i huvudsak till bacon, och kan frysas och lagras upp till ett år innan de används.

Att tänka på när du handlar fläskkött

  • Priserna på griskött tenderar säsongsmässigt vara som högst mellan maj och juli.
  • Titta på priset på majs, vilket är vad grisar i huvudsak utfodras med. Om priset på majs stiger kraftigt, kommer jordbrukarna att ta sina svin på marknaden när de är yngre, och har en lägre vikt, för att undvika de höga foderkostnaderna. Detta orsakar vanligen ett fall på fläskpriset, det vill säga det finns en negativ korrelation mellan priset på fläsk och kursen på majs.
  • Det går till viss del att förutsäga priset på fläskkött genom att läsa Hogs and Pigs Report. Om mängden nyfödda griskultingar är lägre än det tidigare kvartalet är det sannolikt att priset på fläskkött sex månader framåt, när dessa är färdiga för slakt, kommer att stiga.

Terminer på griskött

Leveransdatum

Griskött går till leverans årligen i februari, april, maj, juli, juli, augusti, oktober och december.

Terminer och futures på lean hogs

*2 avser årtalet, vilket betyder att tickern LHG2 avser leverans av fläskkött i januari 2012.

Kontraktsspecifikationer

Kontraktstorlek

På Chicago Mercantile Exchange (CME) avser ett terminskontrakt 40.000 pound, cirka 18.200 kilo fläskkött.

Tick

Tick Size: $0,00025 eller 2,5 cents per pound = $10,00 (0,00025 x 40.000 lbs).

Daglig prisavvikelse

3/100 cent per pound (motsvarande 11,20 USD/kontrakt ) över eller under föregående dags stängningskurs, men ingen för frontmånaden.

Trading Hours

Från måndag 09:05 AM till fredag 1:55 PM; Central American Time, med dagliga handelsuppehåll mellan 4:00 PM och 5:00 PM.

Open out cry på Chicago Mercantile Exchange, måndag till fredag 9:05 AM till 1:00 PM.

Sista handelsdagen

Handelsdagen som föregår den tionde bankdagen i leveransmånaden då handeln avslutas 12:00.

Leveranskvalité

Slaktkroppar

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *