Följ oss

Analys

Den heliga treenigheten för 2017?

Publicerat

den

Handelsbanken - Råvarubrevet - Nyhetsbrev om råvaror

Kvartalsrapport för råvaror från HandelsbankenKina, Trump och OPEC

Under 2016 har tre starka drivkrafter utkristalliserats och drivit råvaror till bästa tillgångsslag med råvaruindex upp 30% i USD. För 2017 tror vi bara en mäktar med att överträffa förväntansbilden, det är inte Trump eller Kina –utan OPEC.

Kina och TrumpOPEC överträffade förväntningarna

Det halvårsvisa OPEC-mötet i Wien gav ett styrkebesked från den slumrande kartellen. Ett paket med tre starka komponenter presenterades; produktionskvoter för varje medlemsland, tak för Iran och ett avtal med icke-OPEC, där Ryssland står för största sänkningen. Marknaden tvivlar på implementeringen, historiskt har OPEC levererat 80% av avtalade sänkningar. Vi tror på OPEC den här gången och ser en oljemarknad i god balans under andra halvåret vilket leder till ett snittoljepris på USD 60 för 2017, en kraftig höjning från tidigare prognos på USD 40.

Kina +Trump = basmetaller

Kinas återhämtning det här året kommer från riktade stimulanser mot fastighetsmarknaden och infrastruktur under 2015. En gammal, välbeprövad metod som konsumerar mycket industriella metaller. Kina har nu börjat kyla ner fastighetsmarknaden vilket kommer att vara ledande för lägre tillväxttakt i investeringar i infrastruktur under 2017. Trumps tillträde som president kommer sannolikt öka förväntningarna ytterligare under Q1 men sedan finns det risk för besvikelse både i USA och Kina. Zink och nickel står starka i utbudssidan av prisekvationen medan koppar och aluminium kommer tyngas av hög produktion. Vi tror på ett högre medelpriser för alla basmetaller under 2017 jämfört med 16 men ser spotpriserna som väl höga för alla utom nickel.

Vår syn för Q1-Q2 2017:

Commodities år 2017

Basmetaller

KinaHöga förhoppningar

Årets vändning i basmetaller kommer från de stimulanser Kina genomfört sedan 2015. Medicinen med riktad stimulans mot fastighetsmarknaden är effektiv och för med sig ökade investeringar i infrastruktur. De två viktigaste segmenten för efterfrågan på metaller. Medicinens biverkning är skenande fastighetspriser och en bostadsbubbla som kinesiska ledare måste se upp med. Det är därför inte förvånande att Kina börjat kyla fastighetsmarknaden, dessutom på precis samma nivå i ökningstakt som under den senaste cykeln, 2013.

Zink och nickel står starkt

Vår tro på högre zink och nickelpriser har besannats, och av rätt skäl. Brist i marknadsbalansen efter stängda gruvor för zink, då flera stora är utbrutna och för nickel, efter miljöutvärderingen på Filippinerna. I Zink–priset har marknaden prisat in mycket förhoppningar på Trump och där finns nu en risk för besvikelse i kombination med allt fler kinesiska marginalproducenter som ökar produktionen vilket kan dämpa uppgången. Vi har USD 2700 som medelpris för 2017.

Nickelbristen får störst effekt i marknaden först under 2017 när höga lagernivåer betats av och Filipinernas lägre export gör avtryck. Vi fortsätter därför att tro på stigande priser med USD 13800 som medelpris för 2017.

Koppar och Aluminium i Trumps skottglugg

Sista året med hög nickelexport från FilippinernaDe divergerande förutsättningarna för basmetaller på utbudssidan spelar fortfarande in. Fram till Trumps segertal handlades koppar i princip oförändrad i år, trots de starkaste stimulanserna i Kina sedan finanskrisen. Högre produktion från nya gruvor är förklaringen. Vi sätter därför en speciell varningsflagga för koppar på nedsidan när Kinas stimulanser rullar ut ur systemet, före det att Trump eventuellt kommer in under 2018, med ett medelpris på USD 5000.

Aluminium har stigit i bakvattnet av högre produktionskostnad när kol- och oljepriserna har gått upp. Marknadsbalansen är dock välförsörjd och marginalproduktion i Kina stiger samtidigt som kolprisbubblan spricker efter vintern. Vi tror på ett medelpris USD 1600 för 2017.

Energi

OPEC + icke opec avtaletOPEC visar vägen

OPEC:s officiella möte i Wien slutade med en skräll. Priset steg 10% på beskedet att gruppen nått ett avtal om att begränsa produktionen tillsammans med flera länder som inte är medlemmar i OPEC. Dessutom hittade man ett tak för Iran vilket tar bort mycket av risken i priset som fanns under 2016.

Saudiarabien är arkitekten

Saudiarabien är det land som har svårast att skära ner på utgifterna. Rädslan för Arabiska vårens uppror är påtaglig och att finansiera budgetunderskottet med högre skuldsättning kommer att bli allt svårare när utsikterna för oljepriset att återhämta sig falnar. Efter att de under två smärtsamma år försökt konkurrera ut högkostnadsproducenter, utan större framgång, väljer de nu att pröva en annan väg. På flera års sikt har den minimal prispåverkan men för de närmsta tolv månaderna blir skillnaden total när marknaden går i underskott och de prisdämpande lagernivåerna betas av.

Mycket ska bevisas

Iran och skifferoljaNu ska en bred konstellation av länder visa att de klarar av att sänka produktionen. Risken i avtalet ligger främst i Nigeria som tillåts öka, om de kan. Nigeria har potential att kompensera hela Rysslands sänkning. Den stora effekten i marknadsbalansen kommer först vid mitten av året när Saudiarabiens inhemska efterfrågan är högre och exporten måste bli lägre. Då har också Ryssland succesivt sänkt sin produktion.

Skifferoljan är vinnare

Norge, Kanada och USA:s marginalproducenter är de största vinnarna på avtalet. Länderna har jobbat hårt för att sänka produktionskostnaden under två år och behöver inte betala för det högre oljepriset. Vi tror på stark utveckling för skifferoljan givet 150-160 dagars eftersläpning till priset men det får oljepriset på fall först 2018 eftersom volymökningen med marginal äts upp av OPEC:s sänkning.

Elpriset åter volatilt

Sverige har den lägsta fyllnadsnivån i vattenmagasinen sedan 2002, lägre än elpristoppen 2010. En vinter något kallare än normalt räcker för att driva el till en mycket högre prisnivå.

Ädelmetaller

Guldet får revansch

Fed kommer att fortsätta med en stramare penningpolitik även om fokus i USA kommer att tiltas mot den kommande finanspolitiken. Guld har redan handlat in den effekten och all form av besvikelse på Trump kommer gynna guld.

FED och guldFed har succesivt blivit tydligare och veckans höjning med 25bps var redan 100% prisad inför mötet, nyheten ligger i eventuell förändrad prognos för räntebana. För 2017 har Fed två höjningar och för 2018 tre.

Feds huvudvärk är guldets gnista

Efter en initial press på guld, sedan Fed startat sin räntehöjningscykel i december 2015, så fick guldet massor av drivkraft från att Fed och marknaden reviderade ner antalet räntehöjningar. Nu blev det till slut bara en höjning det här året, vid decembermötet.

Ingen repris nästa år

För 2017 ser vi inte en enkel repris av 2016. För ett år sedan trodde marknaden på fler höjningar under 2016 och det signalerade även Fed. Det kom ju sedan på skam och guldet glänste. Den här gången har Fed bara två höjning under 2017 och vi ser det som mycket mindre sannolikt att Fed reviderar ner räntebanan och därmed trigga en ny uppgång i guld.

För höga förväntningar

Istället ser vi en reversering i hela handelsmönstret efter Trumps segertal som en drivkraft till högre guldpriser. Mycket höga förhoppningar har prisats och guld har varit en förlorare i det spelet. Om vinden vänder kommer guld vara en vinnare.

Jordbruk

Soja, majs och veteLagercykeln har toppat

Fokus för de tre stora grödorna, soja, majs och vete har varit återställande av globala lagernivåer efter USA:s torka 2012. Efter flera bra skördeår har höga lager pressat de närmsta terminerna. Vi tror att den cykeln nu har toppat och temat för 2017 kommer vara att lagren på vissa håll inte skapar samma prispress längre.

Globala lager är höga, det sticker vi inte under stol med. De är dock allokerade mycket ojämnt. Oproportionellt stora volymer ligger i Kina där vi alltid är skeptiska till pålitligheten i data –speciellt för lager och jordbruksprodukter. Dessutom är Kina inte delaktig i global handel för andra grödor än soja, vilket minskar betydelsen av höga kinesiska lager.

Avkastningen avgör

Om lagercykeln toppat ur och global efterfrågan är stark kommer tillväxt i konsumtionen att sänka lagren. Exakt hur det blir i slutänden avgörs av avkastningen för varje gröda. Ännu ligger odlingsåret i sin linda och det är för tidigt att sia om avkastningens prispåverkan utöver det som redan är känt, och därmed inprisat. Vi nöjer oss därför med att tro på relativspelet mellan soja och majs, med lägst lager, och högst andel i Kina jämfört med vete, som fortfarande har högre lager. Vi tänker oss en svag nedgång för vete där vi räknar med att december 2017 terminen slutar på 160, omkring 7% lägre än dagens pris. När lagren faller räknar vi också med en mindre brant kurva. Vi räknar med att vetelager faller med omkring 10 % medan lager för soja och majs faller omkring 15-20% som ett resultat av låga priser, år med rekordavkastning bakom oss och växande efterfrågan.

Oljepriset påverkar

Vår förändrade syn på oljepriset, från förut USD 40 för 2017 till nu USD 60 påverkar spannmålsprisernamed högre produktionskostnad vilket tenderar att få marknaden att handla uppåt, speciellt i en miljö då lager faller. Dessutom gynnas efterfrågan och priset på majs och soja från ökade alternativkostnader i bränslesegmentet.

Trots tvivel tror vi att Trump kommer att fortsätta gynna biobränslen då det tillsammans med inhemsk råoljeproduktion minskar importberoendet från OPEC och Mellanöstern.

Fortsätt läsa
Annons
2 Kommentarer

1 kommentar

  1. Kent Edvinsson

    30 december, 2016 vid 08:07

    Jag undrar hur användning av jordbruksråvaror till energiproduktion påverkar priserna på t e x majs , vete och socker

    • Redaktionen

      2 januari, 2017 vid 21:23

      Det finns många åsikter om det ämnet och vi är inga experter. På kort sikt bör det kunna påverka priset, ofta beroende på att staten ändrar spelreglerna genom olika skatter, subventioner och tvångskrav. Priset på majs i USA drevs nog upp under en period då staten tvingade bensinförsäljarna att även sälja etanol, som främst görs på majs i USA.

      Över en längre tidsperiod bör det inte påverka så mycket. Är priset lågt så odlar bönder mindre, och är priset högt så odlar bönderna mer, och med det ändrade utbudet ändras priserna.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

Also OPEC+ wants to get compensation for inflation

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude has fallen USD 3/b since the peak of Iran-Israel concerns last week. Still lots of talk about significant Mid-East risk premium in the current oil price. But OPEC+ is in no way anywhere close to loosing control of the oil market. Thus what will really matter is what OPEC+ decides to do in June with respect to production in Q3-24 and the market knows this very well. Saudi Arabia’s social cost-break-even is estimated at USD 100/b today. Also Saudi Arabia’s purse is hurt by 21% US inflation since Jan 2020. Saudi needs more money to make ends meet. Why shouldn’t they get a higher nominal pay as everyone else. Saudi will ask for it

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent is down USD 3/b vs. last week as the immediate risk for Iran-Israel has faded. But risk is far from over says experts. The Brent crude oil price has fallen 3% to now USD 87.3/b since it became clear that Israel was willing to restrain itself with only a muted counter attack versus Israel while Iran at the same time totally played down the counterattack by Israel. The hope now is of course that that was the end of it. The real fear has now receded for the scenario where Israeli and Iranian exchanges of rockets and drones would escalate to a point where also the US is dragged into it with Mid East oil supply being hurt in the end. Not everyone are as optimistic. Professor Meir Javedanfar who teaches Iranian-Israeli studies in Israel instead judges that ”this is just the beginning” and that they sooner or later will confront each other again according to NYT. While the the tension between Iran and Israel has faded significantly, the pain and anger spiraling out of destruction of Gaza will however close to guarantee that bombs and military strifes will take place left, right and center in the Middle East going forward.

Also OPEC+ wants to get paid. At the start of 2020 the 20 year inflation adjusted average Brent crude price stood at USD 76.6/b. If we keep the averaging period fixed and move forward till today that inflation adjusted average has risen to USD 92.5/b. So when OPEC looks in its purse and income stream it today needs a 21% higher oil price than in January 2020 in order to make ends meet and OPEC(+) is working hard to get it.

Much talk about Mid-East risk premium of USD 5-10-25/b. But OPEC+ is in control so why does it matter. There is much talk these days that there is a significant risk premium in Brent crude these days and that it could evaporate if the erratic state of the Middle East as well as Ukraine/Russia settles down. With the latest gains in US oil inventories one could maybe argue that there is a USD 5/b risk premium versus total US commercial crude and product inventories in the Brent crude oil price today. But what really matters for the oil price is what OPEC+ decides to do in June with respect to Q3-24 production. We are in no doubt that the group will steer this market to where they want it also in Q3-24. If there is a little bit too much oil in the market versus demand then they will trim supply accordingly.

Also OPEC+ wants to make ends meet. The 20-year real average Brent price from 2000 to 2019 stood at USD 76.6/b in Jan 2020. That same averaging period is today at USD 92.5/b in today’s money value. OPEC+ needs a higher nominal price to make ends meet and they will work hard to get it.

Price of brent crude
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Inflation adjusted Brent crude price versus total US commercial crude and product stocks. A bit above the regression line. Maybe USD 5/b risk premium. But type of inventories matter. Latest big gains were in Propane and Other oils and not so much in crude and products

Inflation adjusted Brent crude price versus total US commercial crude and product stocks.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Total US commercial crude and product stocks usually rise by 4-5 m b per week this time of year. Gains have been very strong lately, but mostly in Propane and Other oils

Total US commercial crude and product stocks usually rise by 4-5 m b per week this time of year. Gains have been very strong lately, but mostly in Propane and Other oils
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Last week’s US inventory data. Big rise of 10 m b in commercial inventories. What really stands out is the big gains in Propane and Other oils

US inventory data
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Take actual changes minus normal seasonal changes we find that US commercial crude and regular products like diesel, gasoline, jet and bunker oil actually fell 3 m b versus normal change. 

Take actual changes minus normal seasonal changes we find that US commercial crude and regular products like diesel, gasoline, jet and bunker oil actually fell 3 m b versus normal change.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data
Fortsätt läsa

Analys

Nat gas to EUA correlation will likely switch to negative in 2026/27 onward

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Historically positive Nat gas to EUA correlation will likely switch to negative in 2026/27 onward

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Historically there has been a strong, positive correlation between EUAs and nat gas prices. That correlation is still fully intact and possibly even stronger than ever as traders increasingly takes this correlation as a given with possible amplification through trading action.

The correlation broke down in 2022 as nat gas prices went ballistic but overall the relationship has been very strong for quite a few years.

The correlation between nat gas and EUAs should be positive as long as there is a dynamical mix of coal and gas in EU power sector and the EUA market is neither too tight nor too weak:

Nat gas price UP  => ”you go black” by using more coal => higher emissions => EUA price UP

But in the future we’ll go beyond the dynamically capacity to flex between nat gas and coal. As the EUA price moves yet higher along with a tightening carbon market the dynamical coal to gas flex will max out. The EUA price will then trade significantly above where this flex technically will occur. There will still be quite a few coal fired power plants running since they are needed for grid stability and supply amid constrained local grids.

As it looks now we still have such overall coal to gas flex in 2024 and partially in 2025, but come 2026 it could be all maxed out. At least if we look at implied pricing on the forward curves where the forward EUA price for 2026 and 2027 are trading way above technical coal to gas differentials. The current forward pricing implications matches well with what we theoretically expect to see as the EUA market gets tighter and marginal abatement moves from the power sector to the industrial sector. The EUA price should then trade up and way above the technical coal to gas differentials. That is also what we see in current forward prices for 2026 and 2027.

The correlation between nat gas and EUAs should then (2026/27 onward) switch from positive to negative. What is left of coal in the power mix will then no longer be dynamically involved versus nat gas and EUAs. The overall power price will then be ruled by EUA prices, nat gas prices and renewable penetration. There will be pockets with high cost power in the geographical points where there are no other alternatives than coal.

The EUA price is an added cost of energy as long as we consume fossil energy. Thus both today and in future years we’ll have the following as long as we consume fossil energy:

EUA price UP => Pain for consumers of energy => lower energy consumption, faster implementation of energy efficiency and renewable energy  => lower emissions 

The whole idea with the EUA price is after all that emissions goes down when the EUA price goes up. Either due to reduced energy consumption directly, accelerated energy efficiency measures or faster switch to renewable energy etc.

Let’s say that the coal to gas flex is maxed out with an EUA price way above the technical coal to gas differentials in 2026/27 and later. If the nat gas price then goes up it will no longer be an option to ”go black” and use more coal as the distance to that is too far away price vise due to a tight carbon market and a high EUA price. We’ll then instead have that:

Nat gas higher => higher energy costs with pain for consumers => weaker nat gas / energy demand & stronger drive for energy efficiency implementation & stronger drive for more non-fossil energy => lower emissions => EUA price lower 

And if nat gas prices goes down it will give an incentive to consume more nat gas and thus emit more CO2:

Cheaper nat gas => Cheaper energy costs altogether, higher energy and nat gas consumption, less energy efficiency implementations in the broader economy => emissions either goes up or falls slower than before => EUA price UP 

Historical and current positive correlation between nat gas and EUA prices should thus not at all be taken for granted for ever and we do expect this correlation to switch to negative some time in 2026/27.

In the UK there is hardly any coal left at all in the power mix. There is thus no option to ”go black” and burn more coal if the nat gas price goes up. A higher nat gas price will instead inflict pain on consumers of energy and lead to lower energy consumption, lower nat gas consumption and lower emissions on the margin. There is still some positive correlation left between nat gas and UKAs but it is very weak and it could relate to correlations between power prices in the UK and the continent as well as some correlations between UKAs and EUAs.

Correlation of daily changes in front month EUA prices and front-year TTF nat gas prices, 250dma correlation.

Correlation of daily changes in front month EUA prices and front-year TTF nat gas prices
Source: SEB graph and calculations, Blbrg data

EUA price vs front-year TTF nat gas price since March 2023

EUA price vs front-year TTF nat gas price since March 2023
Source: SEB graph, Blbrg data

Front-month EUA price vs regression function of EUA price vs. nat gas derived from data from Apr to Nov last year.

Front-month EUA price vs regression function of EUA price vs. nat gas derived from data from Apr to Nov last year.
Source: SEB graph and calculation

The EUA price vs the UKA price. Correlations previously, but not much any more.

The EUA price vs the UKA price. Correlations previously, but not much any more.
Source: SEB graph, Blbrg data

Forward German power prices versus clean cost of coal and clean cost of gas power. Coal is totally priced out vs power and nat gas on a forward 2026/27 basis.

Forward German power prices versus clean cost of coal and clean cost of gas power. Coal is totally priced out vs power and nat gas on a forward 2026/27 basis.
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Forward price of EUAs versus technical level where dynamical coal to gas flex typically takes place. EUA price for 2026/27 is at a level where there is no longer any price dynamical interaction or flex between coal and nat gas. The EUA price should/could then start to be negatively correlated to nat gas.

Forward price of EUAs versus technical level
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Forward EAU price vs. BNEF base model run (look for new update will come in late April), SEB’s EUA price forecast.

Forward EAU price vs. BNEF base model run
Source: SEB graph and calculations, Blbrg data
Fortsätt läsa

Analys

Fear that retaliations will escalate but hopes that they are fading in magnitude

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude spikes to USD 90.75/b before falling back as Iran plays it down. Brent crude fell sharply on Wednesday following fairly bearish US oil inventory data and yesterday it fell all the way to USD 86.09/b before a close of USD 87.11/b. Quite close to where Brent traded before the 1 April attack. This morning Brent spiked back up to USD 90.75/b (+4%) on news of Israeli retaliatory attack on Iran. Since then it has quickly fallen back to USD 88.2/b, up only 1.3% vs. ydy close.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

The fear is that we are on an escalating tit-for-tat retaliatory path. Following explosions in Iran this morning the immediate fear was that we now are on a tit-for-tat escalating retaliatory path which in the could end up in an uncontrollable war where the US unwillingly is pulled into an armed conflict with Iran. Iran has however largely diffused this fear as it has played down the whole thing thus signalling that the risk for yet another leg higher in retaliatory strikes from Iran towards Israel appears low.

The hope is that the retaliatory strikes will be fading in magnitude and then fizzle out. What we can hope for is that the current tit-for-tat retaliatory strikes are fading in magnitude rather than rising in magnitude. Yes, Iran may retaliate to what Israel did this morning, but the hope if it does is that it is of fading magnitude rather than escalating magnitude.

Israel is playing with ”US house money”. What is very clear is that neither the US nor Iran want to end up in an armed conflict with each other. The US concern is that it involuntary is dragged backwards into such a conflict if Israel cannot control itself. As one US official put it: ”Israel is playing with (US) house money”. One can only imagine how US diplomatic phone lines currently are running red-hot with frenetic diplomatic efforts to try to defuse the situation.

It will likely go well as neither the US nor Iran wants to end up in a military conflict with each other. The underlying position is that both the US and Iran seems to detest the though of getting involved in a direct military conflict with each other and that the US is doing its utmost to hold back Israel. This is probably going a long way to convince the market that this situation is not going to fully blow up.

The oil market is nonetheless concerned as there is too much oil supply at stake. The oil market is however still naturally concerned and uncomfortable about the whole situation as there is so much oil supply at stake if the situation actually did blow up. Reports of traders buying far out of the money call options is a witness of that.

Fortsätt läsa

Populära