Nyheter
Chicago Mercantile Exchange, synonymt med råvaruhandel

Chicago Mercantile Exchange, ofta kallat Chicago Merc eller bara ”the Merc”, är en av de fem börserna som ingår i CME Group. CME Group driver i dag fem råvarubörser i USA, men erbjuder även elektronisk handel som pågår nästan dygnet runt på den egna plattformen Globex. Moderbolaget CME Group äger också CME Clearing Services, fem procent av BM&F Bovespa som driver börsen i São Paulo samt 90 procent av Dow Jones Indexes. Sedan 2006 är också Swapstream, en Londonbaserad elektronisk plattform för handel med ränteswappar, en del av CME Group.
Historik
CME Group som bedriver derivathandel i finansiella instrument och råvaror är baserad på 20 S. Wacker Drive i Chicago. Chicago Board of Trade (CBOT), som ägs av moderbolaget CME Group och från vilken Chicago Mercantile Exchange en gång knoppades av, grundades redan 1848, vilket gör att det är världens äldsta termins- och optionsbörs. I dag handlas options- och terminskontrakt på mer än 50 underliggande råvaror och index av mer än 3.600 medlemmar, dels genom golvhandeln och dels genom den elektroniska handeln.
En oro bland amerikanska handelsmän och ett behov av att säkerställa att det fanns både köpare och säljare av råvaror ledde till utvecklingen av terminskontrakt. Principen var emellertid inte ny, den har fungerat världen över under århundraden. Fortfarande var kreditrisken ett stort problem och utvecklandet av CBOT ledde till en central plats där köpare och säljare kunde mötas för att förhandla och formalisera terminskontrakten. 1864 lanserade CBOT det första standardiserade terminskontraktet som kunde handlas på en börs. Terminskontrakt på engelska hade hittills kallats för forwards, men de nya terminerna med standardiserade började kallas för futures.
CME grundades 1898 som The Chicago Butter and Egg Board, en börs som uteslutande ägnade sig åt råvaruhandel. The Chicago Butter and Egg Board var en spin-off från Chicago Board of Trade. 1919 omorganiserades The Chicago Butter and Egg Board och erbjöd medlemmarna att handla terminskontrakt på råvaror. I samband med detta byttes namnet till Chicago Mercantile Exchange.
Efter att länge ha varit en icke-vinstdrivande organisation omorganiserades Chicago Mercantile Exchange till ett bolag i november 2000. Två år senare, december 2002, listades aktierna på Nasdaq.
Den 19 oktober 2005 börsintroducerades CBOT på New York Stock Exchange under kortnamnet BOT, efter en försäljning av 3.191.489 CBOT-aktier till ett värde om 54 USD per styck. Aktien stängde på 80,50 USD den första dagen.
Den 12 juli 2007 gick Chicago Mercantile Exchange samman med CBOT, Chicago Board of Trade, och bildade CME Group. Den 17 mars 2008 accepterade styrelsen för New York Mercantile Exchange, NYMEX, ett erbjudande från CME Group i vilket CME Group köpte NYMEX för 8,9 miljarder USD i kontanter och CME Group-aktier. Affären avslutades 22 augusti 2008 och NYMEX integrerades in i CME den 30 september 2009. CME Group kom därmed att driva fyra av USAs största råvarubörser under samma tak. De olika börserna CBOT, CME, NYMEX, COMEX och Kansas City Board of Trade (KCBT) fungerar som designerade marknader specialiserade på en eller flera råvaror.
Den 10 februari 2010 meddelade CME Group att bolaget hade köpt 90 procent av Dow Jones Indexes, som äger indexet Dow Jones Industrial Average.
I oktober 2012 meddelade CME Group att bolaget förvärvat Kansas City Board of Trade vilket ökade på företagets verksamhet inom jordbrukssektorn ytterligare.
I dag handlas CME Group på Nasdaq under akronymen CME. CME Group erbjuder genom sina börser handel i en rad olika finansiella instrument, räntor, aktieindex, valutor och råvaror. Det finns även möjlighet att handla alternativa investeringar som derivat på väder och fastigheter. Det finns ingen annan terminsbörs som har lika många öppna kontrakt som börserna som ingår i CME Group vilket gör det till världens mest likvida marknad.
Handel
Handeln på Chicago Mercantile Exchange sker på två sätt, dels golvhandel vilket ofta benämns open out cry, dels genom den elektroniska handelsplattformen CME Globex som i dag svarar för närmare 80 procent av all handel.
Open Outcry
Under ordinarie handel, på engelska regular trading hours eller RTH, sker handel på börsgolvet där mäklare och handlare står i en åttkantig så kallad ”pit” eller grop som närmast kan liknas vid en mindre amfiteater, och ropar ut priser och kvantiteter på specifika råvaror. Olika färger på jackorna identifierar bärarens funktion, om denne är en handlare, löpare eller anställd av CME. Ofta görs affärerna upp med olika handsignaler som kom att tas i bruk redan på 1970-talet.
För en utomstående kan systemet framstå som kaotiskt och förvirrande, men i praktiken är det ett välbeprövat handelssystem som ger en öppen och genomlyst prisbild. Även om den elektroniska handeln har en större andel av alla affär så fungerar dessa sida vid sida. Groparna anses av många vara det bästa stället att genomföra avslut på komplexa optionsaffärer.
Elektronisk handel
CME Globex, det elektroniska handelssystem som föreslogs av börsens ledning redan 1987, är CME Groups virtuella hjärta där handeln pågår i princip dygnet runt. När systemet lanserades 1992 var CME Globex den första globala elektroniska plattformen för handel med terminskontrakt. Detta system gör det möjligt för aktörer att handla dels från börsgolvet, dels från platser tusentals mil bort.
Den 19 oktober 2004 kunde ledningen för CME Group meddela att det hade genomförts en miljard transaktioner i systemet.
Nyheter
Sommarvädret styr elpriset i Sverige

Många verksamheter tar nu ett sommaruppehåll och ute värmer solen, det är gott om vatten och vinden blåser. Lägre efterfrågan på el och goda förutsättningar för kraftproduktionen höll ner elpriserna under juni.

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) i elområde 1 och 2 (Norra Sverige) blev för juni 3,05 respektive 4,99 öre/kWh, vilket är rekordlågt och de lägsta på minst 25 år.
– Elpriset påverkas av en rad faktorer men vädret väger tyngst. På sommaren minskar efterfrågan på el och många verksamheter har ett uppehåll. Detta tillsammans med goda förutsättningar inom kraftproduktionen påverkar elpriset nedåt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.
Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket vatten som finns lagrat ovanför kraftstationerna, ligger över normal nivå, särskilt i norra Skandinavien. Tillgängligheten för kärnkraften i Norden är just nu 82 procent av installerad effekt.
– De goda nordiska produktionsförutsättningarna gör elpriserna mindre känsliga för förändringar i omvärlden, säger Jonas Stenbeck.
Priserna på olja och gas kan dock ändras snabbt med anledning av en turbulent omvärld. På kontinenten har efterfrågan på gas sjunkit och nytt solkraftsrekord för Tyskland sattes på midsommarafton med en produktion på 52,5 GW.
– Många av de goda elvanor vi skaffade oss under elpriskrisen verkar leva kvar och gör nytta även på sommaren. De svenska hushållens elförbrukning under 2024 var faktiskt den lägsta detta millenium, säger Jonas Stenbeck.
Medelspotpris | Juni 2024 | Juni 2025 |
Elområde 1, Norra Sverige | 24,04 öre/kWh | 3,05 öre/kWh |
Elområde 2, Norra Mellansverige | 24,04 öre/kWh | 4,99 öre/kWh |
Elområde 3, Södra Mellansverige | 27,27 öre/kWh | 22,79 öre/kWh |
Elområde 4, Södra Sverige | 62,70 öre/kWh | 40,70 öre/kWh |
Nyheter
Samtal om flera delar av råvarumarknaden

Ett samtal som sammanfattar ett relativt stabilt halvår på råvarumarknaden trots volatilitet och geopolitiska spänningar som sannolikt fortsätter in i andra halvan av året. Vi bjuds även på kommentarer från Carlos Mera, Rabobanks analyschef för jordbrukssektorn och Kari Kangas, skogsanalytiker.
Nyheter
Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras

Jonas Lindvall, ett välkänt namn i den svenska olje- och gasindustrin, är tillbaka med ett nytt företag – Perthro AB – som nu förbereds för notering i Stockholm. Med över 35 års erfarenhet från bolag som Lundin Oil, Shell och Talisman Energy, och som medgrundare till energibolag som Tethys Oil och Maha Energy, är Lindvall redo att än en gång bygga ett bolag från grunden.
Tillsammans med Andres Modarelli har han startat Perthro med ambitionen att bli en långsiktigt hållbar och kostnadseffektiv producent inom upstream-sektorn – alltså själva oljeutvinningen. Deras timing är strategisk. Med ett inflationsjusterat oljepris som enligt Lindvall är lägre än på 1970-talet, men med fortsatt växande efterfrågan globalt, ser de stora möjligheter att förvärva tillgångar till attraktiva priser.
Perthro har redan säkrat bevisade oljereserver i Alberta, Kanada – en region med rik oljehistoria. Bolaget tittar även på ytterligare projekt i Oman och Brasilien, där Lindvall har tidigare erfarenhet. Enligt honom är marknadsförutsättningarna idealiska: världens efterfrågan på olja ökar, medan utbudet inte hänger med. Produktionen från befintliga oljefält minskar med cirka fem procent per år, samtidigt som de största oljebolagen har svårt att ersätta de reserver som produceras.
”Det här skapar en öppning för nya aktörer som kan agera snabbare, tänka långsiktigt och agera med kapitaldisciplin”, säger Lindvall.
Perthro vill fylla det växande gapet på marknaden – med fokus på hållbar tillväxt, hög avkastning och effektiv produktion. Med Lindvalls meritlista och branschkunskap hoppas bolaget nu kunna bli nästa svenska oljebolag att sätta avtryck på världskartan – och på börsen.
-
Nyheter3 veckor sedan
Stor uppsida i Lappland Guldprospekterings aktie enligt analys
-
Nyheter4 veckor sedan
Brookfield ska bygga ett AI-datacenter på hela 750 MW i Strängnäs
-
Nyheter3 veckor sedan
Silverpriset släpar efter guldets utveckling, har mer uppsida
-
Nyheter4 veckor sedan
Tradingfirman XTX Markets bygger datacenter i finska Kajana för 1 miljard euro
-
Nyheter2 veckor sedan
Uppgången i oljepriset planade ut under helgen
-
Nyheter2 veckor sedan
Låga elpriser i sommar – men mellersta Sverige får en ökning
-
Analys2 veckor sedan
Very relaxed at USD 75/b. Risk barometer will likely fluctuate to higher levels with Brent into the 80ies or higher coming 2-3 weeks
-
Nyheter1 vecka sedan
Mahvie Minerals växlar spår – satsar fullt ut på guld