Betydligt färre svin

Grisar - All mindre tillgång på svenskt fläskköttEn och annan kvinna suckar kanske uppgivet och säger att hon har bevis för motsatsen, men efter vad LRF rapporterar har det aldrig funnits så pass få grisar i Sverige som nu, och antalet fortsätter att minska trots att priserna stigit.

Att mindre svinbönder har lagt ned har vi sett sedan tidigare då de inte kunnat få ekonomi i sina satsningar, men nu sprider sig detta fenomen även till större besättningar vilket på sikt kommer att göra svenskt fläskkött än mer sällsynt i livsmedelsbutikerna. Under 2011 har 172 av de 1.272 besättningar, motsvarande 9.295 suggor, som är anslutna till Svenska Djurhälsovården försvunnit, vilket omfattar cirka 90 procent av alla grisbönder. Siffran överstiger med råge förra årets då 94 stycken besättningar försvann under hela 2010.

Av allt kött som äts av svenska konsumenter importeras cirka hälften, men siffran har historiskt sett varit lägre för griskött där endast en tredjedel har importerats. Jämfört med resten av Europa är båda dessa siffror höga, vilket av LRF förklaras med att andra europeiska länder värnar mer om de egna bönderna än vad som görs i Sverige. Det finns emellertid hopp även för svenska grisbönder, från och med 2013 kräver EU att alla svinstallar skall byggas om för att klara av de nya direktiven inom jordbruksnäringen, något som svenska bönder redan uppfyller genom svensk lagstiftning. Det finns även tecken på en ökad välvilja hos landsbygdsdepartementet vilket kan komma att göra att vi slipper se hur den svenska svinstammen försvinner helt och hållet.

Det stora problemet är emellertid att antalet suggor minskat så pass mycket, vilket kan komma att leda till att det kommer ta många år innan en ny fungerande avelsstam åter finns på svenska gårdar.

Tyskt fläskkött skapade problem

Det är framför allt det tyska fläskköttet som skapat en kris bland svenska grisbönder. Importerat fläskkött har sedan länge varit billigare än det svenska, främst eftersom de svenska grisbönderna har tvingats leva efter hårdare krav på hur djuren skall skötas än i övriga Europa, vilket emellertid ger en bättre kvalité på det svenska köttet. Det allra största problemet är emellertid den masslakt som ägde rum i Tyskland under slutet av 2010 vilket var en följd av att ett stort antal tyska grisbönder gett sina grisar foder innehållande dioxin. Följden blev att dessa grisar slaktades, och att tyskt fläskkött bojkottades av de flesta europeiska länder – men inte av Sverige. Dumpade priser på tyskt fläskkött ledde till en betydande export från de tyska slakterierna vilket skadade den svenska fläskindustrin.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Top