Nyheter
Betydligt färre svin
En och annan kvinna suckar kanske uppgivet och säger att hon har bevis för motsatsen, men efter vad LRF rapporterar har det aldrig funnits så pass få grisar i Sverige som nu, och antalet fortsätter att minska trots att priserna stigit.
Att mindre svinbönder har lagt ned har vi sett sedan tidigare då de inte kunnat få ekonomi i sina satsningar, men nu sprider sig detta fenomen även till större besättningar vilket på sikt kommer att göra svenskt fläskkött än mer sällsynt i livsmedelsbutikerna. Under 2011 har 172 av de 1.272 besättningar, motsvarande 9.295 suggor, som är anslutna till Svenska Djurhälsovården försvunnit, vilket omfattar cirka 90 procent av alla grisbönder. Siffran överstiger med råge förra årets då 94 stycken besättningar försvann under hela 2010.
Av allt kött som äts av svenska konsumenter importeras cirka hälften, men siffran har historiskt sett varit lägre för griskött där endast en tredjedel har importerats. Jämfört med resten av Europa är båda dessa siffror höga, vilket av LRF förklaras med att andra europeiska länder värnar mer om de egna bönderna än vad som görs i Sverige. Det finns emellertid hopp även för svenska grisbönder, från och med 2013 kräver EU att alla svinstallar skall byggas om för att klara av de nya direktiven inom jordbruksnäringen, något som svenska bönder redan uppfyller genom svensk lagstiftning. Det finns även tecken på en ökad välvilja hos landsbygdsdepartementet vilket kan komma att göra att vi slipper se hur den svenska svinstammen försvinner helt och hållet.
Det stora problemet är emellertid att antalet suggor minskat så pass mycket, vilket kan komma att leda till att det kommer ta många år innan en ny fungerande avelsstam åter finns på svenska gårdar.
Tyskt fläskkött skapade problem
Det är framför allt det tyska fläskköttet som skapat en kris bland svenska grisbönder. Importerat fläskkött har sedan länge varit billigare än det svenska, främst eftersom de svenska grisbönderna har tvingats leva efter hårdare krav på hur djuren skall skötas än i övriga Europa, vilket emellertid ger en bättre kvalité på det svenska köttet. Det allra största problemet är emellertid den masslakt som ägde rum i Tyskland under slutet av 2010 vilket var en följd av att ett stort antal tyska grisbönder gett sina grisar foder innehållande dioxin. Följden blev att dessa grisar slaktades, och att tyskt fläskkött bojkottades av de flesta europeiska länder – men inte av Sverige. Dumpade priser på tyskt fläskkött ledde till en betydande export från de tyska slakterierna vilket skadade den svenska fläskindustrin.
Nyheter
Italien satsar på ny kärnkraft
Italien tog 1987 i en folkomröstning beslut om att lägga ner kärnkraften och landets sista två reaktorer stängdes ner år 1990. År 2011 hölls en ny folkomröstning då man bekräftade ett nej till kärnkraft.
Precis som i många länder som inte bygger kärnkraft så har Italien gjort sig beroende av naturgas. Koldioxidutsläppen har tidigare inte uppfattats som något problem och är fortfarande inte något huvudnummer. Men kombinationen av att vara beroende av storskalig energiimport i en geopolitiskt orolig värld och ett något större fokus på att koldioxidutsläpp har fått Italien att försöka tänka om.
Italien satsar nu åter på kärnkraft och ska skapa ett nytt företag i partnerskap med en utländsk investerare. Landets industriminister säger att landet ska sätta upp ett nytt företag med en utländsk teknikpartner för att bygga avancerad, tredje generationens kärnkraftverk. Regeringen ska se över lagstiftningen för att möjliggöra satsningen.
Nyheter
Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset
Oljepriset har är på sin lägsta nivå för hela året då flera faktorer sammanfaller som tynger priset på råvaran. Christian Kopfer kommenterar vad som händer.
Nyheter
Oljepriset är det samma som för 20 år sedan
Det vanligaste när man tittar på prisutvecklingen på råvaror är att man tittar på det absoluta priset. Det är dock i ärlighetens namn något missvisande när man tittar på längre tidsperioder eftersom vi har inflation i samhället.
Javier Blas bjuder idag på en graf som visar priset på brent-olja i USD där priset har inflationsjusterats. Vad som då kommer fram är att oljepriset idag är det samma som för 20 år sedan.
Sedan ska det tilläggas, det priset är i USD, och få valutor har utvecklats lika starkt som den amerikanska dollarn. I svenska kronor har oljepriset snarare gått upp runt 40 procent.
-
Nyheter3 veckor sedan
Lucara Diamond har hittat en diamant på 2492 karat
-
Analys3 veckor sedan
OPEC poised to scrap Q4 production hike
-
Nyheter2 veckor sedan
Torbjörn Iwarson kommenterar vad som händer på råvarumarknaden
-
Analys2 veckor sedan
Fear of coming weakness trumps current tightness
-
Nyheter2 veckor sedan
Tata Steel vill bygga 200 kärnkraftsreaktorer på 220 MW vardera för att producera grönt stål
-
Nyheter2 veckor sedan
Bixias höstprognos: Fortsatt låga elpriser
-
Nyheter4 veckor sedan
Priset på järnmalm under 100 USD på svag efterfrågan i Kina
-
Nyheter3 veckor sedan
Guld håller sig över rekordpriset 2500 USD