Nyheter
Att tolka volymerna på terminsmarknaden

Trots att många handlare vet hur man använder volymerna när de gör sin tekniska analys på aktier kan det krävas mer på råvarumarknaden. Att tolka volymerna på terminsmarknaden kräver en högre förståelse eftersom det har gjorts betydligt mindre forskning på råvaror än på aktiemarknaden.
Här tar vi en allmän titt på några av de saker du bör veta när du tittar på volymen på terminsmarknaden.
Volymrapporterna
Volymen av varje terminskontrakt (där enskilda kontrakt anger standardleveransmånader) rapporteras allmänt tillsammans med den totala volymen på marknaden eller den totala volymen av alla enskilda kontrakt.
Dessa volymtal rapporteras en dag efter den aktuella handelsdagen, men uppskattningar publiceras regelbundet under handelsdagen. För vissa terminskontrakt kan sådana uppskattningar ske så pass regelbundet som varje timme.
Volym och likviditet
Det mest grundläggande användningsområdet av volymen på terminsmarknaderna är att analysera den i förhållande till likviditeten. Terminshandlare kommer att få den bästa orderexekveringen där den högsta likviditeten finns. I allmänhet finns den största likviditeten i den månad som ligger närmast i tid, ofta kallad frontmånaden.
Ändå, när kontrakt närmar sig sitt slutdatum, flyttar handlarna sina positioner till närmaste leveransmånad, vilket medför en naturlig ökning av volymen i de terminskontrakt som handlas med leverans i kommande månad. Därför minskar volymen när leveransdatumet närmar sig. Om man endast tittar på volymen på leveransmånaden, får man en endimensionell bild av marknadsaktiviteten.
Titta på den totala volymen: Tickvolymen
Handlare måste analysera volymen aggregerat för alla kontrakt för att ge analysen mer än en dimension. Mätningen av den totala volymen kommer att utjämna mönstren för att öka och minska deltagandet baserat på kommande och pågående individuella leveransmånader. På aktiemarknaden skulle man för att få en övergripande bild av marknaden, lägga samman volymen för alla aktier i en liknande grupp, kanske för en viss branschgrupp.
Då de totala volymerna inte alltid är direkt tillgängliga på terminsmarknaderna, inte ens som ett intradagestimat, används ofta tick-volymerna som ett substitut.
Tickvolymen är antalet prisförändringar oavsett volym som uppstår under ett givet tidsintervall. Anledningen till att tickvolymen används som ett substitut till den faktiska volymen är att när marknaderna blir mer aktiva ändras priserna oftare fram och tillbaka.
Till exempel, för ett diagram med 30 minuters volymmönster, kan tickvolymen för varje intervall (antalet tick under 30-minutersperioden) jämföras med de första 30 minuterna på handelsdagen och registreras som en procentandel av den ursprungliga tickvolymen. Detta fastställer en baslinjevolym för dagen till vilken alla efterföljande tick kan relateras.
Början och slutet av dagen
Det bör noteras att volymen är som störst i båda ändarna av handelsdagen. På morgonen lämnas order på marknaden tidigt då handlarna reagerar på nyheter och evenemang som skett sedan handeln stängde och under natten. Slutet på dagen är som mest aktivt på grund av att handlarna försöker jonglera sina position baserat på dagens prisrörelser. Slutkursen är typiskt det mest pålitliga värdet för dagen.
Diagrammönster
Intradagshandelns volym visar typiska diagrammönster, som en rundad bottenformation som visar lägsta volymen direkt efter morgonencallen när handlarna tar sina pauser. Mönstren för enskilda råvaror kan dock skilja sig från dessa mönster. De europeiska valutorna visar till exempel mer hållbar hög volym genom den sena morgonhandeln i USA på grund av förekomsten av europeiska handlare på marknaderna vid den tiden. För att ta hänsyn till sådana mönster, jämför dagens 30-minuters volym under en viss tidsperiod med föregående medelvolym under samma period.
Att tolka volymerna med hjälp av den öppna balansen
Den öppna balansen är summan av alla öppna positioner på en marknad eller ett kontrakt och visar det volymdjup som är möjligt på den marknaden. En marknad med ett lågt antal kontrakt per dag men också en stor öppen balans berättar för en trader att det finns många deltagare som kommer in på marknaden när priset är rätt.
Ett ökat intresse för en marknad skapar nya köpare eller säljare, vilket ökar den öppna balansen. När den öppna balansen ökar med en motsvarande snabb prisökning, kommer fler handlare sannolikt in i långa positioner. Som sagt, för varje ny köpare av ett terminskontrakt måste det finnas en ny säljare, men säljaren kommer sannolikt att leta efter att hålla en position i några timmar eller dagar, i hopp om att dra nytta av priset och rörelsernas uppgångar. Den öppna balansen hänför sig till positionshandlaren, men en sådan aktör är villig att hålla den långa positionen under en mycket längre tid. Om priserna stiger, kommer de långa aktörerna att kunna hålla sin position under en längre tid medan de som har sålt nakna terminskontrakt är mer benägna att tvingas ur sina positioner.
Vissa tumregler för att tolka volymförändringar och öppna balanser på terminsmarknaden är följande:
- En stigande volym och en stigande öppen balans är en bekräftelse på en trend.
- En stigande volym och en minskad öppen balans visar på en positionslikvidation.
- En fallande volym och en stigande öppen balans pekar på en period av långsam ackumulering.
Dessa regler har emellertid undantag, särskilt på dagar eller ibland när volymen förväntas skilja sig från ”normen”. Volymen är till exempel lägre på den första dagen i veckan, dagen före en semester och under hela sommarperioden. Även volymen kan faktiskt vara högre på fredagar och måndagar under en trendmarknad. Likvidation av positioner sker ofta före helgen, där positionerna återinsätts på första dagen i veckan. Slutligen är volymen tyngre på en ”triple-witching” dag då aktieindexterminer, aktieindexoptioner och aktieoptioner förfaller samma dag.
Tänk på detta
Volym och öppen balans är integrerade faktorer för att styra ditt handelsbeslut på terminsmarknaderna. Som alltid bör dessa indikatorer beaktas i förhållande till yttre marknadshändelser. För att få den tydligaste bilden av marknadsförhållandena måste man överväga så många faktorer som möjligt.
Nyheter
Sommarvädret styr elpriset i Sverige

Många verksamheter tar nu ett sommaruppehåll och ute värmer solen, det är gott om vatten och vinden blåser. Lägre efterfrågan på el och goda förutsättningar för kraftproduktionen höll ner elpriserna under juni.

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) i elområde 1 och 2 (Norra Sverige) blev för juni 3,05 respektive 4,99 öre/kWh, vilket är rekordlågt och de lägsta på minst 25 år.
– Elpriset påverkas av en rad faktorer men vädret väger tyngst. På sommaren minskar efterfrågan på el och många verksamheter har ett uppehåll. Detta tillsammans med goda förutsättningar inom kraftproduktionen påverkar elpriset nedåt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.
Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket vatten som finns lagrat ovanför kraftstationerna, ligger över normal nivå, särskilt i norra Skandinavien. Tillgängligheten för kärnkraften i Norden är just nu 82 procent av installerad effekt.
– De goda nordiska produktionsförutsättningarna gör elpriserna mindre känsliga för förändringar i omvärlden, säger Jonas Stenbeck.
Priserna på olja och gas kan dock ändras snabbt med anledning av en turbulent omvärld. På kontinenten har efterfrågan på gas sjunkit och nytt solkraftsrekord för Tyskland sattes på midsommarafton med en produktion på 52,5 GW.
– Många av de goda elvanor vi skaffade oss under elpriskrisen verkar leva kvar och gör nytta även på sommaren. De svenska hushållens elförbrukning under 2024 var faktiskt den lägsta detta millenium, säger Jonas Stenbeck.
Medelspotpris | Juni 2024 | Juni 2025 |
Elområde 1, Norra Sverige | 24,04 öre/kWh | 3,05 öre/kWh |
Elområde 2, Norra Mellansverige | 24,04 öre/kWh | 4,99 öre/kWh |
Elområde 3, Södra Mellansverige | 27,27 öre/kWh | 22,79 öre/kWh |
Elområde 4, Södra Sverige | 62,70 öre/kWh | 40,70 öre/kWh |
Nyheter
Samtal om flera delar av råvarumarknaden

Ett samtal som sammanfattar ett relativt stabilt halvår på råvarumarknaden trots volatilitet och geopolitiska spänningar som sannolikt fortsätter in i andra halvan av året. Vi bjuds även på kommentarer från Carlos Mera, Rabobanks analyschef för jordbrukssektorn och Kari Kangas, skogsanalytiker.
Nyheter
Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras

Jonas Lindvall, ett välkänt namn i den svenska olje- och gasindustrin, är tillbaka med ett nytt företag – Perthro AB – som nu förbereds för notering i Stockholm. Med över 35 års erfarenhet från bolag som Lundin Oil, Shell och Talisman Energy, och som medgrundare till energibolag som Tethys Oil och Maha Energy, är Lindvall redo att än en gång bygga ett bolag från grunden.
Tillsammans med Andres Modarelli har han startat Perthro med ambitionen att bli en långsiktigt hållbar och kostnadseffektiv producent inom upstream-sektorn – alltså själva oljeutvinningen. Deras timing är strategisk. Med ett inflationsjusterat oljepris som enligt Lindvall är lägre än på 1970-talet, men med fortsatt växande efterfrågan globalt, ser de stora möjligheter att förvärva tillgångar till attraktiva priser.
Perthro har redan säkrat bevisade oljereserver i Alberta, Kanada – en region med rik oljehistoria. Bolaget tittar även på ytterligare projekt i Oman och Brasilien, där Lindvall har tidigare erfarenhet. Enligt honom är marknadsförutsättningarna idealiska: världens efterfrågan på olja ökar, medan utbudet inte hänger med. Produktionen från befintliga oljefält minskar med cirka fem procent per år, samtidigt som de största oljebolagen har svårt att ersätta de reserver som produceras.
”Det här skapar en öppning för nya aktörer som kan agera snabbare, tänka långsiktigt och agera med kapitaldisciplin”, säger Lindvall.
Perthro vill fylla det växande gapet på marknaden – med fokus på hållbar tillväxt, hög avkastning och effektiv produktion. Med Lindvalls meritlista och branschkunskap hoppas bolaget nu kunna bli nästa svenska oljebolag att sätta avtryck på världskartan – och på börsen.
-
Nyheter3 veckor sedan
Stor uppsida i Lappland Guldprospekterings aktie enligt analys
-
Nyheter4 veckor sedan
Brookfield ska bygga ett AI-datacenter på hela 750 MW i Strängnäs
-
Nyheter3 veckor sedan
Silverpriset släpar efter guldets utveckling, har mer uppsida
-
Nyheter3 veckor sedan
Uppgången i oljepriset planade ut under helgen
-
Nyheter3 veckor sedan
Låga elpriser i sommar – men mellersta Sverige får en ökning
-
Analys3 veckor sedan
Very relaxed at USD 75/b. Risk barometer will likely fluctuate to higher levels with Brent into the 80ies or higher coming 2-3 weeks
-
Nyheter2 veckor sedan
Mahvie Minerals växlar spår – satsar fullt ut på guld
-
Nyheter1 vecka sedan
Oljan, guldet och marknadens oroande tystnad