Följ oss

Nyheter

Vetepriset faller till sin lägsta nivå på sex veckor

Publicerat

den

Vete i närbild

Goda väderutsikter har fått vetepriset att gå ner kraftigt och nå sin lägsta nivå på sex veckor. Det goda vädret spås hjälpa den kommande skörden. En effekt av detta är att kvarnföretagen försvunnit från marknaden då de väntar sig att vetepriset skall komma att falla ytterligare,

Vete växer

Under tisdagen föll vetepriset till 4,1725 USD per bushel på Chicago Board of Trade (CBOT). Vetepriserna har sjunkit med nästan fem procent under den senaste veckan. Jämfört med föregående år handlas veteterminerna nästan 20 procent lägre.

Enligt US Department of Agriculture (USDA) har 64 % av den amerikanska vinterveteskörden bedömts vara i gott till utmärkt skick. Den veckovisa rapporten överträffade medianuppskattningarna. Den amerikanska veteskörden är i bättre skick än förra året då samma siffra låg på 33 %. Det verkar som om det goda vädret hade hjälpt dessa grödor, särskilt i den södra amerikanska slättregionen, vilket också kunde förklara de bättre veteexportsiffrorna.

Produktionen förväntas driva marknaden på kort sikt

Viktiga vetemarknader ökar sin produktion, inklusive en av världens största exportörer, Ryssland. Detta drar ner vetepriserna. Förra veckan varnade USDA att vetepriserna skulle kunna komma att falla på grund av ökande lager och bättre amerikanska skördeprognoserna.

Utfallet kan dock saktas ner på grund av vädret. Denna vecka förväntas regn i Mellanvästern, vilket kan utöka flodernas översvämningar och hotar jordbrukarnas verksamhet. I slutändan kan vårplanteringar uppleva en fördröjning som påverkar både produktion och lager. Tidiga uppgifter indikerar att USA:s vårveteplantering uppgick till endast 13 %, vilket är långt under femårsperiodens snitt på 33 % vid denna tidpunkt på året.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som går starkt

Publicerat

den

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som har en stark utveckling. När det gäller aktier inom silver så säger han att värderingarna inte har följt med upp silverpriset. Tråkigt för aktieinvesterare, men samtidigt en möjlighet att komma in till fördelaktiga värderingar.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

2000 ton koppar som Kina köpt av Ryssland har försvunnit

Publicerat

den

Det statliga kinesiska företaget Wuchan Zhongda Group köpte i slutet av förra året 2000 ton raffinerad koppar av det ryska företaget Regional Metallurgical, till ett värde av 110 miljoner yuan (motsvarande 159 miljoner kronor).

Kopparleveransen skulle ha varit framme i Kina förra månaden men så har inte skett och ingen tycks veta var allt tagit vägen. Bloomberg rapporterar att leveransen har angetts vara granit, en mycket billigare tillgång, och den har hamnat i Turkiet.

Det får ändå anses vara något spektakulärt, 2000 ton metall är trots allt ingenting man råkar tappa eller ställa i ett hörn av en lokal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Montage Gold ser stor uppsida i sin värdering

Publicerat

den

Koné-projektet i Elfenbenskusten

Montage Gold är det nya guldbolaget där Lundin-familjen nyligen investerat. Företaget ska bli ett företag med flera tillgångar med fokus på Afrika. Bolagets stora projekt idag är Koné-projektet i Elfenbenskusten. VD Martino de Ciccio tar upp att han ser en spännande framtid för bolagets aktie. Bolaget har idag ett börsvärde på drygt 330 miljoner CAD och när Koné-gruvan kommer i produktion så förväntar sig bolaget att den kommer att skapa lika mycket i kassaflöde per år. Planen är att gruvan ska vara färdigbyggd under första halvåret 2027.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära