Följ oss

Nyheter

Vattenfall startar förstudie om att bygga små modulära reaktorer vid Ringhals

Publicerat

den

Elledningar

Elförbrukningen i Sverige väntas öka snabbt under de närmaste decennierna och Vattenfall arbetar därför aktivt med hur olika fossilfria energislag kan möta det ökade elbehovet. Som ett led i detta arbete inleder Vattenfall nu en förstudie om förutsättningarna att bygga minst två små modulära reaktorer (SMR) i anslutning till Ringhals kärnkraftverk. Detta följs av att Socialdemokraterna och Miljöpartiet för några år sedan tvingade Vattenfall att avsluta sina satsningar på ny kärnkraft och i stället lägga ner kärnkraftreaktorer. Socialdemokraterna har dock börjat vackla och pratar i flytande ordalag och i en mindre negativ ton kring ny kärnkraft.

Elledning som levererar energi gratis

– Alla fossilfria energislag kommer att behövas för att möta det ökande elbehovet i Sverige. SMR är en fossilfri teknik som har utvecklats mycket på senare tid och vi vill därför utreda förutsättningarna att bygga små modulära reaktorer i närheten av Ringhals kärnkraftverk, säger Vattenfalls vd Anna Borg.

– Inga investeringsbeslut har fattats, men Vattenfalls ledning har under våren arbetat med frågan om ny kärnkraft i Sverige. Under förutsättning att en förstudie kommer fram till att det skulle vara lönsamt och alla övriga förutsättningar för ett framtida investeringsbeslut skulle bli uppfyllda, inte minst nya regelverk för kärnkraft, borde det vara möjligt att ha en första SMR-reaktor i drift i början av 2030-talet, säger Anna Borg.

Det finns behov av mer elproduktion i södra Sverige varför förstudien inriktar sig på förutsättningarna att bygga SMR i de södra elområdena, i första hand nära Ringhals kärnkraftverk.

– Ringhals är en lämplig plats för ny kärnkraft av flera skäl. Dels är det tillåtet att ersätta de två nedlagda reaktorerna Ringhals 1 och Ringhals 2 inom befintlig lagstiftning, dels finns nätinfrastruktur på plats som förenklar anslutningen av ny elproduktion. Det finns även stor acceptans för befintlig och ny kärnkraft vid Ringhals och Forsmark. En stor fördel är också den omfattande kompetens som finns vid Ringhals, säger Torbjörn Wahlborg, chef elproduktion vid Vattenfall.

Förstudien kommer att studera centrala frågeställningar för att kunna bedöma förutsättningarna för att gå vidare med beslut om att bygga minst två SMR-reaktorer i anslutning till Ringhals kärnkraftverk. Arbetet med förstudien kommer att starta omgående och beräknas vara klart vid årsskiftet 2023-2024.

Vattenfall investerar sedan tidigare i ett antal fossilfria energislag, främst vindkraft, vattenkraft och teknik för energilagring i form av vätgas. Vattenfall samarbetar även med det estniska kärnkraftsbolaget Fermi Energia om SMR-reaktorer.

Nyheter

Saudi Aramco går från stor nettokassa till nettoskuld

Publicerat

den

Fat med olja

Saudi Aramco har släppt sin kvartalsrapport och energianalytikern Javier Blas uppmärksammar att företaget under årets första nio månader har gått från en nettokassa på 27,4 miljarder USD till en nettoskuld på 8,9 miljarder USD. Det är en avsevärd förändring på så kort tid. 130 miljoner USD per dag.

Företaget betalar utdelning, vilket således även innebär att man har lånat pengar som sedan delvis har delats ut till ägarna. Företaget ägs till största del av Saudiarabien som är i stort behov av kapital för att finansiera sina investeringar varför denna indirekta upplåning är logisk. Det är inte heller vidare unikt att företag lånar upp pengar för att dela ut dem till ägarna och att låna pengar för att göra investeringar är rimligt. Men det är ändå värt att notera, Saudi Aramco har alltid varit den stabila oändliga kassan.

Fortsätt läsa

Nyheter

Så förväntar sig marknaden att guldpriset utvecklas om Donald Trump eller Kamala Harris vinner valet

Publicerat

den

Guldtackor och -mynt

Bloombergs Markets Live Pulse Survey som publicerades förra veckan visade att marknaden förväntar sig att guld ska fortsätta sin kraftiga prisuppgång om Donald Trump blir vald till president, medan priset förväntas falla tillbaka om Kamala Harris tar över.

Marknaden ser guld som ett skydd mot inflation från de handelstariffer som Donald Trump har sagt att han vill bygga sin ekonomiska politik på.

Även i en tidigare undersökning ansågs guld vara det bästa skyddet mot den förväntade inflationen om Trump blir vald. Harris politik förväntas leda till betydligt lägre inflation enlig flera undersökning.

Tänk dock på att för investerare som har sin ekonomi i en annan valuta än USD så spelar även Donald Trumps förkärlek för en svag dollar en stor roll. Om guldpriset i USD går upp samtidigt som USD går ner så måste man exempelvis som svensk fundera över nettoeffekten. Eller så köper man guld som en försäkring och är nöjd, det har visat sig fungera relativt bra över tid.

Fortsätt läsa

Nyheter

Uppköpsbud på Salzgitter, ett av Europas största stålbolag

Publicerat

den

Stålproduktion hos Salzgitter

Salzgitter är ett av de största stålbolagen i Europa som förutom stål även producerar närliggande produkter. Företaget har en historia på över 150 år och har idag över 25 000 anställda.

Nu har aktieägaren GP Günter Papenburg meddelat att man tillsammans med TSR Recycling tänker lägga ett bud på Salzgitter. Fullföljande av budet är villkorat av att man uppnår ett ägande på över 45 procent, vilket inkluderar de 25 procent av aktierna som GP Günter Papenburg äger sedan tidigare. Vad man tänker erbjuda för pris har ännu inte kommunicerats.

Här på Råvarumarknaden.se måste vi erkänna att vi inte har någon närmare bra koll på bolaget. Men med tanke på hur välkänt namnet är och hur stort företaget är så blev vi ändå något överraskade över det faktum att bolaget har ett börsvärde på bara 832 miljoner euro.

Tittar man på aktiekursen verkar bolaget ha ridit väldigt högt på byggboomen ett fåtal år innan finanskrisen 2007-2008 slog till med full kraft.

Graf över utvecklingen på Salzgitters aktiekurs
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära