Följ oss

Nyheter

Vattenfall blir minoritetsägare i det estniska kärnkraftsföretaget Fermi Energia

Publicerat

den

Vattenfall investerar i Fermi Energia

Vattenfall har tecknat ett avtal med det estniska kärnkraftsbolaget Fermi Energia för att bli minoritetsaktieägare i företaget med en investering på 1 miljon euro.

Kalev Kallemets (till vänster), VD för Fermi Energia, och Torbjörn Wahlborg, chef för affärsområde Generation vid Vattenfall, i samband med signering vid estländska ambassaden i Stockholm av avtalet som gör Vattenfall till minoritetsägare inom Fermi Energia.

I november 2020 utökade Vattenfall sitt pågående samarbete med Fermi Energia genom att underteckna en avsiktsförklaring för att utforska möjligheterna för distribution av Small Modular Reactor (SMR) i Estland. Vattenfall har nu accepterat möjligheten att bli en minoritetsaktieägare med cirka sex procent ägande.

– Med denna minoritetsinvestering kan Vattenfall bidra med vårt kunnande och med genomförbarhetsstudier gällande kostnader, försörjningskedjor och kapacitet för att konstruera och driva småskalig kärnkraftsteknik. Innovativ och fossilfri framtida kärnkraftsproduktion som SMR verkar mycket lovande för Estland som har de högsta genomsnittliga koldioxidutsläppen per genererad kWh el bland alla EU-länder, säger Torbjörn Wahlborg, chef för affärsområdet Generation på Vattenfall.

Det utökade samarbetet ska fortsätta undersöka mognaden av SMR-teknik och utsikterna för utplacering av en eller flera sådana reaktorer i Estland fram till 2035. Förutom Vattenfall är även andra europeiska energibolag involverade. Alla deltagare får praktisk insikt av SMR-teknik och bidrar med sin egen erfarenhet.

– Fermi Energia anser att vi inte kan sänka Estlands koldioxidutsläpp tillräckligt utan tillförlitlig, prisvärd energiförsörjning från kärnkraft. För Estland är endast små modulära reaktorer (SMR) som för närvarande utvecklas i USA, Kanada och Storbritannien lämpliga. Vi anser att Vattenfall är rätt partner för oss att gå vidare med SMR-utbyggnaden baserad på företagets erfarenhet av säker drift av kärnkraft och dess uppdrag att ’möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation’, säger Kalev Kallemets, VD för Fermi Energia.

– Vattenfalls investeringar kommer att hjälpa till att finansiera viktiga nästa steg i bemanning, utbildningsprogram samt studier av bland annat SMR-teknik. Under de kommande åren kommer vi tillsammans med Vattenfall att genomföra flera studier om potentiell placering av SMR-reaktorer, genomföra platsbesök och utbildningskurser som ger verkligt värde för både Estland och Sverige, säger Kalev Kallemets.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Utökat samarbete

Enligt överenskommelsen från Letter-of-Intent från november 2020 studerar Vattenfall potentialen för utplacering av små modulära reaktorer i Estland, särskilt med avseende på kostnader och konstruktion, försörjningskedja, drift / personal / underhåll och struktur för nybyggnad.

– Med en investering kommer Vattenfall att bredda och stärka relationen med Fermi Energia ytterligare. Vattenfall ser potentialen i Fermi Energias affärsmodell och företagets utsikter att lyckas med sitt mål 2026 att lämna in en ansökan om beslut i princip för implementering av SMR-teknik i Estland, säger Torbjörn Wahlborg.

Nyheter

En 25 år lång megatrend för järnmalm är över – konsekvenserna kommer bli många och kraftiga

Publicerat

den

Graf över Världens stålproduktion sedan år 1950.

Priset på järnmalm har fallit kraftigt och har den senaste tiden handlats kring 100 USD per ton och var idag till och med nere under 90 USD. Felix Lindberg, VD på familjeföretaget Lindberg & Son som handlar med skrot ger en fantastiskt intressant och tydlig genomgång. Vi får både veta vad som hänt med järnmalm och stål, samt vad det får för konsekvenser framåt i tiden.

Kinas utveckling de senaste 25 åren är helt central. Landet har inte haft något något skrot att använda och har därför behövt använda järnmalm för att skapa stål för att bygga infrastruktur och hus för ett land på 1,4 miljarder personer. Nu taktar Kinas utveckling av och dessutom kan landet börja använda skrot för att göra nytt stål. Det här kommer att få stora följdeffekter på flera sätt i hela världen.

Felix Lindberg, VD på familjeföretaget Lindberg & Son förklarar marknaden för järnmalm och stål.
Fortsätt läsa

Nyheter

Italien satsar på ny kärnkraft

Publicerat

den

Italien

Italien tog 1987 i en folkomröstning beslut om att lägga ner kärnkraften och landets sista två reaktorer stängdes ner år 1990. År 2011 hölls en ny folkomröstning då man bekräftade ett nej till kärnkraft.

Precis som i många länder som inte bygger kärnkraft så har Italien gjort sig beroende av naturgas. Koldioxidutsläppen har tidigare inte uppfattats som något problem och är fortfarande inte något huvudnummer. Men kombinationen av att vara beroende av storskalig energiimport i en geopolitiskt orolig värld och ett något större fokus på att koldioxidutsläpp har fått Italien att försöka tänka om.

Italien satsar nu åter på kärnkraft och ska skapa ett nytt företag i partnerskap med en utländsk investerare. Landets industriminister säger att landet ska sätta upp ett nytt företag med en utländsk teknikpartner för att bygga avancerad, tredje generationens kärnkraftverk. Regeringen ska se över lagstiftningen för att möjliggöra satsningen.

Fortsätt läsa

Nyheter

Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset

Publicerat

den

Råolja

Oljepriset har är på sin lägsta nivå för hela året då flera faktorer sammanfaller som tynger priset på råvaran. Christian Kopfer kommenterar vad som händer.

Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära