Följ oss

Nyheter

Vattenfall fördjupar samarbetet om små modulära kärnkraftsreaktorer i Estland

Publicerat

den

Torbjörn Wahlborg, chef för BA Generation inom Vattenfall, och Kalev Kallemets, VD för Fermi Energia, vid signering av avsiktsförklaringen i Vattenfalls huvudkontor i Solna.

Under det senaste året har Vattenfall deltagit i en förstudie med det nystartade estländska energibolaget Fermi Energia för att undersöka förutsättningarna för att bygga så kallade SMR-reaktorer (Small Modular Reactor) i Estland. Vattenfall och Fermi har nu tecknat en avsiktsförklaring (Letter-of-Intent) för ett utökat samarbete mellan parterna.

– Intresset för småskaliga reaktorer har ökat de senaste åren. Avsikten med projektet och vårt fördjupade samarbete är att stötta Fermi i genomförandet av ett framgångsrikt europeiskt SMR-projekt. Vi kommer nu att gå vidare med studierna av vissa arbetsområden och utöka vårt samarbete fram till inlämningen av ansökan om principgodkännande för SMR till estniska parlamentet. Det kommer att ge Vattenfall värdefulla kunskaper inom ett område där vi nu bygger kompetens, säger Torbjörn Wahlborg, chef för BA Generation inom Vattenfall.

Samarbetet ska fortsätta att undersöka hur långt utvecklingen har kommit när det gäller SMR-teknologi och förutsättningarna för bygge av en eller flera sådana reaktorer i Estland. Utöver Vattenfall deltar även andra europeiska energibolag i detta initiativ.  Alla deltagare vinner praktisk kunskap om SMR-tekniken och bidrar med sin egen kompetens.

– Vi är glada att samarbeta med ett ledande europeiskt energiföretag som driver kärnkraft och som har åtagit sig att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation. Högre säkerhet, enkelhet, lägre kapitalbehov och mindre storlek gör kärnkraft till ett realistiskt alternativ även för Estland. Detta har den estniska regeringen insett genom att bilda en statlig arbetsgrupp för kärnkraft. Innovativ användning av kärnkraft är mycket utmanande, men det är lika utmanande att verkligen uppnå koldioxidneutralitet i alla sektorer i ett nordiskt samhälle, säger Kalev Kallemets, VD för Fermi Energia.

– Samarbetet med Fermi Energia handlar om att skaffa oss mer kunskap inom ett av många utvecklingsområden. Vattenfall ska dela med sig av sina erfarenheter från tidigare byggnation av kärnkraft. Vattenfall arbetsområden inom samarbetet omfattar struktur för finansiering av nybyggnation, konstruktion- och kostnadsberäkningar, HR-utveckling, utbildning/träning av SMR-operatörer och personal samt utveckling av leverantörskedjor, säger Mats Ladeborn, chef för Fleet Development inom BA Generation.

Torbjörn Wahlborg, chef för BA Generation inom Vattenfall, och Kalev Kallemets, VD för Fermi Energia, vid signering av avsiktsförklaringen i Vattenfalls huvudkontor i Solna.
Torbjörn Wahlborg, chef för BA Generation inom Vattenfall, och Kalev Kallemets, VD för Fermi Energia, vid signering av avsiktsförklaringen i Vattenfalls huvudkontor i Solna.

Höga CO2-utsläpp

Bakgrunden till det estländska SMR-initiativet är att Estland har EU:s högsta CO2-utsläpp per producerad kWh elektricitet, där elproduktionen i hög utsträckning är baserad på oljeskiffer. Sverige har samtidigt bland världens lägsta CO2-utsläpp där elproduktionen i princip är fossilfri tack vare kombinationen av vattenkraft, kärnkraft, vindkraft och sol.Den estniska regeringen har beslutat att bilda en arbetsgrupp för kärnkraft som ska utreda förutsättningarna för att börja med kärnkraftsproduktion. Arbetsgruppen ska med hjälp av utländska experter analysera lämpligheten att introducera kärnkraft för att säkerställa försörjningstryggheten och säkerheten för estländsk energiförsörjning. Arbetsgruppen kommer att sammankallas i år och arbeta under en tvåårsperiod.

Fermi Energia har påbörjat formella diskussioner med två kommuner som hoppas leda till deras samtycke att ingå i den så kallade nationella fysiska planeringen (NDSP). Detta är regeringens formella process för att välja en passande plats, där processen även omfattar en strategisk utvärdering av miljöpåverkan. För att inleda en planeringsprocess för potentiell SMR-teknik behövs ett regulatoriskt system som är anpassat för införande av SMR.- Kärnkraft har mycket små CO2-utsläpp och kan bidra till att minska användningen av fossila bränslen inom EU. Utvecklingen av småskaliga kärnreaktorer ser lovande ut och för oss är det naturligt att följa den tekniska utvecklingen inom alla kraftslag vi själva använder för elproduktion. En omställning av Estlands elproduktion vore en viktig klimatåtgärd för hela EU, säger Mats Ladeborn.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Populära