Connect with us

Nyheter

Oljepriset skall till 65 dollar säger Goldman Sachs

Published

on

Lundin Petroleum prospekterar efter olja och naturgas

Den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs förväntar sig att priset på Brent Crude når 65 dollar per fat nästa år. Detta eftersom banken tror att ett effektivt Covid-19-vaccin släppts och att det sker en begränsad ökning av utbudet från OPEC+. Innan detta kommer dock den globala efterfrågan att minska med 3 miljoner bpd på grund av av nationella nedstängningar i Europa, varnade också investeringsbanken.

Två fat olja

OPEC+ är fortfarande en viktig faktor för oljepriset, sa Goldman också, och om det inte går med på en förlängning av de nuvarande produktionsnedskärningarna kan detta kosta oljeindustrin ett prisfall på 5 dollar per fat.

Medan en förlängning av den nuvarande nedskärningsnivån – 7,7 miljoner bpd – är det mest troliga resultatet, står kartellen inför ett ökande tryck från amerikanska skifferproducenter som redan har börjat höja produktionen. Antalet borriggar har ökat i flera veckor. Baker Hughes rapporterade förra veckan att antalet hade ökat 10 riggar.

Analysprognoser för priser varierar men verkar alla vara en ökning från nuvarande nivåer nästa år. Enligt CNBC förväntar sig till exempel BCS Global Markets att priset Brent kommer att stiga till cirka 55 USD per fat i slutet av 2021. Capital Economics är ännu mer positiva och förväntar sig att Brent kommer att handlas till 60 dollar per fat nästa år.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *