Nyheter
Cinis Fertilizer ingår avsiktsförklaring med K+S för att säkra försäljning och insatsvara

Cinis Fertilizer har tecknat en avsiktsförklaring med K+S med målet att ingå bindande försäljnings- och leveransavtal för flera av bolagets kommande produktionsanläggningar för mineralgödsel. K+S kommer att köpa allt kaliumsulfat från Cinis Fertilizers tredje och fjärde produktionsanläggning och leverera insatsvaran kaliumklorid till samtliga fyra produktionsanläggningar.

Cinis Fertilizer har signerat en avsiktsförklaring med K+S, ett bolag verksamt inom kaliumbaserat gödsel och salt. Avsiktsförklaringen, som innehåller alla relevanta villkor, formaliserar de långt gångna förhandlingarna mellan Cinis Fertilizer och K+S om försäljning av kaliumsulfat (SOP) och natriumklorid från Cinis Fertilizers planerade produktionsanläggningar. Avsiktsförklaringen inkluderar också inköp av kaliumklorid (MOP) från K+S till Cinis Fertilizers samtliga produktionsanläggningar.
– Vi är mycket stolta över att kunna meddela vårt samarbete med ett så välrenommerat företag som K+S. Detta partnerskap kommer, tillsammans med våra redan ingångna försäljnings- och inköpsavtal för våra två första anläggningar, att säkra både MOP-inköp och SOP-försäljning för våra första fyra produktionsanläggningar. Det minskar risken i vår affärsplan ytterligare och bekräftar samtidigt att gödselindustrin är redo för en mer hållbar produkt, säger Jakob Liedberg, VD och grundare av Cinis Fertilizer.
I avsiktsförklaringen framgår att K+S avser köpa hela SOP-kapaciteten från Cinis Fertilizers tredje och fjärde produktionsanläggning, med start från 2026. De två produktionsanläggningarna förväntas nå full produktion om 600 000 ton SOP per år under 2028.
K+S har också för avsikt att leverera upp till 100 procent av insatsvaran MOP som behövs för Cinis Fertilizers fyra första planerade produktionsanläggningar.
Utöver detta anger avsiktsförklaringen att K+S avser köpa hela volymen natriumklorid (salt) från Cinis Fertilizers två första produktionsanläggningar i Örnsköldsvik och Skellefteå.
Cinis Fertilizer och K+S kommer nu att fortsätta arbetet för att ingå bindande avtal. Avsikten är långsiktiga avtal för såväl MOP och SOP som för natriumklorid.
Nyheter
Samtal om flera delar av råvarumarknaden

Ett samtal som sammanfattar ett relativt stabilt halvår på råvarumarknaden trots volatilitet och geopolitiska spänningar som sannolikt fortsätter in i andra halvan av året. Vi bjuds även på kommentarer från Carlos Mera, Rabobanks analyschef för jordbrukssektorn och Kari Kangas, skogsanalytiker.
Nyheter
Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras

Jonas Lindvall, ett välkänt namn i den svenska olje- och gasindustrin, är tillbaka med ett nytt företag – Perthro AB – som nu förbereds för notering i Stockholm. Med över 35 års erfarenhet från bolag som Lundin Oil, Shell och Talisman Energy, och som medgrundare till energibolag som Tethys Oil och Maha Energy, är Lindvall redo att än en gång bygga ett bolag från grunden.
Tillsammans med Andres Modarelli har han startat Perthro med ambitionen att bli en långsiktigt hållbar och kostnadseffektiv producent inom upstream-sektorn – alltså själva oljeutvinningen. Deras timing är strategisk. Med ett inflationsjusterat oljepris som enligt Lindvall är lägre än på 1970-talet, men med fortsatt växande efterfrågan globalt, ser de stora möjligheter att förvärva tillgångar till attraktiva priser.
Perthro har redan säkrat bevisade oljereserver i Alberta, Kanada – en region med rik oljehistoria. Bolaget tittar även på ytterligare projekt i Oman och Brasilien, där Lindvall har tidigare erfarenhet. Enligt honom är marknadsförutsättningarna idealiska: världens efterfrågan på olja ökar, medan utbudet inte hänger med. Produktionen från befintliga oljefält minskar med cirka fem procent per år, samtidigt som de största oljebolagen har svårt att ersätta de reserver som produceras.
”Det här skapar en öppning för nya aktörer som kan agera snabbare, tänka långsiktigt och agera med kapitaldisciplin”, säger Lindvall.
Perthro vill fylla det växande gapet på marknaden – med fokus på hållbar tillväxt, hög avkastning och effektiv produktion. Med Lindvalls meritlista och branschkunskap hoppas bolaget nu kunna bli nästa svenska oljebolag att sätta avtryck på världskartan – och på börsen.
Nyheter
Oljan, guldet och marknadens oroande tystnad

Oljepriset är åter i fokus på grund av kriget i Mellanöstern. Är marknadens tystnad om de stora riskerna, det som vi egentligen verkligen bör oroa oss för? Och varför funderar Tyskland på att plocka hem sin guldreserv från New York? I veckans avsnitt av Världsekonomin pratar Katrine Kielos och Henrik Mitelman om olja, tystnad och guld. Europa är ju mer beroende av oljepriset än USA, hur orolig ska man vara för att det stiger? En krönika i Financial Times lyfte nyligen “marknadens oroande tystnad”, den syftade på skillnaden mellan den dystra geopolitiska utvecklingen i världen och en marknad som samtidigt återhämtat sig 20 procent sen början av april, trots tullkriget. Vad säger marknadens tystnad egentligen? I Tyskland pågår en debatt om att plocka hem sin guldreserv från USA. Handlar det om bristande förtroende för Donald Trump – och kan det rentav ha något med “hämndskatten” att göra?
-
Nyheter3 veckor sedan
Stor uppsida i Lappland Guldprospekterings aktie enligt analys
-
Nyheter4 veckor sedan
Brookfield ska bygga ett AI-datacenter på hela 750 MW i Strängnäs
-
Nyheter4 veckor sedan
Sommaren inleds med sol och varierande elpriser
-
Nyheter3 veckor sedan
Silverpriset släpar efter guldets utveckling, har mer uppsida
-
Nyheter4 veckor sedan
OPEC+ ökar oljeproduktionen trots fallande priser
-
Analys4 veckor sedan
Brent needs to fall to USD 58/b to make cheating unprofitable for Kazakhstan
-
Nyheter4 veckor sedan
Tradingfirman XTX Markets bygger datacenter i finska Kajana för 1 miljard euro
-
Nyheter2 veckor sedan
Uppgången i oljepriset planade ut under helgen