Följ oss

Nyheter

Cinis Fertilizer ingår avsiktsförklaring med K+S för att säkra försäljning och insatsvara

Publicerat

den

Cinis Fertilizer har tecknat en avsiktsförklaring med K+S med målet att ingå bindande försäljnings- och leveransavtal för flera av bolagets kommande produktionsanläggningar för mineralgödsel. K+S kommer att köpa allt kaliumsulfat från Cinis Fertilizers tredje och fjärde produktionsanläggning och leverera insatsvaran kaliumklorid till samtliga fyra produktionsanläggningar.

Cinis Fertilizer och KS

Cinis Fertilizer har signerat en avsiktsförklaring med K+S, ett bolag verksamt inom kaliumbaserat gödsel och salt. Avsiktsförklaringen, som innehåller alla relevanta villkor, formaliserar de långt gångna förhandlingarna mellan Cinis Fertilizer och K+S om försäljning av kaliumsulfat (SOP) och natriumklorid från Cinis Fertilizers planerade produktionsanläggningar. Avsiktsförklaringen inkluderar också inköp av kaliumklorid (MOP) från K+S till Cinis Fertilizers samtliga produktionsanläggningar.

 – Vi är mycket stolta över att kunna meddela vårt samarbete med ett så välrenommerat företag som K+S. Detta partnerskap kommer, tillsammans med våra redan ingångna försäljnings- och inköpsavtal för våra två första anläggningar, att säkra både MOP-inköp och SOP-försäljning för våra första fyra produktionsanläggningar. Det minskar risken i vår affärsplan ytterligare och bekräftar samtidigt att gödselindustrin är redo för en mer hållbar produkt, säger Jakob Liedberg, VD och grundare av Cinis Fertilizer.

I avsiktsförklaringen framgår att K+S avser köpa hela SOP-kapaciteten från Cinis Fertilizers tredje och fjärde produktionsanläggning, med start från 2026. De två produktionsanläggningarna förväntas nå full produktion om 600 000 ton SOP per år under 2028.

K+S har också för avsikt att leverera upp till 100 procent av insatsvaran MOP som behövs för Cinis Fertilizers fyra första planerade produktionsanläggningar.

Utöver detta anger avsiktsförklaringen att K+S avser köpa hela volymen natriumklorid (salt) från Cinis Fertilizers två första produktionsanläggningar i Örnsköldsvik och Skellefteå.

Cinis Fertilizer och K+S kommer nu att fortsätta arbetet för att ingå bindande avtal. Avsikten är långsiktiga avtal för såväl MOP och SOP som för natriumklorid.

Nyheter

Terrorattack och krig i mellanöstern, oljepriset har inte reagerat vidare kraftigt

Publicerat

den

Thina och Gabriel diskuterar olja

Det är ett år sedan Hamas inledde sin stora attack på Israel vilket blev startskottet för ett regionalt krig. Trots detta har inte oljepriset inte reagerat vidare kraftigt. Thina Saltvedt kommenterar utvecklingen som varit och blickar framåt.

Nordeas energiexpert Thina Saltvedt kommenterar olja och energi.
Fortsätt läsa

Nyheter

Equinor köper 10 procent av Ørsted för omkring 26 miljarder kronor

Publicerat

den

Vindkraft till havs från Ørsted

Equinor har köpt 9,8 procent av aktierna i Ørsted. Transaktionen gör Equinor till den näst största aktieägaren i Ørsted, efter danska staten, som har en kontrollerande andel i bolaget.

”Equinor har ett långsiktigt perspektiv och kommer att vara en stödjande ägare i Ørsted. Detta är en kontracyklisk investering i en ledande utvecklare och en premiumportfölj av operativa havsbaserade vindkraftstillgångar. Exponeringen mot producerande tillgångar kompletterar Equinors portfölj med stora projekt under utveckling”, säger Anders Opedal, VD för Equinor.

Equinors ägarposition har byggts upp över tid, genom en kombination av marknadsköp och en blockaffär. Equinor avser att öka sitt ägande till 10%, men det finns för närvarande inga planer på att ytterligare öka ägarandelen. Equinor skriver att de stödjer Ørsteds strategi och ledning, och söker inte styrelserepresentation.

Baserat på fredagens stängningskurs så är det en transaktion på 26 miljarder SEK.

Affären kommer efter att Ørsted slaktat verksamheten

Ørsted är något av en katastrof både till aktie och verksamhet. Bolaget sålde fossilverksamheten och satsade på grön energi vilket fick aktien att lyfta högt. Men sedan kom verkligheten tillbaka och aktien kraschade. Sedan har Ørsted slaktat sin verksamhet hårt, man har lagt ner stora projekt och tagit enorma förluster. Bolaget har bytt strategi och vill inte alls sätta hela företaget på spel i en snabb grön omställning, utan vill mer vara med i en lugnare takt. Till den lägre värderingen och till med en lägre risk i verksamheten tyckte uppenbarligen Equinor att det var en tilltalande investering.

Fortsätt läsa

Nyheter

Bjarne Schieldrop kommenterar oroligheterna som fått oljepriset att stiga

Publicerat

den

Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvaror på SEB

Den högre nivån av konflikt i Mellanöstern har de senaste dagarna fått oljepriset att stiga. Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvaror på SEB, kommenterar utvecklingen. Han säger att uppgången betyder att marknaden är lite nervös, men inte jättenervös. Iran och Israel genomför attacker, men i sammanhanget begränsade insatser. Om Israel skulle attackera stora delar av Irans oljeproduktion kan Iran svara med att stänga Hormuzsundet och då kan priset stiga flera hundra procent.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära