Nyheter
Trumps ståltullar – så påverkas den svenska gruvnäringen

Beskedet att USA:s president Donald Trump inför nya och hårda ståltullar slår mot många branscher. Även gruvindustrin. Tidigare i veckan gav Mathias Ternell på intresseorganisationen Jernkontoret sin syn. Nedan ger Svemins vd, Per Ahl, sin syn på saken.
Hur påverkar ståltullarna den svenska gruvbranschen?
– När frihandeln påverkas innebär det alltid en osäkerhet för branschen, vilket naturligtvis är negativt. Sverige är Europas största järnmalmsproducent, dessutom är Europa den största kunden.
Vad ser du för risker?
– På kort sikt kan en försämrad avsättning av stål till USA påverka produktionen inom EU. Eftersom EU (och Sverige) framförallt exporterar specialstål till USA som efterfrågas av den amerikanska tillverkningsindustrin kommer sannolikt på lite längre sikt undantag för tullarna att beslutas (så skedde 2002 då USA också införde tullar). Ett större hot på längre sikt är att Kina börjar förse EU med det stål som de inte kan sälja till USA och med detta skapar en överbudssituation med sjunkande prisnivåer som följd.
Vilka åtgärder planeras för att möta de nya förutsättningarna?
– Ha beredskap för att ovanstående kan inträffa samt att naturligtvis försöka på verka USA så mycket som möjligt. De motåtgärder som EU nu inför mot USA har sannolikt inte så stor effekt, men ökar risken för någon typ av handelskrig.
Nyheter
Lundin Mining gör stort förvärv – 75 procent av bolagets intäkter kommer nu från koppar

Lundin Mining meddelade tidigare idag att de förvärvar 51 procent av SCM Minera Lumina Copper av JX Nippon Mining & Metals Corporation. Lundin Mining har rätt att förvärva ytterligare 19 procent under en femårsperiod. Det förvärvade bolaget driver koppar-molybden-gruvan Caserones i Chile.
Lundin Mining betalar 800 miljoner USD vid tillträde och sedan 150 miljoner USD under en period på sex år. De ytterligare 19 procenten kan förvärvas för 350 miljoner USD.
Förvärvet är i linje med Lundin Minings strategiska mål och ger företaget en storskalig kopparproduktion med lång livstid med ett bra kassaflöde, som kompletterar Lundin Minings befintliga verksamheter och högkvalitativa tillgångar inom basmetaller med stort fokus på koppar. Förvärvet gör att 75 procent av Lundin Minings intäkter kommer att komma från koppar.
Dagens industri frågar vd Peter Rockandel om det är rimligt att köpa Caserones med tanke på investeringsbehovet för Josemaria. Han svarar ”Att få köpa en världsklasstillgång som dessutom är strategiskt helt rätt för den existerande portföljen är otroligt ovanligt så det är inget man kan tacka nej till. Dessutom gör vi det här köpet utan skuld och gruvan kommer direkt att generera fritt kassaflöde”.
Nyheter
Robusta-bönan är rebellen på kaffemarknaden

Kaffe, drycken som så många av oss i världen älskar att konsumera, görs på rostade och malda kaffebönor. Det finns två huvudsakliga bönor i världen, Arabica och Robusta. Arabica är bönan som används i bra kaffe, medan Robusta används i billigare kaffe och snabbkaffe.
Men måste verkligen Robusta vara sämre? Det finns en rörelse som drivs av två faktorer som talar för en uppvärdering av Robusta-bönan.
Den ena faktorn är marknadsföring, Arabica har marknadsförts som kvalitét och Robusta som dålig. Det har gjort att Robusta prissätts lägre än Arabica och säljs som ett bulkkaffe. Kaffeodlare har inte kunnat investera i att utveckla Robusta-bönan eftersom ingen har velat betala extra för något som uppfattas som dåligt. Men det finns ett nytt intresse för Robusta-bönan bland kaffe-konnässörer. Och när det finns ett intresse, så finns det en vilja att betala och då blir det möjligt för odlare att investera i utveckling av bönan.
Den andra faktorn är klimatet. Arabica är en känslig växt som kräver ett mycket speciellt klimat. Det är svårt att expandera produktionen i takt med att fler vill dricka kaffe. Tvärt om har klimatförändringar gjort att områden där Arabica trivs har minskat. Robusta däremot är mycket tåligare.
Nyheter
Kopparpriset stiger på lägre utbud

Kopparpriset steg på måndagen, med stöd av sänkta globala leveranser och lägre utbud. Koppar för leverans i maj på Comex-marknaden i New York nådde 4,09 USD per pound (8 998 USD per ton), en ökning med 0,5 procent jämfört med fredagens stängning.
Mängden koppar i de lager som övervakas av Shanghai Futures Exchange minskade med 11,6 procent i fredags, och föll för fjärde veckan i rad. Lagren har hittills minskat med 36,2 procent till 161 152 ton, från en topp i slutet av februari.
-
Nyheter6 dagar ago
Bluelake Mineral har den största kända oexploaterade nickelfyndigheten i Europa
-
Nyheter2 veckor ago
Oljepriset lägre än intervallet där USA ska köpa tillbaka olja – över hela terminskurvan
-
Nyheter1 vecka ago
Den stora oljeoptimisten Goldman Sachs tror inte längre på 100 USD-olja i år
-
Nyheter2 veckor ago
Oman tar ett stort steg i att bli en stor producent av vätgas
-
Nyheter4 dagar ago
Trafigura tror att koppar kan slå ett nytt prisrekord under kommande 12 månader
-
Nyheter4 veckor ago
Den sämsta apelsinskörden på 90 år i Florida
-
Nyheter2 veckor ago
Företagare kan säkra kassan genom att köpa fysiskt guld
-
Nyheter3 veckor ago
Turkiets import av guld från Schweiz nådde högsta nivån på elva år