Torrare väder kan hota sojabönskörden

Enligt den rapport över den amerikanska skörden som USDA publicerade i veckan klassades 75 procent av den amerikanska majsen i antingen ”Good” eller ”Excellent” tillstånd, en nedgång med en procent sedan veckan innan, men en ökning om hela tolv (12) procent jämfört med samma tid året innan. Endast 6 procent av grödan fick betyget ”Poor” eller ”Very Poor”. Av staterna i det så kallade majsbältet (Corn Belt) kunde Illinois uppvisa det högsta betyget för 30 procent av grödan följt av Iowa och Indiana med 26 procent respektive 23 procent.

Pris på sojabönor, soybeans (SZ)Samma siffra för sojabönorna visade att 71 procent av de amerikanska sojabönorna befinner sig i antingen ”Good” eller ”Excellent” tillstånd, en nedgång med två procent sedan veckan innan, men en ökning om åtta procent jämfört med samma tid året innan. Av de fem största sojabönsproducerande staterna kunde Illinois uppvisa det högsta betyget för 22 procent av grödan följt av Iowa med 20 procent.

När det gäller vintervetet är 83 procent av skörden bärgad, en uppgång med åtta procent sedan veckan innan och tre procent över det femåriga genomsnittet. I flera av de södra staterna som odlar vintervete är skörden nästan avklarad, medan det i stater som Idaho, Montana och South Dakota fortfarande finns betydande arealer kvar att skörda.

Prognoserna tyder på lägre nederbörd

Väderprognoser för augusti visar på att vi kan förvänta oss en nederbörd under genomsnittet i de områden som det odlas sojabönor i, något som har drivit upp priset på denna gröda under de senaste dagarna. Nederbörden under augusti är avgörande för om skörden för sojabönor kommer att bli bra eller inte. Trots den nederbörd vi såg under juni månad i den amerikanska mellanvästern är det många jordbrukare i USA som just nu är oroliga för att det kommer vara för torrt för att skörden skall bli bra.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top