Connect with us

Nyheter

Kaffepriset kan fortsätta stiga under 2014

Published

on

Kaffebönor i säck

Kaffepriset har varit en av de mest eftersökta råvarupriserna under 2014 efter den tjurrusning som denna råvara gjorde under början av året. Trots den kraftiga uppgång som kaffepriset gjort finns det en rad faktorer som talar för en ytterligare fortsatt uppgång.

Kaffebönor i säckBland de faktorer som vi ser som kan komma att driva kaffepriset fortsatt högre upp kan till exempel nämnas den starka lokala efterfrågan på kaffe i producentländer som Brasilien, Vietnam och Colombia vilket kan leda till att mindre kaffe kommer ut på världsmarknaden än vad som tidigare prognostiserats. Ett minskat utbud innebär, allt annat lika, ett högre pris.

Vidare kan nämnas att efterfrågan på kaffe spås stiga till en rekordnivå under 2014 baserat på ökade globala inkomster. I första hand är det den billigare kaffesorten Robusta som efterfrågas initialt när inkomsterna stiger och konsumenterna efterfrågar nya drycker, men vi ser även ett svagt paradigmskifte där fler och fler konsumenter väljer det dyrare Arabica-kaffet.

Flera av de största kaffeföretagen, till exempel Starbucks, Dunkin Brands, Kraft Foods Group och J.M Smucker, har höjt priserna på sitt kaffe under året. Flera av dessa företag har emellertid varit mindre aktiva på inköpssidan och har istället använt sina egna lager. Till slut måste emellertid dessa ta slut vilket kommer tvinga ut företagen på marknaden, något som i sin tur kan komma att driva upp kaffepriset ytterligare, i alla fall om inte utbudet ökar.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära