Nyheter
Terminshandeln i bomull i kraftig förändring
Bomull odlas i dag på fem olika kontinenter på jorden, men fram till nyligen har det varit den nordamerikanska marknaden som styrt prissättningen av denna råvara. Detta är emellertid på gång att ändras i takt med att USA har förlorat sin roll som huvudleverantör av denna råvara.
Intercontinental Exchange, ICE, har för avsikt att under den andra halvan av 2014 ta upp handeln av global bomull. Det nuvarande bomullskontraktet har sedan 1870 fungerat som benchmark i den globala bomullshandeln, trots att prissättningen endast avser bomull odlad i USA.
Medlemmarna i två stora branschgrupper, American Cotton Shippers Association och Liverpoolbaserade International Cotton Association, har efter många års diskussioner kommit överens om regler för ursprung och vilka leveranspunkter som skall accepteras för det nya terminskontraktet.
Bomullshandeln har periodvis varit rörig eftersom det ibland varit svårt för de företag som handlar bomull på termin att kunna leverera bomullsbalar av en sådan kvalité som den amerikanska börsen godkänner. I början av 2011 nådde de registrerade priserna över 2 dollar per pound mitt under en bomullsbrist, vilket ledde till förluster, fel och stämningar som fortfarande kastar en skugga över branschen.
Genom att acceptera bomull från olika platser på jorden hoppas råvaruhandlarna att undvika utbudsstörningar och istället skapa en bättre genomlysning av bomullspriserna på den globala marknaden. Enligt ICE kommer bomull från Australien, Brasilien, Indien, USA, Benin, Burkina Faso, Kamerun, Elfenbenskusten och Mali att kunna användas för leverans mot det nya världskontraktet. Alla dessa länder är nettoexportörer av bomull.
USA, från 19 procent till bara 11
USAs andel av den globala bomullsproduktionen har under det senaste decenniet fallit till 11 procent från tidigare 19 procent eftersom flera av de amerikanska bönderna gått över till att odla sojabönor istället. Under tiden har länder som till exempel Indien kommit att öka sina skördar med hjälp av genetiskt modifierat utsäde.
Det nya världskontraktet kommer initialt att ha leveranspunkter i USA, Australien och Malaysia. En styrka i det senare landet är dess närhet till textilfabriker i Kina och Vietnam. ICE kommer att fortsätta lista sitt terminskontrakt på amerikansk bomull vid sidan av det nya globala terminskontraktet.
Nyheter
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030
Ulf Lindahl, grundare av Currency Research Associates, berättar om analysfirmans prognoser för utvecklingen av olja. På kort sikt spår man att oljepriset kommer att falla till 55 USD per fat. Den ännu mer spektakulära prognosen är dock att oljan kommer att stiga till 500 USD år 2030. Han tar upp att vi sedan 1970-talet redan har sett två uppgångar på 1100 procent.
Bakom den långsiktiga prognosen på utbudssidan står att oljeproduktionen i USA nu har toppat ur där tre av skifferoljefälten är i nedgång. Samtidigt kräver först Kina mer energi och nu kommer Indien allt mer. De prognoser som IEA har om att användningen av allt fossilt vänder ner samtidigt som allt förnybart tar vid om några år säger han är fysiskt omöjligt. De prognoserna bygger på att de policys som är på plats fullföljs, men att vi redan ser att de inte blir verklighet. Han säger att utvecklingen mycket väl kan bli verklighet, men inte inom den tidsperiod som Currency Research Associates analys till 2030 täcker.
Nyheter
OPEC+ vill försvara ett oljepris på 70 USD, förlänger produktionsbegränsningar till slutet av året
Länder inom OPEC+ har tidigare infört produktionsbegränsningar och sedan har man upprepade gånger förlängt dem då oljepriset ändå har gått ner. Ikväll meddelade OPEC att åtta länder inom OPEC+ förlänger produktionsbegränsningarna till slutet av året. Länderna i fråga är Saudiarabien, Ryssland, Irak, Förenade Arabemiraten, Kuwait, Kazakstan, Algeriet och Oman.
Den del som förlängs är den man kallar för frivillig och är på 2,2 miljoner fat per dag.
Kartellen har det verkligen kämpigt. Trots att man skär ner produktionen så går priset ner. USA och andra länder producerar mer olja och efterfrågan från Kina är svag. Inte ens den allt större konflikten i mellanöstern har haft någon påverkan. Tolkningen av kvällens meddelande är att man vill försvara sig mot att oljepriset faller under 70 USD.
Pressmeddelandet:
Saudi Arabia, Russia, Iraq, the United Arab Emirates, Kuwait, Kazakhstan, Algeria, and Oman extend the 2.2 mbd voluntary adjustments for one month until end of December 2024
No 18/2024
Vienna, Austria
03 Nov 2024
The OPEC Secretariat noted that the eight OPEC+ countries Saudi Arabia, Russia, Iraq, the United Arab Emirates, Kuwait, Kazakhstan, Algeria, and Oman, which previously announced additional voluntary adjustments in April and November 2023, have agreed to extend the November 2023 voluntary production adjustments of 2.2 million barrels per day for one month until the end of December 2024.
In addition, the eight countries reiterated their collective commitment to achieve full conformity with the Declaration of Cooperation, including the additional voluntary production adjustments that were agreed to be monitored by the JMMC during its 53rd meeting held on April 3rd 2024, and to fully compensate by September 2025 for the overproduced volumes since January 2024 in accordance with the compensation plans submitted to the OPEC Secretariat.
The countries also noted the recent announcement made by Iraq and the joint statement made by Russia and Kazakhstan, in which they strongly reaffirmed their commitment to the agreement including the additional voluntary production adjustments and to their compensation schedules for the overproduced volumes since January 2024.
Nyheter
Ett samtal om uran med råvaruanalytikern Bob Brackett
Bob Brackett är en enormt kunnig råvaruanalytiker och arbetar idag på Bernstein Research där han bland annat är ansvarig för energi och energiövergång i USA. Han sitter här ned för ett samtal i Bloomberg-podden Odd Lots för att svara på frågor om råvaran uran. Det är en väldig bra start om man vill förstå grunderna om marknaden och vad som driver efterfrågan och utbud.
Bakgrunden är självklart att kärnkraft har fått en pånyttfödelse i världen och uran är råvaran som används i den formen av energiproduktion. Uran har ganska unika egenskaper, bland annat har råvaran till skillnad från många andrar råvaror bara ett användningsområde och till skillnad från andra former av energiproduktion så utgör inte själva råvaran någon större del av kostnaden för energiproduktionen.
Samtalet om uran är på strax under 30 minuter, sedan får vi även en uppdatering om litium, guld, silver, olja och andra råvaror.
-
Nyheter3 veckor sedan
Råvaror är rekordbilliga i relation till aktier
-
Nyheter4 veckor sedan
Equinor köper 10 procent av Ørsted för omkring 26 miljarder kronor
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: cautious watching
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Brace for impact!
-
Nyheter3 veckor sedan
LKAB kan producera mer än de kan transportera
-
Nyheter4 veckor sedan
Terrorattack och krig i mellanöstern, oljepriset har inte reagerat vidare kraftigt
-
Nyheter2 veckor sedan
Guldpriset passerar 2700 USD till sin högsta nivå någonsin
-
Nyheter2 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här