Följ oss

Nyheter

Stor osäkerhet på elmarknaden – från dämpade till mycket höga priser

Publicerat

den

Elledningar

Kriget i Ukraina har såväl mänskliga som ekonomiska konsekvenser. Det påverkar också elmarknaden och elpriset eftersom Ryssland levererar 40 procent av Europas samlade gasbehov och hela 70 procent av den kol Europa behöver för att skapa el. Osäkerheten på marknaden gör att vi kommer få se ännu kraftigare svängningar i elpriset framåt, där de höga pristopparna i nuläget ser ut att bli fler, enligt elbolaget Bixias elprisanalytiker.

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia

Skenande priser på bränslemarknaderna den senaste veckan återskapat de höga pristopparna i Europa som vi såg i december. Rädslan för att de ryska råvaruleveranserna till Europa ska gå mot noll är påtaglig.

– Den absoluta merparten av tiden exporterar vi till kontinenten med följden att vår, i genomsnitt billigare kraft, lämnar landet. I Sverige påverkas främst södra landet (elområde 3 och 4) genom att de närmar sig prisbilden i Tyskland, Holland och Storbritannien där marginalkostnaden för gas för stunden bestämmer elpriset. Vi får helt enkelt fler timmar på dygnet där den europeiska prisbilden påverkar oss. Hur ofta och hur mycket beror på vädret, förklarar Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

Efter en ganska lång period av svajiga och höga elpriser på den nordiska elbörsen NordPool, där toppen nåddes i december 2021, började elpriset falla under januari och februari i år till följd av en relativt mild vinter och mycket vindkraft. Men nu är det en ny situation som präglas av stor osäkerhet.

– Världsmarknaden fick panik i samband med Rysslands invasion av Ukraina förra veckan, och att det då skulle bli svårt med framtida leveranser. Det gjorde att priset på gas och kol har rusat i veckan, något som återspeglar sig i elterminerna för resten av året, säger Johan Sigvardsson.

Hur dyrt kan det bli i närtid?

Eftersom elpriset bestäms av kostnaden för att producera den sista kilowattimmen som behövs i varje enskilt ögonblick betyder det att vårt elpris i Norden kommer att styras av hur mycket förnybar billig kraft vi kan producera. Södra Sverige påverkas av på vilken nivå priset på kontinenten befinner sig. Något nytt prisrekord har vi dock inte fått se ännu och under torsdagen faller bränslepriserna på kol och gas tillbaka.

– Vi går mot varmare och ljusare tider och med det fallande elanvändning både i Sverige och övriga Europa. Den stora mängd solkraft som finns i Tyskland kommer i större omfattning att kunna putta bort de dyrare kraftslagen under våren och sommaren. Mot detta har vi att sommarmånaderna genererar mindre vindkraft samt att både kärnkraft och ledningar har underhållsperioder. Hur dyrt vårt nordiska elpris kan bli som mest beror på vad det för ögonblicket kostar att producera el i Tyskland och hur billigt det kan bli beror på mängden förnybar kraft vi kan producera och vår vattenkraft fungerar som en stark dämpande faktor. Helt säkert är att priset på el kommer att variera kraftigt även i närtid, men det kommer att ta tid innan vi ser en normaliserad prisbild på bränslemarknaderna, säger Johan Sigvardsson.

Nyheter

Priset på nötkreatur det högsta någonsin i USA

Publicerat

den

Levande nötkreatur

Priset på nötkreatur i USA är det högsta någonsin, eller i alla fall sedan 1964 som CME Group har prisdata över.

Bloomberg skriver att antalet nötkreatur i USA är det lägsta på flera årtionden efter flera år av torka på de stora slätterna. Till det kom även att importen från Mexiko stoppades i november efter att infektion av skruvmask upptäckts.

Det som sedan gjort att priset stigit ännu högre är att stora mängder snö och riktigt kallt väder förväntas på de stora slätterna under kommande dagar. Djuren har inga problem med vädret, men riktigt låga temperaturer gör att de kräver mer foder och växer mindre, vilket gör att relationen mellan kostnaden för foder och mängd kött blir sämre.

Priset på nötkreatur
Pris på nötkreatur i USA, enligt terminspriset på CME.
Fortsätt läsa

Nyheter

CopperCorp – prospektering av koppar och RRE i Tasmanien

Publicerat

den

Koppar i prover som CopperCorp tagit

CopperCorp, vars aktier är noterade på TSX Venture, äger två storskaliga områden i västra Tasmanien med stor potential för IOCG-mineralisering (järnoxid-koppar-guld), som är källan till några av världens största och mest framgångsrika gruvor. Företaget fokuserar på koppar, ett oumbärligt material vars efterfrågan växer i takt med den teknologiska och infrastrukturella utvecklingen.

Med en erfaren ledningsgrupp och en ansvarstagande prospekteringsstrategi är CopperCorp ett intressant företag, som backas av namnkunniga investerare. Australien är en av världens mest stabila och ansvarsfulla regioner för gruvdrift. Tasmanien är dessutom helt drivet av förnybar energi och saknar problem med vattenbrist.

Intervju med vd Stephen Swatton.

Fortsätt läsa

Nyheter

Europa är den dominerande köparen av olja från USA

Publicerat

den

Flödet av olja från USA tar nya vägar. Kinas import av olja från USA har halverats i år. Landet köper mer från Iran, Ryssland och Venezuela, samtidigt som efterfrågeökningen dämpast, både på grund av lägre ekonomisk aktivitet och på grund av att tunga lastbilstransporter rör sig från diesel till naturgas. Europa har samtidigt kraftigt minskat sina oljeköp från Ryssland och WTI-olja har sedan mitten av 2023 inkluderats i riktpriset för Brent-olja (dated brent). Slutresultatet är att Nederländerna, UK och Spanien alla är större köpare av olja från USA än Kina

Nederländerna194,4
Sydkorea165,5
UK111,8
Kanada102,3
Spanien87,3
Kina81,9
Frankrike81,3
Taiwan80,4
MBBL per land.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära