Följ oss

Nyheter

Socker, en råvara vi kan tacka Indien för

Publicerat

den

Socker och en tesked

Socker är det gemensamma namnet för en klass söta substanser som används som livsmedel. Socker är kolhydrater, och precis som namnet antyder är det en sammansättning av kol, väte och syre. Det finns olika typer av socker som härrör från olika källor. Enkla sockerarter kallas monosackarider och innefattar glukos, fruktos och galaktos. Vanligt strösocker som vanligen används till mat är sackaros, en disackarid. Andra disackarider inkluderar maltos och laktos.

Socker och en tesked

Socker förekommer i de flesta växters vävnader men det är bara i sockerrör och sockerbetor som det finns i tillräcklig koncentration för att en effektiv utvinning skall vara möjlig. Sockerrör är ett jättegräs som har odlats i fjärran österns tropiska klimat sedan urminnes tider. Produktionen expanderade under 1700-talet efter inrättandet av sockerrörsplantager i västindien och nordamerika. Därmed blev socker tillgängligt för vanligt folk som tidigare tvingats förlita sig på honung för att söta livsmedel. Sockerbetor är en rotfrukt och odlas i svalare klimat och blev en stor källa till socker på 1800-talet då metoder för att utvinna socker blev tillgängliga för fler.

Sockerproduktion och handel har förändrat människans historia på många sätt. Det ledde till bildandet av kolonier, bevarandet av slaveri, övergången till kontraktsarbete, migration, krig mellan de länder som på 1800-talet kontrollerade produktionen av socker.

Den globala produktionen av socker uppgick till cirka 168 miljoner ton under 2011 och en genomsnittlig konsument förbrukar cirka 24 kilogram socker per år. Konsumtionen i i-länderna ligger högre, cirka 33,1 kilogram per person motsvarande 260 kalorier per dag.

I modern tid har det ifrågasatts om en sockerrik kost, särskilt raffinerat socker, är dåligt för hälsan. Socker har kopplats till fetma och misstänks vara orsaken till diabetes, hjärt-kärlsjukdom, demens, makuladegeneration och karies. Ett flertal studier har gjorts för att försöka klargöra läget men resultaten är oklara, främst på grund av svårigheten att hitta populationer som inte förbrukar socker som kan användas som kontrollgrupper.

Socker i antiken och på medeltiden

Socker har producerats på den indiska halvön sedan urminnes tider. Socker var emellertid vare sig vanligt förekommande eller billigt. Ursprungligen tuggade folk råa sockerrör för att extrahera dess sötma. En av de tidigaste historiska referenser till sockerrör är från 700-talet fKr. Kinesiska manuskript hänvisar till det faktum att kunskapen om sockerrör härstammar från Indien. Det förefaller som om invånarna i dagens Indien cirka 500 f Kr började producera sockerlag och kyla den i stora platta skålar för att framställa kristaller som var lättare att lagra och transportera än sockerrör själva. På det lokala indiska språket kallades dessa kristaller khanda (Devanagari: खण्ड, Khanda) som är källan till ordet godis (candy).

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära