Connect with us

Nyheter

Bank of America ser ett oljepris på 70 USD till sommaren

Published

on

Liggande och stående fat med olja

Brent Crude kan komma att stiga till 70 dollar per fat under andra kvartalet 2021 säger Bank of America. Samtidigt skriver bankens råvaruanalytiker att de är inställda på ett genomsnittspris på 60 dollar i år. Bank of America höjde sina genomsnittliga prisutsikter med 10 dollar per fat från dess tidigare prognos.

Två fat olja

Expansiv penningpolitik i större ekonomier, liksom en stramare oljeförsörjning på grund av produktionsminskningarna i OPEC+ och Texas Freeze, är de viktigaste drivkrafterna för Bank of America Global Researchs ökade prisprognoser för båda Brent- och WTI-olja. Medan Brent Crude spås handlas till i genomsnitt 60 dollar under hela året förväntas den amerikanska WTI-oljan handlas till i genomsnitt 57 dollar per fat under 2021.

”Den stora kölden i Texas under den senaste månaden borde minskat de globala lagren med ytterligare 50 miljoner fat, vilket ytterligare stöder oljepriserna”, skrev BofA i en analys.

En långsam omstart

Oljepriserna ökade efter långsam omstart av den amerikanska oljeproduktionen som förlorades i stormen i Texas. Flera analytiker uppgraderade sina prognoser och förutspådde en stramare marknad och priserna steg snabbare och högre på förväntade lägre lager.

Morgan Stanley ser också att Brent når 70 USD i år, men lite senare – under tredje kvartalet och förväntar sig ”en mycket förbättrad marknad” på efterfrågesidan.

På söndag inledde Goldman Sachs investeringsbankernas uppgraderingar av oljeprisprognoser och förväntade sig att Brent Crude-priserna skulle nå 75 dollar per fat under det tredje kvartalet i år, på grund av snabbare marknadsbalansering, lägre förväntade lager och handlare som skyddade sig mot inflation.

Goldman Sachs förutspådde att Brent Crude kommer att nå 70 dollar per fat under det andra kvartalet i år och 75 dollar under tredje kvartalet. Goldman Sachs lyfter därmed sina tidigare prognoser för Q2 och Q3 med 10 USD per fat.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära