Connect with us

Nyheter

Socker, en råvara vi kan tacka Indien för

Published

on

Socker och en tesked

Socker är det gemensamma namnet för en klass söta substanser som används som livsmedel. Socker är kolhydrater, och precis som namnet antyder är det en sammansättning av kol, väte och syre. Det finns olika typer av socker som härrör från olika källor. Enkla sockerarter kallas monosackarider och innefattar glukos, fruktos och galaktos. Vanligt strösocker som vanligen används till mat är sackaros, en disackarid. Andra disackarider inkluderar maltos och laktos.

Socker och en tesked

Socker förekommer i de flesta växters vävnader men det är bara i sockerrör och sockerbetor som det finns i tillräcklig koncentration för att en effektiv utvinning skall vara möjlig. Sockerrör är ett jättegräs som har odlats i fjärran österns tropiska klimat sedan urminnes tider. Produktionen expanderade under 1700-talet efter inrättandet av sockerrörsplantager i västindien och nordamerika. Därmed blev socker tillgängligt för vanligt folk som tidigare tvingats förlita sig på honung för att söta livsmedel. Sockerbetor är en rotfrukt och odlas i svalare klimat och blev en stor källa till socker på 1800-talet då metoder för att utvinna socker blev tillgängliga för fler.

Sockerproduktion och handel har förändrat människans historia på många sätt. Det ledde till bildandet av kolonier, bevarandet av slaveri, övergången till kontraktsarbete, migration, krig mellan de länder som på 1800-talet kontrollerade produktionen av socker.

Den globala produktionen av socker uppgick till cirka 168 miljoner ton under 2011 och en genomsnittlig konsument förbrukar cirka 24 kilogram socker per år. Konsumtionen i i-länderna ligger högre, cirka 33,1 kilogram per person motsvarande 260 kalorier per dag.

I modern tid har det ifrågasatts om en sockerrik kost, särskilt raffinerat socker, är dåligt för hälsan. Socker har kopplats till fetma och misstänks vara orsaken till diabetes, hjärt-kärlsjukdom, demens, makuladegeneration och karies. Ett flertal studier har gjorts för att försöka klargöra läget men resultaten är oklara, främst på grund av svårigheten att hitta populationer som inte förbrukar socker som kan användas som kontrollgrupper.

Socker i antiken och på medeltiden

Socker har producerats på den indiska halvön sedan urminnes tider. Socker var emellertid vare sig vanligt förekommande eller billigt. Ursprungligen tuggade folk råa sockerrör för att extrahera dess sötma. En av de tidigaste historiska referenser till sockerrör är från 700-talet fKr. Kinesiska manuskript hänvisar till det faktum att kunskapen om sockerrör härstammar från Indien. Det förefaller som om invånarna i dagens Indien cirka 500 f Kr började producera sockerlag och kyla den i stora platta skålar för att framställa kristaller som var lättare att lagra och transportera än sockerrör själva. På det lokala indiska språket kallades dessa kristaller khanda (Devanagari: खण्ड, Khanda) som är källan till ordet godis (candy).

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära