Connect with us

Nyheter

Skiftande temperaturer ger ett osäkert elpris

Published

on

Lada i snölandskap

Februari 2021 har varit ombytligheternas månad för elpriset skriver Vattenfall. Orsaken är främst de skiftande temperaturerna vilka varit flera grader under det normala. Spotpriset under februari är det tredje högsta sedan millennieskiftet och den 10 februari mättes den högsta elförbrukningen för ett enskilt dygn sedan 2015.

Elpriset för SE3

Temperaturen har hittills i februari legat 3 till 4 grader under det normala, vilket har ökat efterfrågan på el i hela landet, främst drivet av hushållens ökade uppvärmningsbehov. Spotpriset för februari väntas bli cirka 55 öre/kWh för elområde 3, Södra Mellansverige. (se nedan tabell)

Jonas Stenbeck på Vattenfall
Jonas Stenbeck, Vattenfall

– Nu börjar vi gå in i en period av året då riskerna för extremt kallt väder minskar. Väderprognoserna har vänt och högre temperaturer, mer nederbörd samt kraftigare vind väntas vilket kan förbättra prisläget vid månadsskiftet, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Den hydrologiska balansen har minskat från ett kraftigt överskott till noll på grund av kyla och mindre nederbörd i början av året. Under de kallaste dygnen i början av februari stod vattenkraften för hela 54,4 procent av all produktion i Sverige. Kärnkraften har levererat 100 procent av installerad kapacitet och vindkraften har producerat mindre på grund av mindre blåst.

Bränslepriserna har visat en snabb återhämtning men viss osäkerhet kvarstår på grund av pandemin. Köldknäppen i USA har varit en bidragande orsak till att exempelvis oljepriset den senaste tiden klättrat till nivåer som inte uppmätts sedan maj 2019 och är nu tre gånger så högt jämfört med i fjol.

Spotpriset februari20212020
Elområde 1, Norra Sverigeca 45 öre/kWh15,23 öre/kWh
Elområde 2, Norra Mellansverigeca 45 öre/kWh15,23 öre/kWh
Elområde 3, Södra Mellansverigeca 55 öre/kWh19,46 öre/kWh
Elområde 4, Södra Sverigeca 57 öre/kWh19,64 öre/kWh
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *