Följ oss

Analys

SHB Råvaruplanket – Förrädiskt lugn

Publicerat

den

Handelsbanken - Råvarubrevet - Nyhetsbrev om råvaror

Volatilitet råvarorLåg volatilitet ger falsk trygghet

Under 2014 har volatiliteten i råvarumarknaden fallit till den lägsta på många år. USA:s energirevolution tillsammans med centralbankernas stöd till efterfrågan via ultralätt penningpolitik ligger bakom mycket av stiltjen på marknaden. Priser i svagt fallande trend har varit normen sedan 2011 då Kinas stimulanser från finanskrisen klingade av. När marknaden saknar argument för att efterfrågan ska kunna överträffa den snabbt växande utbudssidan av prisekvationen så tror vi att politisk risk är ett underordnat tema. Råvaruintensiva oroshärdar just nu är ett helt dussin; Kina, Vietnamn, Thailand, Mexico, Sudan, Nigeria, Libyen, Iran, Syrien, Ryssland och Ukraina samt Indonesien. Årets rally i nickel med 40 % uppgång är spunnet just från den politiska scenen i Indonesien. Vi ser ingen lösning på problemen där i närtid och fortsätter hålla nickel högt. Vi kommer med en specialrapport på nickel veckan efter midsommar.

Keqiang-indexKinas dataflod stabiliseras

Efter en häpnadsväckande svag inledning på året har Kinas barometerdata stabiliserats. Inköpschefsindex och industriproduktionen har planat ut och mött den, nu lägre förväntansbilden. Fastighetssektorn är dock fortfarande oroväckande svag och den mest betydande för efterfrågan på koppar. Tillsammans med eskalerande oro kring den koppar som ligger som säkerhet för finansiella positioner i Kina och återhämtning i produktionen tror vi att lägre kopparpriser slår igenom under andra halvåret.

Skörden har börjat och riskpremien faller

Efter en spektakulär vår med Putinpremie i vete och majs har priserna kommit på fall i takt med att Ryssland-Ukraina har hamnat utanför nyhetssändningarna. Vi trodde på fallande priser redan före Putinpremien och fortsätter tro på nedsida när skörden nu börjat av vete i USA. Sojalagren ser ut att återhämta sig och majsskörden lämnar inget övrigt att önska.

Handelsbankens syn på råvaror

Basmetaller

Ministimulanser balanserar skeppet tillfälligt

Uppstart av fastighetsprojekt i KinaI maj kunde en svag uppgång i Kinas inköpschefsindex skönjas. Ledarnas serie av mini-stimulanser ser ut att ge viss effekt. Detta är dock att betrakta som en tillfällig effekt för att stabilisera ekonomin och ingen ”game changer” för utvecklingen i kinesisk ekonomi som fortsatt kommer att se tillväxten falla under kommande år i linje med den politik som ledarduon Li och Xi slagit in på sedan de tog sina platser, ett drygt år tillbaka. De anslagna stimulanserna kommer inte hindra sentimentet från att försämras igen. Speciellt utsatt är fastighetssektorn som varit kärnan i tillväxten och efterfrågan på koppar. Fastighetspriserna föll i maj för första gången på två år och uppstart av nya fastighetsprojekt är mer än 20 % under nivån för ett år sedan.

Kopparfallet tog paus men riskerna ökar

KopparpositionerVi håller kvar vårt tema där koppar kommer vara under strukturell press de kommande två åren. Ökat utbud och klara risker i efterfrågan gör att vi tror att priset ska pressas ytterligare. Kinas fastighetssektor tillsammans med situationen med koppar som ligger som säkerhet för finansiella positioner i Kina är de största orosmomenten. Koppar föll 10 % under mars när Kinas svaga makrodata rullade ut. Sedan dess har priset återhämtat 5 %. Vi ser det som att nedsiderisken har ökat då investerares positioner har neutraliserats under uppgången. Därmed finns åter ”kraft” för en ny nedgång och vi siktar på att handla under 6000 USD under andra halvåret.

Ingen ”quick fix” i Indonesien

Nickelrallyt har svalnatSituationen i Indonesiens gruvindustri är kaotisk. Exportförbudet av icke förädlad malm har fått utbredda sociala konsekvenser och stödet för politiken är splittrat. Det stundande valet gör att utländska intressen att påbörja investeringar för att förädla malmen är avvaktande. Den nyvalde presidenten tar plats i oktober och före dess förväntar vi oss ingen större förändring. Exportförbudet har nu verkat i fem månader och de lager av nickelmalm som Kina hade byggt upp har fallit samtidigt som de handelshus som har kontroll över lagren håller allt hårdare i dem. Den initiala spekulationsvågen i nickel har dock kommit av sig med stabila priser senaste månaden. Vi tror dock att den fundamentala situationen håller på att förvärras och att prisuppgången åter tar fart under andra halvåret.

Energi

OljeutbudVåra farhågor kom på skam

Vårt tema för oljemarknaden under första halvåret var ett prisfall triggat av säsongsmässig svag efterfrågan under Q2 i kombination med stor sannolikhet att utbudsstörningarna skulle minska. Så blev inte fallet. Libyens utsikter att öka exporten har tvärt om försämrats och nu skönjar vi ingen lösning under det här året. Säsongsmässigt går vi nu mot en starkare period med ”driving season” i USA och stora kylbehov i USA och Mellanöstern som ökar oljeanvändningen för att alstra electricitet i Saudi Arabien. Ovanpå dessa faktorer ha konflikten i Irak blossat upp. All erfarenhet talar för att den kommer bli långdragen och påverka oljeexporten. Sammantaget tror vi att prisriskerna svängt från negativa till svagt positiva för nästkommande kvartal. Ett stort frågetecken finns dock kring Irans möjligheter att få börja exportera olja igen. Det vore en ”game changer” som kommer pressa oljepriset. Slutligt avtal ska förhandlas fram till den 20:e juli men det är svårt att bedöma utsikterna för att sanktionerna verkligen hävs. Irans oljeminister har varit offensiv i sina uttalande och sagt att landet börjar trappa upp produktionen i förebyggande syfte

Libyens oljeproduktionLibyen går i långbänk

Avsaknaden av en enig regering gör att utsikterna för Libyens återkomst till före krigets nivåer har grusats. Fram till 2011 stod Libyen för 2 % av världens oljeproduktion med 1,6 Mbpd. Sedan dess har exporten varit volatil i spåren av rebellernas försök att försvara möjligheterna att exportera olja från de östra fälten och terminalerna oberoende av Tripoli och för egen vinning.

Elpriset kom inte hela vägen ned

ElprisetVi har haft en extremt negativ syn på el. Priset kom dock inte hela vägen enligt vår syn då hydrologiska balansen försvagats något senaste veckorna. I kikaren finns dock inte mycket som kan få priset att stiga. Fortsatt press på kol efter att Obama spelat ut korten för att minska amerikansk kolanvändning och därmed potentiellt ökat exporten till bland annat Europa ytterligare väger i den negativa vågskålen. Höjda röster i Tyskland för att lätta på förbudet mot att exploatera skiffergas väger i samma vågskål, om än hypotetiskt än så länge. I den långsiktiga prisbilden ligger det nu mycket politik. I den kortsiktiga ligger mycket vatten i magasinen, mycket tysk sol och vindkraft under sommaren, fungerande kärnkraft och billigt kol. Kort och gott inte mycket uppsida.

Ädelmetaller

Fed har trollspöet för guld

USAs arbetsmarknadDe ekonomiska förutsättningarna i USA är gynnsamma. Företagen är konkurrenskraftiga och exporten kommer troligen fortsätta att vara en faktor som bidrar till en positiv utveckling av investeringar och sysselsättning. Återhämtningen på bostadsmarknaden är stabil och stigande bostadspriser innebär att allt fler hushåll kommer ur den tidigare så förlamande skuldfällan. De offentliga finanserna har förbättrats radikalt vilket innebär att finanspolitiken inte längre behöver vara så restriktiv. Eftersom arbetslösheten är på väg mot normala nivåer tror vi på en första höjning av styrräntan före årsskiftet. Detta innebär att Fed troligen ökar takten i nedskalningen i en snabbare takt, från nuvarande 10 miljarder per möte till 15 för att därmed vara klara i slutet av sommaren. Marknaden prissätter första räntehöjningen i mitten av 2015 och med vårt scenario kommer första räntehöjningen redan i december. Det är alltså enbart en tidsfråga före Fed blir mer ”hökig” i våra ögon.

Guld i ETF-fonderVi tror att utvecklingen för de båda ädla metallerna, guld och silver, kommer vara negativ i spåren av att Fed börjar ta krafttag under andra halvåret efter de positiva makrosignalerna. Den expansiva penningpolitiken drev upp guld och silver och när den nu normaliseras finns det fortfarande mycket fallhöjd i guld trots fjolårets -30 %.

Kortsiktig risk för fall i palladium

Platina och palladium har växt fram som metaller med den långsiktigt mest utmanande balansen mellan utbud och efterfrågan. Palladiumpriset har utöver krisen i Sydafrika eldats på av spekulation om att krisen kring Ryssland-Ukraina skulle medföra mindre export av palladium från Ryssland. Under tiden som motsvarande riskpremie har pyst ur vete och majspriserna har palladium fortsatt stiga. Det beror på att situationen i Sydafrika samtidigt har försämrats och därmed kan det finnas en ”uppdämd” riskpremie kvar i priset som ska ut före vi tror priserna fortsätter norrut. Om riskpremien är ute är dock svårt att säga då den fallit ur andra råvaror under en period när fundamenta fortsatt att försämras för palladium i Sydafrika.

Prisutveckling PGMI Sydafrika verkar förutsättningarna för ökad produktion låga. Nationella fackföreningen för gruvarbetare, AMCU, har begärt en lönehöjning till 12 500 rand per månad. Gruvbolagens motbud har varit att acceptera höjningen men först från juli 2017. Amplats, Lonmin och Implats har nu sagt att man ska söka andra möjligheter att bryta dödläget som nu driver ner tillväxten för hela Sydafrika.

Jordbruk

Inget skäl till högre priser

VeteprisRysslands ingripande i Ukraina skapade en oro för att export från hamnarna omkring Svarta havet skulle störas. Det spekulerades också i att årets produktion skulle påverkas negativt i spåren av krigsscener i Ukraina. Ukrainas odlare är redan hårt ansatta och konflikten skulle minska tillgången på krediter och försämra tillgången på utsäde och gödning. Av grafen till höger kan vi utläsa att hela premien nu är utraderad.

Utgående lager har stigit fort

LagerFramförallt i USA har förutsättningarna för årets skörd snabbt förbättrats på sistone. Sojabönor väntas nu ha nära 30 % av en global årskonsumtion i utgående lager efter odlingssäsongen. Majs som varit den mest kritiska grödan av de tre stora efter sviterna av torkan i USA 2012 och den starka efterfrågan till etanolindustrin har tickat upp till flerårshögsta, på nära 20 % av en årskonsumtion. Alla de tre stora är därmed över den kritiska 16 % gränsen (60 dagars konsumtion) då en svag skörd i ett viktigt exportland snabbt kan få priset att stiga.

Förutsättningar för fallande pris

ArealerSkördetröskorna rullar för att flytta USA:s höstvete från fälten till ladorna. 20 % är redan under tak och i takt med att det globala skördeåret nu sparkar igång faller också riskpremien ur terminsmarknaden. Vi ser ingen anledning till att detta mönster inte ska upprepas i år, trots att vete och majs redan fallit en del i spåren av att Ryssland/Ukraina-krisen klingat av. Prisfallet är ju i realiteten en kombination mellan bättre fundamenta och mindre Putinpremie. Vi tror att soja har potential att falla med 15 % till 10 USD/bu, vete med 10 % till 175 EUR/ton och majs med 5 % till 4 USD/bu.

[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Analys

Quadruple whammy! Brent crude down $13 in four days

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent Crude prices continued their decline heading into the weekend. On Friday, the price fell another USD 4 per barrel, followed by a further USD 3 per barrel drop this morning. This means Brent crude oil prices have crashed by a whopping USD 13 per barrel (-21%) since last Wednesday high, marking a significant decline in just four trading days. As of now, Brent crude is trading at USD 62.8 per barrel, its lowest point since February 2021.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

The market has faced a ”quadruple whammy”:

#1: U.S. Tariffs: On Wednesday, the U.S. unveiled its new package of individual tariffs. The market reacted swiftly, as Trump followed through on his promise to rebalance the U.S. trade position with the world. His primary objective is a more balanced trade environment, which, naturally, weakened Brent crude prices. The widespread imposition of strict tariffs is likely to fuel concerns about an economic slowdown, which would weaken global oil demand. This macroeconomic uncertainty, especially regarding tariffs, calls for caution about the pace of demand growth.

#2: OPEC+ hike: Shortly after, OPEC+ announced plans to raise production in May by 41,000 bpd, exceeding earlier expectations with a three-monthly increment. OPEC emphasized that strong market fundamentals and a positive outlook were behind the decision. However, the decision likely stemmed from frustration within the cartel, particularly after months of excess production from Kazakhstan and Iraq. Saudi Arabia’s Energy Minister seemed to have reached his limit, emphasizing that the larger-than-expected May output hike would only be a “prelude” if those countries didn’t improve their performance. From Saudi Arabia’s perspective, this signals: ”All comply, or we will drag down the price.”

#3: China’s retaliation: Last Friday, even though the Chinese market was closed, firm indications came from China on how it plans to handle the U.S. tariffs. China is clearly meeting force with force, imposing 34% tariffs on all U.S. goods. This move raises fears of an economic slowdown due to reduced global trade, which would consequently weaken global oil demand going forward.

#4: Saudi price cuts: At the start of this week, oil prices continued to drop after Saudi Arabia slashed its flagship crude price by the most in over two years. Saudi Arabia reduced the Arab Light OSP by USD 2.3 per barrel for Asia in May, while prices to Europe and the U.S. were also cut.

These four key factors have driven the massive price drop over the last four trading days. The overarching theme is the fear of weaker demand and stronger supply. The escalating trade war has raised concerns about a potential global recession, leading to weaker demand, compounded by the surprisingly large output hike from OPEC+.

That said, it’s worth questioning whether the market is underestimating the risk of a U.S.-Iran conflict this year.

U.S. military mobilization and Iran’s resistance to diplomacy have raised the risk of conflict. Efforts to neutralize the Houthis suggest a buildup toward potential strikes on Iran. The recent Liberation Day episode further underscores that economic fallout is not a constraint for Trump, and markets may be underestimating the threat of war in the Middle East.

With this backdrop, we continue to forecast USD 70 per barrel for this year (2025). For reference, Brent crude averaged USD 75 per barrel in Q1-2025.

Fortsätt läsa

Analys

Lowest since Dec 2021. Kazakhstan likely reason for OPEC+ surprise hike in May

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Collapsing after Trump tariffs and large surprise production hike by OPEC+ in May. Brent crude collapsed yesterday following the shock of the Trump tariffs on April 2 and even more so due to the unexpected announcement from OPEC+ that they will lift production by 411 kb/d in May which is three times as much as expected. Brent fell 6.4% yesterday with a close of USD 70.14/b and traded to a low of USD 69.48/b within the day. This morning it is down another 2.7% to USD 68.2/b. That is below the recent low point in early March of USD 68.33/b. Thus, a new ”lowest since December 2021” today.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Kazakhstan seems to be the problem and the reason for the unexpected large hike by OPEC+ in May. Kazakhstan has consistently breached its production cap. In February it produced 1.83 mb/d crude and 2.12 mb/d including condensates. In March its production reached a new record of 2.17 mb/d. Its crude production cap however is 1.468 mb/d. In February it thus exceeded its production cap by 362 kb/d.

Those who comply are getting frustrated with those who don’t. Internal compliance is an important and difficult issue when OPEC+ is holding back production. The problem naturally grows the bigger the cuts are and the longer they last as impatience grows over time. The cuts have been large, and they have lasted for a long time. And now some cracks are appearing. But that does not mean they cannot be mended. And it does not imply either that the group is totally shifting strategy from Price to Volume. It is still a measured approach. Also, by lifting all caps across the voluntary cutters, Kazakhstan becomes less out of compliance. Thus, less cuts by Kazakhstan are needed in order to become compliant.

While not a shift from Price to Volume, the surprise hike in May is clearly a sign of weakness. The struggle over internal compliance has now led to a rupture in strategy and more production in May than what was previously planned and signaled to the market. It is thus natural to assign a higher production path from the group for 2025 than previously assumed. Do however remember how quickly the price war between Russia and Saudi Arabia ended in the spring of 2020.

Higher production by OPEC+ will be partially countered by lower production from Venezuela and Iran. The new sanctions towards Iran and Venezuela can to a large degree counter the production increase from OPEC+. But to what extent is still unclear.

Buy some oil calls. Bullish risks are never far away. Rising risks for US/Israeli attack on Iran? The US has increased its indirect attacks on Iran by fresh attacks on Syria and Yemen lately. The US has also escalated sanctions towards the country in an effort to force Iran into a new nuclear deal. The UK newspaper TheSun yesterday ran the following story: ON THE BRINK US & Iran war is ‘INEVITABLE’, France warns as Trump masses huge strike force with THIRD of America’s stealth bombers”. This is indeed a clear risk which would lead to significant losses of supply of oil in the Middle East and probably not just from Iran. So, buying some oil calls amid the current selloff is probably a prudent thing to do for oil consumers.

Brent crude is rejoining the US equity selloff by its recent collapse though for partially different reasons. New painful tariffs from Trump in combination with more oil from OPEC+ is not a great combination.

Brent crude is rejoining the US equity selloff by its recent collapse though for partially different reasons.
Source: SEB selection and highlights, Bloomberg graph and data
Fortsätt läsa

Analys

Tariffs deepen economic concerns – significantly weighing on crude oil prices

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude prices initially maintained the gains from late March and traded sideways during the first two trading days in April. Yesterday evening, the price even reached its highest point since mid-February, touching USD 75.5 per barrel.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

However, after the U.S. president addressed the public and unveiled his new package of individual tariffs, the market reacted accordingly. Overnight, Brent crude dropped by close to USD 4 per barrel, now trading at USD 71.6 per barrel.

Key takeaways from the speech include a baseline tariff rate of 10% for all countries. Additionally, individual reciprocal tariffs will be imposed on countries with which the U.S. has the largest trade deficits. Many Asian economies end up at the higher end of the scale, with China facing a significant 54% tariff. In contrast, many North and South American countries are at the lower end, with a 10% tariff rate. The EU stands at 20%, which, while not unexpected given earlier signals, is still disappointing, especially after Trump’s previous suggestion that there might be some easing.

Once again, Trump has followed through on his promise, making it clear that he is serious about rebalancing the U.S. trade position with the world. While some negotiation may still occur, the primary objective is to achieve a more balanced trade environment. A weaker U.S. dollar is likely to be an integral part of this solution.

Yet, as the flow of physical goods to the U.S. declines, the natural question arises: where will these goods go? The EU may be forced to raise tariffs on China, mirroring U.S. actions to protect its industries from an influx of discounted Chinese goods.

Initially, we will observe the effects in soft economic data, such as sentiment indices reflecting investor, industry, and consumer confidence, followed by drops in equity markets and, very likely, declining oil prices. This will eventually be followed by more tangible data showing reductions in employment, spending, investments, and overall economic activity.

Ref oil prices moving forward, we have recently adjusted our Brent crude price forecast. The widespread imposition of strict tariffs is expected to foster fears of an economic slowdown, potentially reducing oil demand. Macroeconomic uncertainty, particularly regarding tariffs, warrants caution regarding the pace of demand growth. Our updated forecast of USD 70 per barrel for 2025 and 2026, and USD 75 per barrel for 2027, reflects a more conservative outlook, influenced by stronger-than-expected U.S. supply, a more politically influenced OPEC+, and an increased focus on fragile demand.

___

US DOE data:

Last week, U.S. crude oil refinery inputs averaged 15.6 million barrels per day, a decrease of 192 thousand barrels per day from the previous week. Refineries operated at 86.0% of their total operable capacity during this period. Gasoline production increased slightly, averaging 9.3 million barrels per day, while distillate (diesel) production also rose, averaging 4.7 million barrels per day.

U.S. crude oil imports averaged 6.5 million barrels per day, up by 271 thousand barrels per day from the prior week. Over the past four weeks, imports averaged 5.9 million barrels per day, reflecting a 6.3% year-on-year decline compared to the same period last year.

The focus remains on U.S. crude and product inventories, which continue to impact short-term price dynamics in both WTI and Brent crude. Total commercial petroleum inventories (excl. SPR) increased by 5.4 million barrels, a modest build, yet insufficient to trigger significant price movements.

Commercial crude oil inventories (excl. SPR) rose by 6.2 million barrels, in line with the 6-million-barrel build forecasted by the API. With this latest increase, U.S. crude oil inventories now stand at 439.8 million barrels, which is 4% below the five-year average for this time of year.

Gasoline inventories decreased by 1.6 million barrels, exactly matching the API’s reported decline of 1.6 million barrels. Diesel inventories rose by 0.3 million barrels, which is close to the API’s forecast of an 11-thousand-barrel decrease. Diesel inventories are currently 6% below the five-year average.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Over the past four weeks, total products supplied, a proxy for U.S. demand, averaged 20.1 million barrels per day, a 1.2% decrease compared to the same period last year. Gasoline supplied averaged 8.8 million barrels per day, down 1.9% year-on-year. Diesel supplied averaged 3.8 million barrels per day, marking a 3.7% increase from the same period last year. Jet fuel demand also showed strength, rising 4.2% over the same four-week period.

USD DOE invetories
US crude inventories
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära