Analys
SHB Råvaruplanket – Förrädiskt lugn
Låg volatilitet ger falsk trygghet
Under 2014 har volatiliteten i råvarumarknaden fallit till den lägsta på många år. USA:s energirevolution tillsammans med centralbankernas stöd till efterfrågan via ultralätt penningpolitik ligger bakom mycket av stiltjen på marknaden. Priser i svagt fallande trend har varit normen sedan 2011 då Kinas stimulanser från finanskrisen klingade av. När marknaden saknar argument för att efterfrågan ska kunna överträffa den snabbt växande utbudssidan av prisekvationen så tror vi att politisk risk är ett underordnat tema. Råvaruintensiva oroshärdar just nu är ett helt dussin; Kina, Vietnamn, Thailand, Mexico, Sudan, Nigeria, Libyen, Iran, Syrien, Ryssland och Ukraina samt Indonesien. Årets rally i nickel med 40 % uppgång är spunnet just från den politiska scenen i Indonesien. Vi ser ingen lösning på problemen där i närtid och fortsätter hålla nickel högt. Vi kommer med en specialrapport på nickel veckan efter midsommar.
Kinas dataflod stabiliseras
Efter en häpnadsväckande svag inledning på året har Kinas barometerdata stabiliserats. Inköpschefsindex och industriproduktionen har planat ut och mött den, nu lägre förväntansbilden. Fastighetssektorn är dock fortfarande oroväckande svag och den mest betydande för efterfrågan på koppar. Tillsammans med eskalerande oro kring den koppar som ligger som säkerhet för finansiella positioner i Kina och återhämtning i produktionen tror vi att lägre kopparpriser slår igenom under andra halvåret.
Skörden har börjat och riskpremien faller
Efter en spektakulär vår med Putinpremie i vete och majs har priserna kommit på fall i takt med att Ryssland-Ukraina har hamnat utanför nyhetssändningarna. Vi trodde på fallande priser redan före Putinpremien och fortsätter tro på nedsida när skörden nu börjat av vete i USA. Sojalagren ser ut att återhämta sig och majsskörden lämnar inget övrigt att önska.
Basmetaller
Ministimulanser balanserar skeppet tillfälligt
I maj kunde en svag uppgång i Kinas inköpschefsindex skönjas. Ledarnas serie av mini-stimulanser ser ut att ge viss effekt. Detta är dock att betrakta som en tillfällig effekt för att stabilisera ekonomin och ingen ”game changer” för utvecklingen i kinesisk ekonomi som fortsatt kommer att se tillväxten falla under kommande år i linje med den politik som ledarduon Li och Xi slagit in på sedan de tog sina platser, ett drygt år tillbaka. De anslagna stimulanserna kommer inte hindra sentimentet från att försämras igen. Speciellt utsatt är fastighetssektorn som varit kärnan i tillväxten och efterfrågan på koppar. Fastighetspriserna föll i maj för första gången på två år och uppstart av nya fastighetsprojekt är mer än 20 % under nivån för ett år sedan.
Kopparfallet tog paus men riskerna ökar
Vi håller kvar vårt tema där koppar kommer vara under strukturell press de kommande två åren. Ökat utbud och klara risker i efterfrågan gör att vi tror att priset ska pressas ytterligare. Kinas fastighetssektor tillsammans med situationen med koppar som ligger som säkerhet för finansiella positioner i Kina är de största orosmomenten. Koppar föll 10 % under mars när Kinas svaga makrodata rullade ut. Sedan dess har priset återhämtat 5 %. Vi ser det som att nedsiderisken har ökat då investerares positioner har neutraliserats under uppgången. Därmed finns åter ”kraft” för en ny nedgång och vi siktar på att handla under 6000 USD under andra halvåret.
Ingen ”quick fix” i Indonesien
Situationen i Indonesiens gruvindustri är kaotisk. Exportförbudet av icke förädlad malm har fått utbredda sociala konsekvenser och stödet för politiken är splittrat. Det stundande valet gör att utländska intressen att påbörja investeringar för att förädla malmen är avvaktande. Den nyvalde presidenten tar plats i oktober och före dess förväntar vi oss ingen större förändring. Exportförbudet har nu verkat i fem månader och de lager av nickelmalm som Kina hade byggt upp har fallit samtidigt som de handelshus som har kontroll över lagren håller allt hårdare i dem. Den initiala spekulationsvågen i nickel har dock kommit av sig med stabila priser senaste månaden. Vi tror dock att den fundamentala situationen håller på att förvärras och att prisuppgången åter tar fart under andra halvåret.
Energi
Våra farhågor kom på skam
Vårt tema för oljemarknaden under första halvåret var ett prisfall triggat av säsongsmässig svag efterfrågan under Q2 i kombination med stor sannolikhet att utbudsstörningarna skulle minska. Så blev inte fallet. Libyens utsikter att öka exporten har tvärt om försämrats och nu skönjar vi ingen lösning under det här året. Säsongsmässigt går vi nu mot en starkare period med ”driving season” i USA och stora kylbehov i USA och Mellanöstern som ökar oljeanvändningen för att alstra electricitet i Saudi Arabien. Ovanpå dessa faktorer ha konflikten i Irak blossat upp. All erfarenhet talar för att den kommer bli långdragen och påverka oljeexporten. Sammantaget tror vi att prisriskerna svängt från negativa till svagt positiva för nästkommande kvartal. Ett stort frågetecken finns dock kring Irans möjligheter att få börja exportera olja igen. Det vore en ”game changer” som kommer pressa oljepriset. Slutligt avtal ska förhandlas fram till den 20:e juli men det är svårt att bedöma utsikterna för att sanktionerna verkligen hävs. Irans oljeminister har varit offensiv i sina uttalande och sagt att landet börjar trappa upp produktionen i förebyggande syfte
Libyen går i långbänk
Avsaknaden av en enig regering gör att utsikterna för Libyens återkomst till före krigets nivåer har grusats. Fram till 2011 stod Libyen för 2 % av världens oljeproduktion med 1,6 Mbpd. Sedan dess har exporten varit volatil i spåren av rebellernas försök att försvara möjligheterna att exportera olja från de östra fälten och terminalerna oberoende av Tripoli och för egen vinning.
Elpriset kom inte hela vägen ned
Vi har haft en extremt negativ syn på el. Priset kom dock inte hela vägen enligt vår syn då hydrologiska balansen försvagats något senaste veckorna. I kikaren finns dock inte mycket som kan få priset att stiga. Fortsatt press på kol efter att Obama spelat ut korten för att minska amerikansk kolanvändning och därmed potentiellt ökat exporten till bland annat Europa ytterligare väger i den negativa vågskålen. Höjda röster i Tyskland för att lätta på förbudet mot att exploatera skiffergas väger i samma vågskål, om än hypotetiskt än så länge. I den långsiktiga prisbilden ligger det nu mycket politik. I den kortsiktiga ligger mycket vatten i magasinen, mycket tysk sol och vindkraft under sommaren, fungerande kärnkraft och billigt kol. Kort och gott inte mycket uppsida.
Ädelmetaller
Fed har trollspöet för guld
De ekonomiska förutsättningarna i USA är gynnsamma. Företagen är konkurrenskraftiga och exporten kommer troligen fortsätta att vara en faktor som bidrar till en positiv utveckling av investeringar och sysselsättning. Återhämtningen på bostadsmarknaden är stabil och stigande bostadspriser innebär att allt fler hushåll kommer ur den tidigare så förlamande skuldfällan. De offentliga finanserna har förbättrats radikalt vilket innebär att finanspolitiken inte längre behöver vara så restriktiv. Eftersom arbetslösheten är på väg mot normala nivåer tror vi på en första höjning av styrräntan före årsskiftet. Detta innebär att Fed troligen ökar takten i nedskalningen i en snabbare takt, från nuvarande 10 miljarder per möte till 15 för att därmed vara klara i slutet av sommaren. Marknaden prissätter första räntehöjningen i mitten av 2015 och med vårt scenario kommer första räntehöjningen redan i december. Det är alltså enbart en tidsfråga före Fed blir mer ”hökig” i våra ögon.
Vi tror att utvecklingen för de båda ädla metallerna, guld och silver, kommer vara negativ i spåren av att Fed börjar ta krafttag under andra halvåret efter de positiva makrosignalerna. Den expansiva penningpolitiken drev upp guld och silver och när den nu normaliseras finns det fortfarande mycket fallhöjd i guld trots fjolårets -30 %.
Kortsiktig risk för fall i palladium
Platina och palladium har växt fram som metaller med den långsiktigt mest utmanande balansen mellan utbud och efterfrågan. Palladiumpriset har utöver krisen i Sydafrika eldats på av spekulation om att krisen kring Ryssland-Ukraina skulle medföra mindre export av palladium från Ryssland. Under tiden som motsvarande riskpremie har pyst ur vete och majspriserna har palladium fortsatt stiga. Det beror på att situationen i Sydafrika samtidigt har försämrats och därmed kan det finnas en ”uppdämd” riskpremie kvar i priset som ska ut före vi tror priserna fortsätter norrut. Om riskpremien är ute är dock svårt att säga då den fallit ur andra råvaror under en period när fundamenta fortsatt att försämras för palladium i Sydafrika.
I Sydafrika verkar förutsättningarna för ökad produktion låga. Nationella fackföreningen för gruvarbetare, AMCU, har begärt en lönehöjning till 12 500 rand per månad. Gruvbolagens motbud har varit att acceptera höjningen men först från juli 2017. Amplats, Lonmin och Implats har nu sagt att man ska söka andra möjligheter att bryta dödläget som nu driver ner tillväxten för hela Sydafrika.
Jordbruk
Inget skäl till högre priser
Rysslands ingripande i Ukraina skapade en oro för att export från hamnarna omkring Svarta havet skulle störas. Det spekulerades också i att årets produktion skulle påverkas negativt i spåren av krigsscener i Ukraina. Ukrainas odlare är redan hårt ansatta och konflikten skulle minska tillgången på krediter och försämra tillgången på utsäde och gödning. Av grafen till höger kan vi utläsa att hela premien nu är utraderad.
Utgående lager har stigit fort
Framförallt i USA har förutsättningarna för årets skörd snabbt förbättrats på sistone. Sojabönor väntas nu ha nära 30 % av en global årskonsumtion i utgående lager efter odlingssäsongen. Majs som varit den mest kritiska grödan av de tre stora efter sviterna av torkan i USA 2012 och den starka efterfrågan till etanolindustrin har tickat upp till flerårshögsta, på nära 20 % av en årskonsumtion. Alla de tre stora är därmed över den kritiska 16 % gränsen (60 dagars konsumtion) då en svag skörd i ett viktigt exportland snabbt kan få priset att stiga.
Förutsättningar för fallande pris
Skördetröskorna rullar för att flytta USA:s höstvete från fälten till ladorna. 20 % är redan under tak och i takt med att det globala skördeåret nu sparkar igång faller också riskpremien ur terminsmarknaden. Vi ser ingen anledning till att detta mönster inte ska upprepas i år, trots att vete och majs redan fallit en del i spåren av att Ryssland/Ukraina-krisen klingat av. Prisfallet är ju i realiteten en kombination mellan bättre fundamenta och mindre Putinpremie. Vi tror att soja har potential att falla med 15 % till 10 USD/bu, vete med 10 % till 175 EUR/ton och majs med 5 % till 4 USD/bu.
[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Ansvarsbegränsning
Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.
Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.
Analys
Crude oil comment: A little sideways with new tests towards the 80-line likely
Brent moves into sideways trading around USD 81.5/b with new tests to the 80-line likely. Brent crude traded down 0.9% yesterday to a close of USD 81.29/b and traded as low as USD 80.39/b within the day. This morning it is gaining 0.3% to USD 81.6/b. No obvious major driver for that and the move in oil is well in line with higher industrial metals this morning. The technical picture for Brent 1M is still overbought in terms of RSI at 70.2. But as Brent now has traded a bit sideways for some days the overbought bearish calculus has started to ease a bit. But new tests towards the 80-line seems likely with current RSI at 70.2.
Scott Bessent says he fully supports harder sanctions on Russian oil exports if Donald Trump wishes to use such a tool in the coming negotiations with Russia over Ukraine. That may add some support to oil this morning. The latest US sanctions towards Russia clearly have an effect with one example being the tanker Bhilva which has made a U-turn back towards Russia after having been on course to India (Bloomberg).
US EIA projects US liquids growth of 538 kb/d/y in 2025. The US EIA released its monthly STEO report earlier this week. What is clear is that the boom-years in US oil production are behind us for now. But exactly pinning down at what level US oil production will grow in 2025 is hard. The EIA forecast for US hydrocarbon liquids looks the following:
Estimated US crude oil production growth is projected to be virtually zero in 2026. But including all sources of liquids it still sums up to 312 kb/d y/y in growth. A lot or a little? If global oil demand in 2026 only grows with 1 mb/d in 2026, then the US will cover 30% of global demand growth. That is a lot. For 2025 the EIA expects a total growth in US liquids of 538 kb/d y/y.
Smaller losses in existing shale oil production. If we instead look at EIA estimates for US shale oil production right here and now and how its components are changing, we see that 1) New monthly production is 666 kb/d, 2) Losses in existing production is 622 kb/d and thus 3) Net monthly growth is 44 kb/d m/m which equals 4) A net marginal annualized growth of 12*44 of 523 kb/d/y. What stands out here is that the EIA in its December report estimated that this marginal annualization only equated to 378 kb/d/y. So, it has been lifted markedly in the latest report. It is however on a downward trajectory and as such the EIA estimate in the table above of y/y growth for US crude oil of 331 kb/d/y may be sensible.
US shale oil new production, losses in existing production, net new production and marginal, annualized production growth in kb/d/y.
Change in EIA STEO forecast from Dec-24 to Jan-25. What stands out is that estimated losses in existing production is adjusted lower by 16.8 kb/d since November. That is the marginal monthly change. In other words, production in existing production is falling less agressively than estimated in December. But a monthly decline of 622 kb/d/m is of course still massive.
Analys
Crude oil comment: The rally has legs, but it takes time to wash out ingrained bearish sentiment from H2-24
Brent crude jumped jet another 2.7%. Brent crude jumped 2.7% yesterday to USD 82.03/b following a pull-back on Tuesday. Intraday it reached USD 82.63/b and its highest level since 26 July last year. Bullish US oil inventory data was a key reason for the jump higher yesterday coming on top of a steady tightening market since early December and fresh US sanctions on Russia last week.
US crude stocks down 17.6 mb since mid-November and total US commercial stocks down 65 mb since mid-July. US crude stocks fell 2 mb last week to its lowest level since April 2022. US crude stocks have declined every week since mid-November with a total of 17.6 mb. Total US commercial oil inventories fell 3.4 mb last week and have been in steady decline of close to 300 kb/d since early July. These declines in US oil stocks are the proof of the pudding in terms of the balance of the global oil market and explains well the rising oil prices since early December.
The IEA estimates a 400 kb/d deficit in H2-24. If so, then all global draws took place in the US. The IEA released its monthly Oil Market Report (OMR) yesterday with an estimate that the global oil market ran a deficit of about 400 kb/d through H2-24. If so, then close to all inventory draws in the whole world solely took place in US inventories which drew down by around 300 kb/d. That is hard to believe.
If we assume that US inventory draws were proportional to the US demand share of the world (about 20%), then global inventory draws in H2-24 probably was closer to 0.3/20% which equals 1.5 mb/d. Maybe a bit high but estimates by FGE indicates that global inventory draws were close to 1.0 mb/d in H2-24 depending on whether you equate on apparent demand or real demand. Higher if equated on real demand.
IEA surplus in 2025 is adjusted down by 200 kb/d. In reality it is now only a surplus of 400 kb/d. We think this surplus estimate will erode further as demand will be adjusted yet higher and supply will be adjusted yet lower going forward. The IEA adjusted 2024 demand higher by 100 kb/d with base effect to 2025 with the same. It also adjusted its non-OPEC production estimate for 2025 down by 100 kb/d. The effect was that call-on-OPEC rose by 200 kb/d for 2025. The IEA still estimates that OPEC must reduce its production by 0.6 mb/d in 2025 to keep market balanced and prices steady. But within that estimate it assumes that FSU increases production by 200 kb/d as if it is not a part of OPEC+. IEA estimate for call-on-OPEC+ thus only declines by 400 kb/d y/y in 2025. We think that this surplus will evaporate as: 1) US production will likely deliver a bit lower than expected. 2) Supply will also disappoint here and there around the world. 3) Global demand estimates will be revised higher for 2024 and 2025.
The rally thus has legs, but the technical picture is still in overbought territory so there will be some pullbacks on the way higher. Unless of course we rally all the way to USD 95/b and THEN we get the technical pullback. The market still seems to have bearish skepticism deeply ingrained in its back following H2-24 doom and gloom and is partially reluctant to trade higher. But that is attitude and not fundamentals.
The Dubai 1-3 mth time-spread is going through the roof as Asian buyers scrambles for supply from the Middle East.
The average 1-3 mth time-spread of Dubai, Brent and WTI is now way up. Lots of room for Brent 1M to move USD 90-95/b
US crude stocks declined by 2 mb last week and total commercial stocks by 3.4 mb.
US commercial crude and product stocks in steady decline since June/July last year. Down 65 mb since mid-July.
US crude stocks at lowest level since 2022.
Brent 1M still overbought with RSI at 72.5. So, pullbacks will happen but from what level. On the upside the next targets are probably USD 87.95/b and USD 92.18/b.
Analys
Crude oil comment: Fundamentally very tight, but technically overbought
Technical pullback this morning even as the dollar weakens. Brent crude gained another 1.6% yesterday with a close at USD 81.01/b and an intraday high of USD 81.68/b which was the highest level since mid-August. The gain yesterday was supported by strong, further gains in the 1-3 mth time-spreads. This morning Brent is pulling back 0.6% to USD 80.5/b even though the USD is weakening 0.4% while time-spreads are strengthening even further. This makes it look like a technical pullback.
Brent is trading very weak versus current time-spreads. The current price of Brent crude at USD 80.6/b is very low versus where the 1-3 mth time spreads are trading. Brent should typically have traded somewhere between USD 80-95/b with current time-spreads when we compare where this relationship has been trading since the start of 2023. Brent is now trading in the absolute lower range of that with lots of room on the upside.
How long will the new sanctions last? Natural questions are: How long will Donald Trump leave the new sanctions operational? How strictly will they be enforced? How easily could Russia circumvent them?
A bullish H1-25 if Donald Trump leaves sanctions intact to negotiate over Ukraine. If Brent continues to trade around USD 80/b and not much higher, then the underlying assumptions must be that the new sanctions will not be enforced harshly and that they will be lifted by Donald Trump within a couple of months max. Donald Trump could however keep them in place as a leverage versus Putin in the upcoming negotiations over Ukraine. If so, they could stay intact for maybe 6 months or more which would put H1-2025 on a very bullish footing.
Fundamentally very tight, but technically overbought. Market right now looks technically overbought with RSI at 72 but also fundamentally very tight with the Dubai 1-3 mth time-spread at USD 2.74/b, its highest level since September 2023. As such the Brent crude oil price has the potential to coil up for further gains following some washing out of technically overbought dynamics. But maybe the current Asian panic over access to medium sour crude oil fades a bit over time and time-spreads ease with it.
Brent has been on a strengthening path well before the new sanctions. Worth remembering though is that Brent crude has been on a rising trend along with tightening time-spreads since early December. The latest bullishness from new US sanctions comes on top of that. Brent moving higher into the 80ies thus seems highly likely following a near term washout of technical overbought dynamics.
1-3 mth time-spread (average of Dubai, Brent and WTI spreads) versus the Brent 1M price. Very strong, bullish signals from the time-spreads, but Brent 1M is trading at the very lower level of where this relationship has been since the start of 2023. So, plenty of room for Brent 1M to move higher.
Brent 1M is technically overbought with RSI at 73. Pullbacks are likely near term to wash that out. On the low side the USD 70/b line has given solid support since mid-2023.
-
Nyheter4 veckor sedan
Kina har förbjudit exporten av gallium till USA, Neo Performance Materials är den enda producenten i Nordamerika
-
Nyheter4 veckor sedan
Turbulent elår avslutas med lugnare julvecka
-
Nyheter2 veckor sedan
Priset på nötkreatur det högsta någonsin i USA
-
Nyheter4 veckor sedan
Uranbrytning ska bli tillåtet i Sverige
-
Nyheter4 veckor sedan
Tuffa tider för stål i Europa
-
Nyheter3 veckor sedan
Europa är den dominerande köparen av olja från USA
-
Nyheter2 veckor sedan
Christian Kopfer om olja, koppar, guld och silver
-
Analys2 veckor sedan
The rally continues with good help from Russian crude exports at 16mths low