Följ oss

Analys

SHB Råvarubrevet 7 december 2012

Publicerat

den

Handelsbanken - Råvarubrevet inklusive ädelmetallerRåvaror allmänt

Global förbättring

Dataskörden sedan förra veckan förstärker bilden om en starkare global konjunktur. Amerikansk inhemsk efterfrågan växer snabbare men industrin hålls tillbaka av finanspolitisk oro (budgetstupet). Konsumentförtroendet ligger på relativt höga nivåer. Faktisk konsumtion var svag i oktober, men av bilförsäljningen att döma accelererar den i november igen. Byggaktiviteten tilltar, drivet av bostadsmarknaden. Inköpschefsindex (ISM) för tillverkningsindustrin var en besvikelse då den återigen landade under 50-strecket. Vi tar inte det så allvarligt utan räknar med ett betydande hopp upp i industriaktivitet i början av 2013, naturligtvis under förutsättning att det finanspolitiska stupet undviks, vilket är vårt huvudscenario.

Novemberdata ger stöd för bottenkänning inom europeisk (läs tysk) industri. Någon snabb återhämtning blir det inte tal om med tanke på bred finanspolitisk åtstramning och fortsatt djup recession i Sydeuropa. Med tanke på de lågt ställda förväntningarna ser vi dock begränsade risker på nedsidan. ECB fortsätter också att begränsa finansiell oro.

Snabbare uppåt går det däremot i Kina. Sedan återhämtningen tog fart på allvar under hösten har de kinaberoende basmetallerna stigit kraftigt. Vi var tidigare oroliga för att den svaga kinesiska börsen skulle få uppgången på fall men denna vecka har kinabörsen tagit ett rejält kliv uppåt och ger stöd för fortsatt uppgång bland basmetallerna.

Den råvara som sticker ut på nedsidan är olja där vi fortfarande har en riskpremie i brentpriset. En vecka utan eskalerande tumult i Mellanöstern får priset på fall.

Handelsbankens råvaruindex den 7 decemberr 2012

Basmetaller

Kina stärker basmetallerna

Stark data från Kina och en svag dollar har drivit basmetallerna egentligen under hela november. Senaste veckan har dock uppgången bytts till nedgång men handelsbankens basmetallindex stänger ändå upp 0,79 % på en vecka. Under veckan har koppar återigen handlats upp över 8000 nivån, senast på denna nivå var i mitten av oktober. Rykten om nya QE samtal på Fed´s FOMC möte nästa vecka kan komma att driva basmetaller ytterligare, tidigare har det visat sig att basmetaller är väldigt känsliga för vad Fed säger och gör.

Basmetallerna stärktes ytterligare på fredag eftermiddag efter positiv arbetsmarknads statisk från USA. Nonfarm payroll för november, som anger antal nya jobb utanför jordbrukssektorn, kom in på 146 000 mot väntade 85 000.

Handelsbanken basmetallindex och diagram över kopparpris

Under oktober hade basmetallerna ett kraftigt ras, efter den kraftiga uppgången i september. Finansmarknaden hade handlat in för mycket på för kort tid. Däremot ser Kinadata allt bättre ut nu. Vi tror på: BASMET H

Ädelmetaller

Vi tror fortsatt på guldet

Guldet har fallit med ungefär en procent sedan förra veckans brev, en vecka som präglats av stigande börser men fallande basmetallpriser. Vårt huvudscenario är alltjämt att de exceptionellt låga räntorna globalt och tilltagande inflationsoro kommer att pressa guldpriset uppåt. Vi ser detta som viktigare drivkraft för guldpriset än det mer vanliga skälet att man skyddar sig mot riskaversion.

Vi har tidigare under året lyft fram det faktum att hela ädelmetallsektorn varit väldigt väl korrelerad med basmetallsektorn, en utveckling som inte har varit jättevanlig i ett historiskt perspektiv. De senaste fem åren har dessa sektorer uppvisat väldigt olika prisutveckling, fram till september förra året då guldet också toppade ut i absoluta tal. Därefter har de rört sig i samklang med varann, med väldigt små skillnader.

Under november månad har basmetallerna – drivna av Kinas återhämtning – stigit kraftigt jämfört med guldet, och frågan är nu om den resan är klar nu (se graf nedan, guld mot Handelsbankens basmetallindex). Vi är fortsatt positiva till basmetaller, och om vi återgår till mönstret vi sett sedan september förra året kommer även basmetallerna att agera draglok åt guldet.

Graf över guldspotpris samt detta pris ställt mot SHB basemetaller

Vi är fortsatt positiva till ädelmetaller med den främsta anledningen att vi tror på fortsatt mjuk penningpolitik från FED och att central bankernas stimulanser forstätter att ge stöd. Vi tror på: ADELMET H

Energi

Kärnkraften sviker, trots tidigare löfte

I höstas utlovades det att Sveriges kärnkraftverk skulle gå på full installerad effekt under vintern och därmed minska risken för höga elpriser. I samband med kyla kommer nu även rapporter om stopp i kärnkraftverken och spotpriset. Ringhals 1 är åter i drift efter turbinunderhåll men i Oskarshamn står två av tre reaktorer stilla. Oskarshamn 1 är nere på grund av turbinarbeten, väntas åter i drift i slutet av vecka 50 och Oskarshamn 2 stoppades igår efter krav från Strålsäkerhetsmyndighen att se underhållssituationen på två av sina dieselreservkraftverk, osäkert när reaktorn kan tas i drift igen. Trots gårdagens incident vid oskarshamnsverken har både termins- och spotpriset fallit till idag. Kvartalskontraktet, Q1 2013 (som är underliggande till SHB POWER), har stigit med 2 % under veckan, men faller under senare delen då väderprognoser talar för mildare temperaturer. Med fortsatt energiöverskott behåller vi en neutral syn för elpriset. Från och med måndag är underliggande till SHB POWER kvartalskontraktet Q2 2013, även kallat vårflodskontraktet.

Priset på olja har fallit under veckan, Brent-oljan handlas nu 4,2 % lägre än veckans öppning. Riskpremie för upptrappad konflikt i mellanösterns finns fortfarande men har pyst ut något under veckan. Även dystra utsikter för euroområdets tillväxt grusar oljans prisutveckling. ECB, som i september trodde på en BNP tillväxt på -0,4% har nu reviderat ned till -0,5% för 2012. Oro över en fördjupad kris för euroområdet dämpar förväntningar på ökad efterfrågan för drivmedel.

Terminer på elpriset för q1 2013 (nordpool) och Brentolja januari 2013

Oljan har sett allt svagare ut och vi fortsätter tycka att underliggande fundamenta är väl balanserad. Vi ser även att förutsättningarna för fortsatt lågt elpris kvarstår. Vi håller en neutral syn på energisektorn.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Livsmedel

Fortsatt problem för vetet

Terminspriser på vete är i stort sett oförändrade sedan förra veckan i både Chicago och Paris. I USA har höstvetet bara fått mycket små regnmängder under veckan, dessutom är temperaturerna högre än normalt för den här tiden på året så grödornas skick riskerar att försämras ytterligare innan vintervilan. I Australien har det generellt sett varit torrt så skörden har fortsatt utan större problem, varierande kvalitet uppges vad gäller proteinhalt – dock inga stora problem. I Argentina har det fallit mer regn, vilket inte alls är bra för pågående skörd och kvalitetsnivå – torrare väder väntas dock igen nästa vecka.

I EU har det blivit kallare och grödorna kommer allt närmare vintervilan. I Ukraina har det varit varmare än normalt, ofta med plusgrader så vintervilan får dröja ett tag till ser det ut som. De torra delarna av södra Ryssland har fått en del regn och grödorna bedöms vara i tillfredställande skick.

Med inte alls obetydliga problem för de höstsådda grödorna, och även för pågående skörd på södra halvklotet, bör en eventuell nedsida vara väldigt begränsad på kort sikt. En bra start på grödan är givetvis att föredra men mycket kan hända tills nästa års skörd, helt klart är oron stor för det amerikanska vetet men vi har sett förr att de höstsådda grödorna återhämtat sig väl efter vintern.

Terminspriset på vete januari 2013

Vi ser soja, majs och vete som klara säljcase där vi väntar oss prisfall senast till påsk. Vi tror på: LIVSMEDEL S H

Handelsbankens Råvaruindex

Handelsbanken råvaruindex 7 december 2012

Handelsbankens råvaruindex består av de underliggande indexen för respektive råvara. Vikterna är bestämda till hälften från värdet av global produktion och till hälften från likviditeten i terminskontrakten.

[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Analys

Crude oil comment: Brace for impact!

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude prices have soared by nearly USD 10 per barrel in just one week, escalating from a low of USD 69.9 on September 1st to the current USD 79.4 per barrel. Yesterday, Brent traded as high as USD 81.2 before retreating slightly in today’s session, reaching levels not seen since late August.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Despite Saudi Arabia’s focus on volume over price and its intention to abandon the unofficial oil price target of USD 100 per barrel, the Kingdom is likely to increase production gradually by 180,000 barrels per month, amounting to a +2.2 million barrels per day increase over the next 12 months starting from December 2024. This bearish strategy led to plummeting prices in late September.

Price support has also come from China’s recent implementation of stimulus measures aimed at achieving its 5% growth target, primarily focusing on the stressed property market. In the short term, this stimulus is unlikely to translate into significant demand growth for Chinese oil. For context, the latest data on Chinese refinery utilization shows a slight improvement, though still well below the levels of 2023. Additionally, Chinese oil demand in August was down by approximately 6% year-over-year.

Setting aside Saudi Arabia’s defense of its market share and China’s economic measures, the spotlight is now on geopolitics – specifically, the escalating tensions in the Middle East, which are putting Iranian oil exports at risk and boosting Brent prices.

The market is holding its breath, awaiting Israel’s response to Iran’s missile attack last Tuesday. Approximately 200 ballistic missiles were launched, reportedly causing limited damage. However, retaliation is expected, and the market is pricing in the potential escalation of conflicts in the Middle East.

Leading up to the attack, speculative positions in Brent crude were at record lows, setting the stage for a sharp rebound following the missile strike on October 1st. Despite managed money purchasing 120 million barrels in the past three weeks from the September 10th low, this still marks the fourth-lowest position since 2011, according to ICE. This record bearish positioning was driven by deteriorating outlooks for major economies since the summer and the resulting subdued oil consumption growth.

Yet, these significant bearish positions also primed prices for a sudden surge following a shift in supply and demand. For instance, potential Israeli retaliation targeting Iran’s oil fields, refineries, and export terminals has driven prices dramatically higher. With this backdrop, there are substantial upside risks to both speculative positions and global oil prices if the conflicts escalate further and affect energy infrastructure in the Arabian Gulf.

Israeli retaliation could range from a limited strike, which might not provoke severe Iranian retaliation, allowing Iran to continue its crude exports to China at approximately 2 million barrels per day, to more severe attacks potentially provoking Iran to target oil infrastructures in the UAE and Saudi Arabia and to attempt to block the Strait of Hormuz which transports 18 million barrels per day of crude to the global market (20% of global oil consumption). This blockade could severely constrain supply, spiking oil prices given the already low US crude inventories.

Although the worst-case scenario of a severe escalation is unlikely, the region has been managing serious and escalating conflicts for some time. Just yesterday marked one year since the October 7th attack on Israel, and thus far, the global market has not lost any oil. The most severe market impact to date has been the rerouting of oil around Africa due to Houthi attacks on ships in the Red Sea.

Additionally, should Iran’s entire oil export capacity be disabled, the global market would lose roughly 2 million barrels per day of Iranian crude and condensate. Yet, with OPEC+ holding a spare capacity of nearly 6 million barrels per day – with Saudi Arabia alone able to boost production by nearly 3 million barrels per day – the global oil supply is robust. However, a significant reduction in spare capacity would naturally elevate oil prices, diminishing the global balancing buffer.

Despite the low probability of a worst-case scenario, the global markets remain on edge following the unexpected events like Russia’s invasion of Ukraine. Markets are exceedingly nervous about future developments. The upcoming retaliatory attack by Israel will likely set the tone for the conflict moving forward. Prepare for potentially higher prices and increased volatility!

Fortsätt läsa

Analys

Market on Edge Awaiting Israel’s Next Move Against Iran

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude jumped as much as 5.5% yesterday before it closed at USD 77.62/b (+5%). That is up USD 9/b since the recent low-point of USD 68.68/b on 10 Sep which was the lowest Brent price since December 2021. The jump yesterday was fueled by Biden saying that attacks on Iranian oil infrastructure was under discussion as a response to the 200 ballistic missiles Iran fired at Israel on Tuesday. Brent price this morning is mostly unchanged.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

While we have seen a strong rebound in the oil price lately, the current price of USD 77.6/b is still below its close in August of USD 78.8/b and also well below the USD 80-85/b where Brent has comfortably been trading for more than 18 months. One should think that the latest escalation in the Middle East would have forced some short-covering of more than 250 mb of short oil positions in Brent and WTI. But so far at least not enough to spur Brent crude back to USD 80/b.

It is now almost one year since the Oct 7 attack on Israel. And so far the market has not lost a single drop of oil. The most severe impact on the oil market so far is the rerouting of oil around Africa due to Houthis firing rockets at ships in the Red Sea. 

While Mid-East tensions are running high, the oil market is still deeply concerned about weak demand and a surplus oil in 2025. OPEC+ this week again confirmed that they will lift production by 180 kb/d in December. The plan is for a monthly increase by this amount for 12 months to November 2025. But even if they do lift production in December, it doesn’t necessarily mean that they will lift also in January. That remains to be decided. Saudi Arabia is clearly frustrated by the fact that Iraq, Kazakhstan and Russia haven’t complied fully with agreed quotas. And if your teammates do not play by the agreed rules, then how can you keep on playing. But they still have October and November to show that they are good palls.

Libya is also set to revive production in the coming days. Its production tumbled to less than 450 kb/d in August and averaged 600 kb/d in September. It will likely return back to around 1.2 mb/d rather quickly as internal political disagreements have been ironed out for now.

Ahead of us however is still the retaliatory attack by Iran on Israel. All options are probably weighted and Israel naturally have a long list of possible targets already made out. Which to choose? Oil installations? Other economic targets? Military installations? Nuclear facilities?,.. It is a fine balance. A forceful retaliation, but not so strong that it leads to an uncontrollable tit-for-tat escalation. Israel may utilize the situation to hit Iranian nuclear installations now that Hezbollah is partially sidelined.

Our expectations are that the Israeli retaliation will come rather quickly and probably before Oct 7. It probably won’t hit oil installations. Most likely it will hit military installations. Possibly Iran’s nuclear facilities. But if the later are hit then we are in for a real tit-for-tat escalation. 

If all of Iran’s oil export capacity was to be taken out, then the world would lose around 1.7 mb/d of Iranian crude oil exports plus some 0.5 mb/d of condensate exports. OPEC+ now holds a spare capacity of 5-6 mb/d with Saudi Arabia alone able to lift production by 2-3 mb/d. UAE, Iraq and Kuwait can probably lift production by 1.5 to 2.0 mb/d and Russia by 1.0 mb/d. So world would not go dry for oil even if Iran’s oil exports are fully taken out. But spare capacity would be much lower and that would lift the oil price higher. But if Iran’s exports were taken out then we are talking full turmoil around the Strait of Hormuz. And the oil price would jump considerably and above USD 100/b as the risk of further escalation which might impact exports out of the Strait of Hormuz which carries close to 20% of all oil consumed in the world.

The rule of thumb in commodity markets is that if supply is severely restricted then the price will often spike to 5-10x its normal level. Most recent examples of this is global LNG prices which spiked to USD 385/boe when Russia chocked off gas supplies to Europe. So if worst came to worst and the Strait of Hormuz was closed for a month or more then Brent crude would likely spike to USD 350/b, the world economy would crater and the oil price would fall back to below USD 200/b again over some time. But the risk for this currently seems very remote and both the US and China would likely move in to try to reopen the Strait if it was closed. But when rockets are flying left, right and center, it is not so easy. But seeing where the oil price sits right now the market doesn’t seem to hold much probability for such a development at all.

But it is not so long ago that world markets were taken completely off-guard by the developments in Russia/Ukraine. So while probabilities for worst case scenarios are very low, everyone are still biting nails for what will happen the coming days as we await the retaliatory attack by Israel on Iran.

Fortsätt läsa

Analys

Crude oil comment: Stronger Saudi commitment

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude prices have dropped by roughly USD 2 per barrel (2.5%) following Saudi Arabia’s shift towards prioritizing production volume over price. The Brent price initially tumbled by nearly USD 3 per barrel, reaching a low of USD 70.7 before recovering to USD 71.8. The market is reacting to reports suggesting that Saudi Arabia may abandon its unofficial USD 100 per barrel target to regain market share, aligning with plans to increase output by 2.2 million barrels per day starting in December 2024.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

This move, while not yet officially confirmed, signals a stronger commitment from Saudi Arabia to boost supply, despite market expectations that they might delay the increase if prices remained below USD 80. If confirmed by the Saudi Energy Ministry, further downward pressure on prices is expected, as the market is already pricing in this potential increase.

For months, the market has been skeptical about whether Saudi Arabia would follow through with the production increase, but the recent rhetoric indicates that the Kingdom may act on its initial plan. The decision to increase production is likely motivated by a desire to regain market share, especially as OPEC+ continues to carefully manage output levels.

The latest US DOE report revealed a bullish drawdown of 4.5 million barrels in U.S. crude inventories, now 5% below the five-year average. Gasoline and distillate stocks also saw decreases of 1.5 million and 2.2 million barrels, respectively, both sitting significantly below seasonal averages. Total commercial petroleum inventories plummeted by 14.6 million barrels last week, signaling some continued tightness in the US here and now.

U.S. refinery inputs averaged 16.4 million bpd, a slight reduction from the previous week, with refineries operating at 90.9% capacity. Gasoline production rose to 9.8 million bpd, while distillate production dipped to 4.9 million bpd. Although crude imports rose to 6.5 million bpd, the four-week average remains 9.5% lower year-on-year, reflecting softer U.S. imports.

In terms of US demand, total products supplied averaged 20.3 million bpd over the past four weeks, a 1.4% decline year-over-year. Gasoline demand saw a slight uptick of 2.1%, while distillate and jet fuel demand remained relatively flat.

The easing of geopolitical tensions between Israel and Hezbollah has also contributed to the recent price dip, with hopes for a potential ceasefire easing regional risk concerns. Additionally, uncertainty persists around the impact of China’s monetary easing on future demand growth, adding further downward pressure on prices.

US DOE inventories, change in million barrels per week
US Crude & Products inventories (excl SPR) in million barrels
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära