Analys
SHB Råvarubrevet 7 december 2012
Råvaror allmänt
Global förbättring
Dataskörden sedan förra veckan förstärker bilden om en starkare global konjunktur. Amerikansk inhemsk efterfrågan växer snabbare men industrin hålls tillbaka av finanspolitisk oro (budgetstupet). Konsumentförtroendet ligger på relativt höga nivåer. Faktisk konsumtion var svag i oktober, men av bilförsäljningen att döma accelererar den i november igen. Byggaktiviteten tilltar, drivet av bostadsmarknaden. Inköpschefsindex (ISM) för tillverkningsindustrin var en besvikelse då den återigen landade under 50-strecket. Vi tar inte det så allvarligt utan räknar med ett betydande hopp upp i industriaktivitet i början av 2013, naturligtvis under förutsättning att det finanspolitiska stupet undviks, vilket är vårt huvudscenario.
Novemberdata ger stöd för bottenkänning inom europeisk (läs tysk) industri. Någon snabb återhämtning blir det inte tal om med tanke på bred finanspolitisk åtstramning och fortsatt djup recession i Sydeuropa. Med tanke på de lågt ställda förväntningarna ser vi dock begränsade risker på nedsidan. ECB fortsätter också att begränsa finansiell oro.
Snabbare uppåt går det däremot i Kina. Sedan återhämtningen tog fart på allvar under hösten har de kinaberoende basmetallerna stigit kraftigt. Vi var tidigare oroliga för att den svaga kinesiska börsen skulle få uppgången på fall men denna vecka har kinabörsen tagit ett rejält kliv uppåt och ger stöd för fortsatt uppgång bland basmetallerna.
Den råvara som sticker ut på nedsidan är olja där vi fortfarande har en riskpremie i brentpriset. En vecka utan eskalerande tumult i Mellanöstern får priset på fall.
Basmetaller
Kina stärker basmetallerna
Stark data från Kina och en svag dollar har drivit basmetallerna egentligen under hela november. Senaste veckan har dock uppgången bytts till nedgång men handelsbankens basmetallindex stänger ändå upp 0,79 % på en vecka. Under veckan har koppar återigen handlats upp över 8000 nivån, senast på denna nivå var i mitten av oktober. Rykten om nya QE samtal på Fed´s FOMC möte nästa vecka kan komma att driva basmetaller ytterligare, tidigare har det visat sig att basmetaller är väldigt känsliga för vad Fed säger och gör.
Basmetallerna stärktes ytterligare på fredag eftermiddag efter positiv arbetsmarknads statisk från USA. Nonfarm payroll för november, som anger antal nya jobb utanför jordbrukssektorn, kom in på 146 000 mot väntade 85 000.
Under oktober hade basmetallerna ett kraftigt ras, efter den kraftiga uppgången i september. Finansmarknaden hade handlat in för mycket på för kort tid. Däremot ser Kinadata allt bättre ut nu. Vi tror på: BASMET H
Ädelmetaller
Vi tror fortsatt på guldet
Guldet har fallit med ungefär en procent sedan förra veckans brev, en vecka som präglats av stigande börser men fallande basmetallpriser. Vårt huvudscenario är alltjämt att de exceptionellt låga räntorna globalt och tilltagande inflationsoro kommer att pressa guldpriset uppåt. Vi ser detta som viktigare drivkraft för guldpriset än det mer vanliga skälet att man skyddar sig mot riskaversion.
Vi har tidigare under året lyft fram det faktum att hela ädelmetallsektorn varit väldigt väl korrelerad med basmetallsektorn, en utveckling som inte har varit jättevanlig i ett historiskt perspektiv. De senaste fem åren har dessa sektorer uppvisat väldigt olika prisutveckling, fram till september förra året då guldet också toppade ut i absoluta tal. Därefter har de rört sig i samklang med varann, med väldigt små skillnader.
Under november månad har basmetallerna – drivna av Kinas återhämtning – stigit kraftigt jämfört med guldet, och frågan är nu om den resan är klar nu (se graf nedan, guld mot Handelsbankens basmetallindex). Vi är fortsatt positiva till basmetaller, och om vi återgår till mönstret vi sett sedan september förra året kommer även basmetallerna att agera draglok åt guldet.
Vi är fortsatt positiva till ädelmetaller med den främsta anledningen att vi tror på fortsatt mjuk penningpolitik från FED och att central bankernas stimulanser forstätter att ge stöd. Vi tror på: ADELMET H
Energi
Kärnkraften sviker, trots tidigare löfte
I höstas utlovades det att Sveriges kärnkraftverk skulle gå på full installerad effekt under vintern och därmed minska risken för höga elpriser. I samband med kyla kommer nu även rapporter om stopp i kärnkraftverken och spotpriset. Ringhals 1 är åter i drift efter turbinunderhåll men i Oskarshamn står två av tre reaktorer stilla. Oskarshamn 1 är nere på grund av turbinarbeten, väntas åter i drift i slutet av vecka 50 och Oskarshamn 2 stoppades igår efter krav från Strålsäkerhetsmyndighen att se underhållssituationen på två av sina dieselreservkraftverk, osäkert när reaktorn kan tas i drift igen. Trots gårdagens incident vid oskarshamnsverken har både termins- och spotpriset fallit till idag. Kvartalskontraktet, Q1 2013 (som är underliggande till SHB POWER), har stigit med 2 % under veckan, men faller under senare delen då väderprognoser talar för mildare temperaturer. Med fortsatt energiöverskott behåller vi en neutral syn för elpriset. Från och med måndag är underliggande till SHB POWER kvartalskontraktet Q2 2013, även kallat vårflodskontraktet.
Priset på olja har fallit under veckan, Brent-oljan handlas nu 4,2 % lägre än veckans öppning. Riskpremie för upptrappad konflikt i mellanösterns finns fortfarande men har pyst ut något under veckan. Även dystra utsikter för euroområdets tillväxt grusar oljans prisutveckling. ECB, som i september trodde på en BNP tillväxt på -0,4% har nu reviderat ned till -0,5% för 2012. Oro över en fördjupad kris för euroområdet dämpar förväntningar på ökad efterfrågan för drivmedel.
Oljan har sett allt svagare ut och vi fortsätter tycka att underliggande fundamenta är väl balanserad. Vi ser även att förutsättningarna för fortsatt lågt elpris kvarstår. Vi håller en neutral syn på energisektorn.
Livsmedel
Fortsatt problem för vetet
Terminspriser på vete är i stort sett oförändrade sedan förra veckan i både Chicago och Paris. I USA har höstvetet bara fått mycket små regnmängder under veckan, dessutom är temperaturerna högre än normalt för den här tiden på året så grödornas skick riskerar att försämras ytterligare innan vintervilan. I Australien har det generellt sett varit torrt så skörden har fortsatt utan större problem, varierande kvalitet uppges vad gäller proteinhalt – dock inga stora problem. I Argentina har det fallit mer regn, vilket inte alls är bra för pågående skörd och kvalitetsnivå – torrare väder väntas dock igen nästa vecka.
I EU har det blivit kallare och grödorna kommer allt närmare vintervilan. I Ukraina har det varit varmare än normalt, ofta med plusgrader så vintervilan får dröja ett tag till ser det ut som. De torra delarna av södra Ryssland har fått en del regn och grödorna bedöms vara i tillfredställande skick.
Med inte alls obetydliga problem för de höstsådda grödorna, och även för pågående skörd på södra halvklotet, bör en eventuell nedsida vara väldigt begränsad på kort sikt. En bra start på grödan är givetvis att föredra men mycket kan hända tills nästa års skörd, helt klart är oron stor för det amerikanska vetet men vi har sett förr att de höstsådda grödorna återhämtat sig väl efter vintern.
Vi ser soja, majs och vete som klara säljcase där vi väntar oss prisfall senast till påsk. Vi tror på: LIVSMEDEL S H
Handelsbankens Råvaruindex
[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Ansvarsbegränsning
Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.
Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.