Nyheter
Robusta, den andra kaffesorten

När vi pratar om kaffe är det vanligen den kaffesort som heter Arabica som vi pratar om. Arabica är emellertid bara en av de olika kaffesorter som finns, och en av två kaffesorter som handlas på råvarumarknaderna. Näst efter Coffee Arabica är Robusta den mest populära kaffesorten i världen idag. Den produceras av Coffea canephoraplant, som ursprungligen odlades i de västra och centrala delarna av Afrika söder om Sahara.

Cirka 40 procent av världens kaffe som konsumeras varje dag är Coffee Robusta. I kombination med Coffee Arabica representerar dessa två kaffesorter mellan 95 och 99 procent av de kaffebönor som köps varje år. De övriga bönorna utgör någon av de 100 olika kaffearter som för närvarande växer i världen.
Motståndskraftigt mot sjukdomar och skadedjur
Robusta är anmärkningsvärt härdig. Det är motståndskraftigt mot sjukdomar och skadedjur, klarar heta temperaturer och klarar till och med fullt solsken. Det enda den begär i gengäld är mycket vatten. Till skillnad från Arabica-kaffe föredrar Robusta-växten att växa på lägre höjder. Den växer bäst när den kan hålla sig under 600 meter, eller cirka 2000 fot.
När Robusta växer i naturen kan plantorna nå höjder på 30 fot eller mer under optimala odlingsförhållanden. För bönder som är fokuserade på att odla Robusta hålls växterna på ungefär hälften av den höjden för att säkerställa att skörden är effektiv.
Blommorna är vita, som många kaffeplanter, och frukterna blir en djup röd nyans när de mognar. Det kan ta bara sex månader från blomningen, i vissa regioner, att producera en mogen gröda. Var och en av frukterna, som kallas ”körsbär”, producerar vanligtvis två kaffebönor, som är plantans utsäde.
I vissa regioner kan växten emellertid blomma oregelbundet och det tar upp till ett år för frukterna att mogna.
Det mesta Robusta-kaffet produceras idag i Sydostasien, Afrika eller Latinamerika. Vietnam, Brasilien och Indonesien är ofta världens främsta leverantörer av denna energiska böna.
Det mesta Robusta-kaffet produceras i dag i Vietnam, där franska kolonister introducerade det i slutet av 1800-talet, även om det också odlas i Indien, Afrika och Brasilien, där det ofta kallas conilon. Under de senaste åren har Vietnam, som till största delen producerar robusta, blivit världens största exportör av robusta-kaffe och står för över 40 procent av den totala produktionen. Det överträffar Brasilien (25 procent av världens produktion), Indonesien (13 procent), Indien (5 procent) och Uganda (5 procent). Brasilien är fortfarande den största kaffeproducenten i världen och producerar en tredjedel av världens kaffe, men 69 % av det är Arabica.
Fakta
Espresso är ofta det föredragna sättet att njuta av denna kaffesort, eftersom det erbjuder en härlig crema som är tjockare och med djupare smaktoner än Arabica eller andra variationer.
Robusta kan innehålla upp till 2,7 procent koffein i volym. Det är ungefär dubbelt så mycket som den genomsnittliga Arabica-bönan ger. Det är det högre koffeininnehållet som gör Robusta-växten till en överlevare. Högre koffeinhalt skapar extra bitterhet som du hittar med denna böna, vilket gör att de flesta skadedjur lämnar plantorna i fred. Det finns också antimikrobiella egenskaper med bönan, vilket minskar sjukdomsinverkan på växten.
Robusta kallas ibland ”kongokaffe”, då kaffesorten upptäcktes i belgiska Kongo.
Eftersom Coffee Robusta är lättare att odla och producerar högre avkastning är det ofta en av de billigare kaffeprodukterna du kan köpa. Innan rostning kostar Robusta-bönor i många fall hälften av vad Arabica-bönorna gör.
Robustabönans form är också lite annorlunda. De tenderar att vara mindre och mer cirkulära än Arabica-bönan.
Råvarubörser där det handlas kaffe
Aktiva terminsmarknader för kaffe finns i USA (Arabica och Robusta), Storbritannien – (Robusta), Sao Paolo – Brasilien (Arabica och Robusta) och Tokyo – Japan (Arabica och Robusta). Andra råvarubörser som handlar kaffe finns i Indien och Singapore, även om de för närvarande är relativt inaktiva.
De amerikanska och brittiska marknaderna är prissättare medan de brasilianska och indiska marknaderna är av särskilt intresse eftersom dessa börser finns i kaffeproducerande länder.
Kontraktsspecifikationer Robusta
Detaljerna avser det terminskontrakt som handlas på International Continental Exchange, ICE Europe, förre detta LIFFE.
Kortnamn: RC
Handelstider: 09:00 am till 17:30 pm, Brittisk tid. Börsen är öppen måndag till fredag.
Prisenheter: USD per ton ex lagerkostnader. Minsta tillåtna prisförändring är en USD per ton.
Kontraktsenheter: 10 ton
Leveransmånader: januari (F), mars (H), May (K), juli (N), september (U), och november (X). Precis som på börsen i New York finns det alltid tio olika leveransmånader att välja mellan.
Sista handelsdagen: Den sista handelsdagen är den sista affärsdagen i leveransmånaden. Handeln upphör klockan 12:30 pm denna dag.
Leveranspunkter: Av börsen godkända lagerhus i London eller i Storbritannien, alternativt i ett nominerat lager i eller enligt styrelsens uppfattning tillräckligt nära Amsterdam, Antwerpen, Barcelona, Bremen, Felixstowe, Genua-Savona, Hamburg, Le Havre, Marseilles-Fos, New Orleans, New York, Rotterdam och Trieste.
Nyheter
Kina slår nytt rekord i produktion av kol

Energianalytikern John Kemp rapporterar, baserat på Kinas officiella statistik, att landet slagit ett nytt rekord i produktion av kol. I mars producerade man 441 miljoner ton. Grafen nedan visar hur perioden januari-mars varit per år och där har produktionen gått upp till 1203 miljoner ton från 1106 miljoner ton för samma period föregående år.
Kina använder spektakulära mängder kol, det man också gradvis gör är att ersätta importerad kol med egen produktion. Det är en säkerhetsfråga att man vill vara mindre beroende av omvärlden för energi. Fördelen med importerade kol är att den kan levereras med lastfartyg till de energislukande kustregionerna. Men Kina har med tiden byggt energislukande industri vid sina kolgruvor, vilket delvis minskar behovet av att frakta kolen.

Nyheter
Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden

Det är stormiga tider på råvarumarknaden där oljepriset leder nedgången. Guld klarar sig däremot hyggligt väl, berättar Lars Henriksson på råvarufonden Centaur. Han tar vidare upp aluminium och koppar. Han säger även att den värld med en global råvarumarknad nu kanske kommer att förändras där vi i stället kan få se en mer segmenterad marknad där det handlas utanför och inom USA. Prisutvecklingen för olika råvaror skiljer sig kraftigt åt, jordbruksråvaror som vete klarar sig ganska bra, priserna var redan låga.
Nästa gäst är Maria Sunér från Svemin som diskuterar marknaden ur andra perspektiv, så som satsningar på försvar och grön energi samt hur de påverkar efterfrågan på råvaror.

Nyheter
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer

Både WTI- och Brent-oljan har idag fallit med omkring 7 procent, där WTI handlas kring 66,50 USD och Brent kring 69,89 USD. De kan dessutom tilläggas att USAs valuta idag faller mot i princip alla andra valutor, vilket gör oljepriset för alla utanför USA har fallit ännu mer.
USA:s handelskrig mot alla världens länder, förutom Ryssland, har skadeskjutit hela världsekonomin vilket förväntas minska efterfrågan på olja. Samtidigt fortsätter OPEC+ att enligt plan trappa ner sin begränsning av oljeproduktionen, dvs man kommer att producera mer olja.
Tullsmärta för amerikansk oljeproduktion
Fallande oljepriser är ingenting amerikanska oljeproducenter gillar. De drabbas dock även på kostnadssidan. Stålrör och andra saker som oljeproducenter använder har belagts med tullar, vilket gör att produktionskostnaderna stiger. Amerikanska oljebolag är det dock svårt att gråta över, de har trots allt finansierat och marknadsfört denna utveckling.
Någonting som USA dock inte införde tullar på är olja. Hade Trump fullföljt de planerna då hade det kunnat bli ett ännu större kaos.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Ticking higher as tariff-panic eases. Demand growth and OPEC+ will be key
-
Analys4 veckor sedan
Crude prices hold gains amid fresh tariff threats
-
Nyheter4 veckor sedan
Ett samtal om råvarorna som behövs för batterier
-
Nyheter3 veckor sedan
Tysklands SEFE skriver avtal om att köpa 1,5 miljarder ton LNG per år från Delfin i USA
-
Nyheter4 veckor sedan
700 timmar med negativa elpriser och dyrare biobränsle gav lägre resultat för Jämtkraft
-
Nyheter3 veckor sedan
Danska Seaborg Technologies siktar på serieproduktion av smältsaltsreaktorer till mitten av 2030-talet
-
Analys3 veckor sedan
Brent Edges Lower After Resisting Equity Slump – Sanctions, Saudi Pricing in Focus
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer