Nyheter
Robusta, den andra kaffesorten
När vi pratar om kaffe är det vanligen den kaffesort som heter Arabica som vi pratar om. Arabica är emellertid bara en av de olika kaffesorter som finns, och en av två kaffesorter som handlas på råvarumarknaderna. Näst efter Coffee Arabica är Robusta den mest populära kaffesorten i världen idag. Den produceras av Coffea canephoraplant, som ursprungligen odlades i de västra och centrala delarna av Afrika söder om Sahara.
Cirka 40 procent av världens kaffe som konsumeras varje dag är Coffee Robusta. I kombination med Coffee Arabica representerar dessa två kaffesorter mellan 95 och 99 procent av de kaffebönor som köps varje år. De övriga bönorna utgör någon av de 100 olika kaffearter som för närvarande växer i världen.
Motståndskraftigt mot sjukdomar och skadedjur
Robusta är anmärkningsvärt härdig. Det är motståndskraftigt mot sjukdomar och skadedjur, klarar heta temperaturer och klarar till och med fullt solsken. Det enda den begär i gengäld är mycket vatten. Till skillnad från Arabica-kaffe föredrar Robusta-växten att växa på lägre höjder. Den växer bäst när den kan hålla sig under 600 meter, eller cirka 2000 fot.
När Robusta växer i naturen kan plantorna nå höjder på 30 fot eller mer under optimala odlingsförhållanden. För bönder som är fokuserade på att odla Robusta hålls växterna på ungefär hälften av den höjden för att säkerställa att skörden är effektiv.
Blommorna är vita, som många kaffeplanter, och frukterna blir en djup röd nyans när de mognar. Det kan ta bara sex månader från blomningen, i vissa regioner, att producera en mogen gröda. Var och en av frukterna, som kallas ”körsbär”, producerar vanligtvis två kaffebönor, som är plantans utsäde.
I vissa regioner kan växten emellertid blomma oregelbundet och det tar upp till ett år för frukterna att mogna.
Det mesta Robusta-kaffet produceras idag i Sydostasien, Afrika eller Latinamerika. Vietnam, Brasilien och Indonesien är ofta världens främsta leverantörer av denna energiska böna.
Det mesta Robusta-kaffet produceras i dag i Vietnam, där franska kolonister introducerade det i slutet av 1800-talet, även om det också odlas i Indien, Afrika och Brasilien, där det ofta kallas conilon. Under de senaste åren har Vietnam, som till största delen producerar robusta, blivit världens största exportör av robusta-kaffe och står för över 40 procent av den totala produktionen. Det överträffar Brasilien (25 procent av världens produktion), Indonesien (13 procent), Indien (5 procent) och Uganda (5 procent). Brasilien är fortfarande den största kaffeproducenten i världen och producerar en tredjedel av världens kaffe, men 69 % av det är Arabica.
Fakta
Espresso är ofta det föredragna sättet att njuta av denna kaffesort, eftersom det erbjuder en härlig crema som är tjockare och med djupare smaktoner än Arabica eller andra variationer.
Robusta kan innehålla upp till 2,7 procent koffein i volym. Det är ungefär dubbelt så mycket som den genomsnittliga Arabica-bönan ger. Det är det högre koffeininnehållet som gör Robusta-växten till en överlevare. Högre koffeinhalt skapar extra bitterhet som du hittar med denna böna, vilket gör att de flesta skadedjur lämnar plantorna i fred. Det finns också antimikrobiella egenskaper med bönan, vilket minskar sjukdomsinverkan på växten.
Robusta kallas ibland ”kongokaffe”, då kaffesorten upptäcktes i belgiska Kongo.
Eftersom Coffee Robusta är lättare att odla och producerar högre avkastning är det ofta en av de billigare kaffeprodukterna du kan köpa. Innan rostning kostar Robusta-bönor i många fall hälften av vad Arabica-bönorna gör.
Robustabönans form är också lite annorlunda. De tenderar att vara mindre och mer cirkulära än Arabica-bönan.
Råvarubörser där det handlas kaffe
Aktiva terminsmarknader för kaffe finns i USA (Arabica och Robusta), Storbritannien – (Robusta), Sao Paolo – Brasilien (Arabica och Robusta) och Tokyo – Japan (Arabica och Robusta). Andra råvarubörser som handlar kaffe finns i Indien och Singapore, även om de för närvarande är relativt inaktiva.
De amerikanska och brittiska marknaderna är prissättare medan de brasilianska och indiska marknaderna är av särskilt intresse eftersom dessa börser finns i kaffeproducerande länder.
Kontraktsspecifikationer Robusta
Detaljerna avser det terminskontrakt som handlas på International Continental Exchange, ICE Europe, förre detta LIFFE.
Kortnamn: RC
Handelstider: 09:00 am till 17:30 pm, Brittisk tid. Börsen är öppen måndag till fredag.
Prisenheter: USD per ton ex lagerkostnader. Minsta tillåtna prisförändring är en USD per ton.
Kontraktsenheter: 10 ton
Leveransmånader: januari (F), mars (H), May (K), juli (N), september (U), och november (X). Precis som på börsen i New York finns det alltid tio olika leveransmånader att välja mellan.
Sista handelsdagen: Den sista handelsdagen är den sista affärsdagen i leveransmånaden. Handeln upphör klockan 12:30 pm denna dag.
Leveranspunkter: Av börsen godkända lagerhus i London eller i Storbritannien, alternativt i ett nominerat lager i eller enligt styrelsens uppfattning tillräckligt nära Amsterdam, Antwerpen, Barcelona, Bremen, Felixstowe, Genua-Savona, Hamburg, Le Havre, Marseilles-Fos, New Orleans, New York, Rotterdam och Trieste.
Nyheter
Nya rekord i global användning av kol
Den globala användning av kol sätter ett nytt rekord och förväntas nå ännu högre höjder under de kommande åren enligt en färsk rapport från IEA. Utmärkande är att IEA återkommande måste revidera upp sina prognoser. Under 2024 förväntas den globala konsumtionen nu bli 8,77 miljarder ton och för att krypa vidare uppåt och nå en platå vid 2027.
Elproduktionen i Kina är särskilt viktig för de globala kolmarknaderna, eftersom ett av tre ton kol som förbrukas i världen eldas i ett kraftverk i landet.
Kinas utbyggnad av kärnkraft, solceller och vindkraft kan begränsa användningen av kol under de kommande åren, men IEA lyfter fram att det finns ett flertal osäkerheter i analysen.
Samtidigt ökar efterfrågan på kol fortfarande i flera väldigt stora tillväxtekonomier där efterfrågan på el ökar kraftigt i takt med den ekonomiska tillväxten och befolkningstillväxten, till exempel i Indien, Indonesien och Vietnam. I tillväxtekonomierna drivs tillväxten främst av efterfrågan på kol från kraftsektorn, även om den industriella användningen också ökar.
Nyheter
Kärnkraft och litet inslag av solenergi ger den billigaste elektriciteten i Japan
Japan är ett land med väldig begränsad tillgång på egna naturresurser, varför även frågan om energi är väldigt central för landet. Nu har man gjort en stor genomgång för att komma fram till vilka energiformer som ger den lägsta totalkostnaden för energi vid 2040 under olika scenarier.
Slutsatsen är att kärnkraft har den lägsta totalkostnaden. Solenergi kan både ha den högsta och lägsta kostnaden. Om en liten mängd solceller installeras så har solenergi den lägsta kostnaden, men om en större mängd installeras så blir det den avsevärt dyraste formen av energi. Kärnkraft plus ett litet inslag av solceller är således optimalt för Japan.
Det är Stephen Stapczynski på Bloomberg som uppmärksammar rapporten och kan man japanska så finns den att läsa här.
Nyheter
Kinas produktion av kol slår nytt rekord
Javier Blas uppmärksammar att Kina under november slog ett nytt rekord i produktion av kol och passerade där med det tidigare rekordet från i början av 2023. Kolkraft är ryggraden i Kinas produktion av elektricitet.
Vi skrev nyligen om att Kina satsar stort på att bygga ut billig kolproduktion i Xinjiang, vilken växer fram som landets fjärde stora hubb för kolproduktion.
Kina satsar även stort på att bygga kärnkraftverk, men eftersom landet hela tiden behöver mer elektricitet så kommer inte kärnkraften att ersätta kolkraften på ett bra tag, landet behöver båda. Där emot kan utbyggnaden av kolkraft hållas på en lägre nivå för varje kärnkraftverk som tillkommer. Kina godkänner tio kärnkraftsreaktorer per år vilket på ett årtionde ger ett hundratal nya kärnkraftsreaktorer om samma tempo fortsätter att hållas. Utbyggnaden kommer rimligtvis även att öka när de nya reaktormodeller som Kina själva har utvecklat har byggts i ett antal.
-
Nyheter4 veckor sedan
De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: OPEC+ meeting postponement adds new uncertainties
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Europe’s largest oil field halted – driving prices higher
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: US inventories remain well below averages despite yesterday’s build
-
Nyheter4 veckor sedan
Oklart om drill baby drill-politik ökar USAs oljeproduktion
-
Nyheter2 veckor sedan
Meta vill vara med och bygga 1-4 GW kärnkraft, begär in förslag från kärnkraftsutvecklare
-
Nyheter2 veckor sedan
Vad den stora uppgången i guldpriset säger om Kina
-
Nyheter4 veckor sedan
Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden