Följ oss

Nyheter

Den brasilianska realen och oljan styr sockerpriset

Publicerat

den

Socker och en tesked

Det socker världen handlar på termin handlas på ICE, Intercontinental Exchange, och kan uppvisa betydande prisvolatilitet. Sedan början av 1970-talet har sockerpriset handlats så lågt som 2,29 cent och så högt som 66 cent per pound.

Socker är en ingrediens i många av de livsmedel som konsumeras av människor världen över varje dag. Ett sockerrus är inte den enda gnistan av energi som den mjuka råvaran ger. I Brasilien, världens ledande tillverkare av sockerrör, är den söta varan den primära ingrediensen i etanol, det biobränsle som driver bilar i det sydamerikanska landet. Bortsett från sockerrör, som växer i tropiska klimat, är sockerbetor en annan källa till socker från många länder världen över.

Socker och en tesked

I många länder subventionerar regeringar sockerproduktion eftersom det är en bas i många livsmedel. Men de köper också socker från den fria marknaden för att tillgodose den ständigt växande efterfrågan som är en funktion av befolkningstillväxten. Det fria marknadspriset på socker är känsligt för oljepriset på grund av dess betydelse i etanol. Eftersom en betydande mängd socker kommer från Brasilien, och terminer använder US-dollar som riktmärke för prissättning, är den söta varan också känslig för valutaförhållandet mellan den brasilianska realen och den amerikanska dollarn.

Socker i korrektion

Efter att ha nått ett topp av 13,28 cent per pund den 14 augusti föll sockerterminskontraktet för oktober på Intercontinental Exchange till en botten om 11,73 cent den 14 september. Korrigeringen skapade en högre botten.

Realens betydelse för sockerpriset

Eftersom Brasilien är den ledande sockerrörsproducenten, är lokala produktionskostnader som arbetskraft i lokal valuta. Samtidigt är prissättningsmekanismen för sockerterminer den amerikanska dollarn. Därför kan sockerpriset vara mycket känsligt för växelkursen mellan dollarn och den brasilianska realen.

Ungefär samtidigt som sockret nådde en botten i slutet av april och början av maj sjönk växelkursen mellan dollarn och realen till ett lågt värde på 0,1673 dollar. Valutaförhållandet visar samma hausseartade mönster som sockerterminsmarknaden under de senaste månaderna. Den försvagade dollarn har varit en hausseartad faktor för sockerpriset. När det gäller produktionskostnader har ökande arbetskraftskostnader och andra lokala kostnader pressat upp priset på den söta varan.

Oljeprisets betydelse för sockerpriset

Eftersom socker är den primära ingrediensen i etanol i Brasilien är priset på jordbruksvaran också känsligt för priserna på bensin och råolja. Faktum är att det är ett ganska starkt prissamband mellan dessa råvaror.

Under 2008-2011 fyrdubblades sockerpriset nästan

Det finns betydande paralleller mellan marknaderna 2008 och 2020. Den globala finanskrisen fick centralbanker och regeringar att injicera en enorm likviditet och stimulans i systemet. Från juni till september 2008 lånade den amerikanska statskassan 530 miljarder dollar för att finansiera sina stimulanser. Den globala pandemin år 2020 har redan fått statskassan att låna 3 biljoner dollar i maj, och mer upplåning är troligtvis på horisonten.

Den stora och oöverträffade stimulansen är negativ för värdet på alla fiatvalutor eftersom det ökar penningmängden och urholkar köpkraften. Prislappen kommer sannolikt att öka inflationstrycket de kommande månaderna och åren.

I augusti sa den amerikanska centralbanken till marknaderna att de är beredda att tolerera inflation över målräntan på två procent. Den nuvarande miljön är exceptionellt positiv för alla råvarupriser. Vi har redan sett guld stiga till en ny rekordnivå, silver mer än dubblas i pris och koppar stiga från 2,0595 USD till över 3 USD per pund under de senaste månaderna. Råolja har flyttat från ett negativt pris till 40 dollar per fat. En mängd andra råvarupriser har stigit högre och socker är inget undantag.

Om perioden från 2008 till 2011 är en modell för 2020 och de kommande åren skulle vi kunna ha ett betydande rally på sockermarknaden.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Populära