Nyheter
Robusta, den andra kaffesorten

När vi pratar om kaffe är det vanligen den kaffesort som heter Arabica som vi pratar om. Arabica är emellertid bara en av de olika kaffesorter som finns, och en av två kaffesorter som handlas på råvarumarknaderna. Näst efter Coffee Arabica är Robusta den mest populära kaffesorten i världen idag. Den produceras av Coffea canephoraplant, som ursprungligen odlades i de västra och centrala delarna av Afrika söder om Sahara.

Cirka 40 procent av världens kaffe som konsumeras varje dag är Coffee Robusta. I kombination med Coffee Arabica representerar dessa två kaffesorter mellan 95 och 99 procent av de kaffebönor som köps varje år. De övriga bönorna utgör någon av de 100 olika kaffearter som för närvarande växer i världen.
Motståndskraftigt mot sjukdomar och skadedjur
Robusta är anmärkningsvärt härdig. Det är motståndskraftigt mot sjukdomar och skadedjur, klarar heta temperaturer och klarar till och med fullt solsken. Det enda den begär i gengäld är mycket vatten. Till skillnad från Arabica-kaffe föredrar Robusta-växten att växa på lägre höjder. Den växer bäst när den kan hålla sig under 600 meter, eller cirka 2000 fot.
När Robusta växer i naturen kan plantorna nå höjder på 30 fot eller mer under optimala odlingsförhållanden. För bönder som är fokuserade på att odla Robusta hålls växterna på ungefär hälften av den höjden för att säkerställa att skörden är effektiv.
Blommorna är vita, som många kaffeplanter, och frukterna blir en djup röd nyans när de mognar. Det kan ta bara sex månader från blomningen, i vissa regioner, att producera en mogen gröda. Var och en av frukterna, som kallas ”körsbär”, producerar vanligtvis två kaffebönor, som är plantans utsäde.
I vissa regioner kan växten emellertid blomma oregelbundet och det tar upp till ett år för frukterna att mogna.
Det mesta Robusta-kaffet produceras idag i Sydostasien, Afrika eller Latinamerika. Vietnam, Brasilien och Indonesien är ofta världens främsta leverantörer av denna energiska böna.
Det mesta Robusta-kaffet produceras i dag i Vietnam, där franska kolonister introducerade det i slutet av 1800-talet, även om det också odlas i Indien, Afrika och Brasilien, där det ofta kallas conilon. Under de senaste åren har Vietnam, som till största delen producerar robusta, blivit världens största exportör av robusta-kaffe och står för över 40 procent av den totala produktionen. Det överträffar Brasilien (25 procent av världens produktion), Indonesien (13 procent), Indien (5 procent) och Uganda (5 procent). Brasilien är fortfarande den största kaffeproducenten i världen och producerar en tredjedel av världens kaffe, men 69 % av det är Arabica.
Fakta
Espresso är ofta det föredragna sättet att njuta av denna kaffesort, eftersom det erbjuder en härlig crema som är tjockare och med djupare smaktoner än Arabica eller andra variationer.
Robusta kan innehålla upp till 2,7 procent koffein i volym. Det är ungefär dubbelt så mycket som den genomsnittliga Arabica-bönan ger. Det är det högre koffeininnehållet som gör Robusta-växten till en överlevare. Högre koffeinhalt skapar extra bitterhet som du hittar med denna böna, vilket gör att de flesta skadedjur lämnar plantorna i fred. Det finns också antimikrobiella egenskaper med bönan, vilket minskar sjukdomsinverkan på växten.
Robusta kallas ibland ”kongokaffe”, då kaffesorten upptäcktes i belgiska Kongo.
Eftersom Coffee Robusta är lättare att odla och producerar högre avkastning är det ofta en av de billigare kaffeprodukterna du kan köpa. Innan rostning kostar Robusta-bönor i många fall hälften av vad Arabica-bönorna gör.
Robustabönans form är också lite annorlunda. De tenderar att vara mindre och mer cirkulära än Arabica-bönan.
Råvarubörser där det handlas kaffe
Aktiva terminsmarknader för kaffe finns i USA (Arabica och Robusta), Storbritannien – (Robusta), Sao Paolo – Brasilien (Arabica och Robusta) och Tokyo – Japan (Arabica och Robusta). Andra råvarubörser som handlar kaffe finns i Indien och Singapore, även om de för närvarande är relativt inaktiva.
De amerikanska och brittiska marknaderna är prissättare medan de brasilianska och indiska marknaderna är av särskilt intresse eftersom dessa börser finns i kaffeproducerande länder.
Kontraktsspecifikationer Robusta
Detaljerna avser det terminskontrakt som handlas på International Continental Exchange, ICE Europe, förre detta LIFFE.
Kortnamn: RC
Handelstider: 09:00 am till 17:30 pm, Brittisk tid. Börsen är öppen måndag till fredag.
Prisenheter: USD per ton ex lagerkostnader. Minsta tillåtna prisförändring är en USD per ton.
Kontraktsenheter: 10 ton
Leveransmånader: januari (F), mars (H), May (K), juli (N), september (U), och november (X). Precis som på börsen i New York finns det alltid tio olika leveransmånader att välja mellan.
Sista handelsdagen: Den sista handelsdagen är den sista affärsdagen i leveransmånaden. Handeln upphör klockan 12:30 pm denna dag.
Leveranspunkter: Av börsen godkända lagerhus i London eller i Storbritannien, alternativt i ett nominerat lager i eller enligt styrelsens uppfattning tillräckligt nära Amsterdam, Antwerpen, Barcelona, Bremen, Felixstowe, Genua-Savona, Hamburg, Le Havre, Marseilles-Fos, New Orleans, New York, Rotterdam och Trieste.
Nyheter
Goldman Sachs tror på högre oljepriser i juni

Goldman Sachs förväntar sig högre oljepriser under de kommande tolv månaderna, sade analytiker från investmentbanken i en analysuppdatering. Goldman Sachs skriver att banken tror på en prognostiserad efterfrågeökning i Kina till mer än 16 miljoner fat per dag under perioden.
Banken är positivt inställd till alla råvaror. Förra veckan sa dess råvaruchef, Jeffrey Currie, att utflödet av kapital från energiindustrin kommer att resultera i brister som kommer att visa sig senare i år.
”Historiskt sett, när du har den här typen av kapitalutflöden, tar det månader att få tillbaka kapitalet. Vi kommer fortfarande att få ett underskott av olja i juni och det kommer att driva upp oljepriserna”, sa Currie vid Financial Times Commodities Global Summit.
Currie är inte den enda branschobservatören som förutspår ett högre oljepris. Även denna vecka sa hedgefondförvaltaren Pierre Andurand att oljan kommer att återhämta sig och stiga till 140 dollar per fat i slutet av året. Han anser att den nuvarande nedgången varit spekulativ och beror från banksektorn.
Mycket av haussen kring oljepriserna har att göra med Kina. Den kinesiska energiimporten var väldigt låg under de första två månaderna av 2023. Den kinesiska oljeimporten förväntas ta fart senare i år med potentiellt rekordhöga råoljeinköp, även om Peking har satt sitt lägsta årliga ekonomiska tillväxtmål på decennier.
Den genomsnittliga oljeimporten under de två första månader 2023 var lägre än för samma period förra året. Skillnaden var emellertid endast marginell, 1,3 procent. Oljeimporten under januari och februari 2023 tenderar att vara svagare i Kina på grund av nyårshelgerna.
Ändå förväntar sig i stort sett alla analytiker att den kinesiska efterfrågan på olja kommer att växa under de kommande månaderna med sikte på den tillväxttakt på 5 procent som fastställts av regeringen. Dessutom kommer en del ny raffineringskapacitet att startas i år, vilket borde garantera en starkare efterfrågan och stödja priserna.
Nyheter
Kakaopriserna stiger på minskade leveranser från Elfenbenskusten

En svagare dollar i torsdags ledde till att flera spekulanter som tagit position för fallande pris valde att täcka sina korta positioner i kakaoterminer. Efter att regeringsdata visade att utbudet av kakao från Elfenbenskusten ser ut att minska så har kakaopriset stärks. Kursuppgången begränsades emellertid av att de europeiska kakaolagren stigit till 139 060 MT, den högsta siffran på sex månader.
Måndagens regeringsdata visade att Elfenbenskustens bönder skickade 1,73 MMT kakao till landets hamnar för regleringsåret 2022/2023 från 1 oktober till 12 mars. Siffran är en minskning med 3,4 procent på årsbasis. Elfenbenskusten är den största kakaoproducenten i världen.
Nigeria ser en nedgång i sin kakaoexport
En nedgång i kakaoexporten från Nigeria är gynnsam för priserna. Cocoa Association of Nigeria rapporterade i måndags att landets kakaoexport för januari 2023 sjönk med 5,9 procent på årsbasis till 43 405 MT. Nigeria är världens femte största producent av kakaobönor.
Oron för utbudet på vissa västafrikanska kakaogrödor har begränsat eventuella nedgångar i kakaopriserna. Kakaobönder fortsätter att kämpa med bristen på gödningsmedel och bekämpningsmedel eftersom Rysslands krig i Ukraina har begränsat den ryska exporten av kaliumklorid och andra gödningsmedel över hela världen.
Tidigare den här månaden steg kakao i New York till en högsta nivå på två år, och kakao i London nådde en högsta nivå på 13 veckor, efter att International Cocoa Organization (ICCO) förutspådde att de globala kakaolagren 2022/2023 skulle falla 3,5 % år/år till 1,653 MMT.
Nyheter
Lundin Mining gör stort förvärv – 75 procent av bolagets intäkter kommer nu från koppar

Lundin Mining meddelade tidigare idag att de förvärvar 51 procent av SCM Minera Lumina Copper av JX Nippon Mining & Metals Corporation. Lundin Mining har rätt att förvärva ytterligare 19 procent under en femårsperiod. Det förvärvade bolaget driver koppar-molybden-gruvan Caserones i Chile.
Lundin Mining betalar 800 miljoner USD vid tillträde och sedan 150 miljoner USD under en period på sex år. De ytterligare 19 procenten kan förvärvas för 350 miljoner USD.
Förvärvet är i linje med Lundin Minings strategiska mål och ger företaget en storskalig kopparproduktion med lång livstid med ett bra kassaflöde, som kompletterar Lundin Minings befintliga verksamheter och högkvalitativa tillgångar inom basmetaller med stort fokus på koppar. Förvärvet gör att 75 procent av Lundin Minings intäkter kommer att komma från koppar.
Dagens industri frågar vd Peter Rockandel om det är rimligt att köpa Caserones med tanke på investeringsbehovet för Josemaria. Han svarar ”Att få köpa en världsklasstillgång som dessutom är strategiskt helt rätt för den existerande portföljen är otroligt ovanligt så det är inget man kan tacka nej till. Dessutom gör vi det här köpet utan skuld och gruvan kommer direkt att generera fritt kassaflöde”.
-
Nyheter7 dagar ago
Bluelake Mineral har den största kända oexploaterade nickelfyndigheten i Europa
-
Nyheter2 veckor ago
Den stora oljeoptimisten Goldman Sachs tror inte längre på 100 USD-olja i år
-
Nyheter2 veckor ago
Oljepriset lägre än intervallet där USA ska köpa tillbaka olja – över hela terminskurvan
-
Nyheter5 dagar ago
Trafigura tror att koppar kan slå ett nytt prisrekord under kommande 12 månader
-
Nyheter2 veckor ago
Oman tar ett stort steg i att bli en stor producent av vätgas
-
Nyheter4 veckor ago
Den sämsta apelsinskörden på 90 år i Florida
-
Nyheter2 veckor ago
Företagare kan säkra kassan genom att köpa fysiskt guld
-
Nyheter3 veckor ago
Turkiets import av guld från Schweiz nådde högsta nivån på elva år