Connect with us

Nyheter

Robusta, den andra kaffesorten

Published

on

Robusta-kaffe med blomma

När vi pratar om kaffe är det vanligen den kaffesort som heter Arabica som vi pratar om. Arabica är emellertid bara en av de olika kaffesorter som finns, och en av två kaffesorter som handlas på råvarumarknaderna. Näst efter Coffee Arabica är Robusta den mest populära kaffesorten i världen idag. Den produceras av Coffea canephoraplant, som ursprungligen odlades i de västra och centrala delarna av Afrika söder om Sahara.

Cirka 40 procent av världens kaffe som konsumeras varje dag är Coffee Robusta. I kombination med Coffee Arabica representerar dessa två kaffesorter mellan 95 och 99 procent av de kaffebönor som köps varje år. De övriga bönorna utgör någon av de 100 olika kaffearter som för närvarande växer i världen.

Motståndskraftigt mot sjukdomar och skadedjur

Robusta är anmärkningsvärt härdig. Det är motståndskraftigt mot sjukdomar och skadedjur, klarar heta temperaturer och klarar till och med fullt solsken. Det enda den begär i gengäld är mycket vatten. Till skillnad från Arabica-kaffe föredrar Robusta-växten att växa på lägre höjder. Den växer bäst när den kan hålla sig under 600 meter, eller cirka 2000 fot.

När Robusta växer i naturen kan plantorna nå höjder på 30 fot eller mer under optimala odlingsförhållanden. För bönder som är fokuserade på att odla Robusta hålls växterna på ungefär hälften av den höjden för att säkerställa att skörden är effektiv.

Blommorna är vita, som många kaffeplanter, och frukterna blir en djup röd nyans när de mognar. Det kan ta bara sex månader från blomningen, i vissa regioner, att producera en mogen gröda. Var och en av frukterna, som kallas ”körsbär”, producerar vanligtvis två kaffebönor, som är plantans utsäde.

I vissa regioner kan växten emellertid blomma oregelbundet och det tar upp till ett år för frukterna att mogna.

Advertisement
Tavex

Det mesta Robusta-kaffet produceras idag i Sydostasien, Afrika eller Latinamerika. Vietnam, Brasilien och Indonesien är ofta världens främsta leverantörer av denna energiska böna.

Det mesta Robusta-kaffet produceras i dag i Vietnam, där franska kolonister introducerade det i slutet av 1800-talet, även om det också odlas i Indien, Afrika och Brasilien, där det ofta kallas conilon. Under de senaste åren har Vietnam, som till största delen producerar robusta, blivit världens största exportör av robusta-kaffe och står för över 40 procent av den totala produktionen. Det överträffar Brasilien (25 procent av världens produktion), Indonesien (13 procent), Indien (5 procent) och Uganda (5 procent). Brasilien är fortfarande den största kaffeproducenten i världen och producerar en tredjedel av världens kaffe, men 69 % av det är Arabica.

Fakta

Espresso är ofta det föredragna sättet att njuta av denna kaffesort, eftersom det erbjuder en härlig crema som är tjockare och med djupare smaktoner än Arabica eller andra variationer.

Robusta kan innehålla upp till 2,7 procent koffein i volym. Det är ungefär dubbelt så mycket som den genomsnittliga Arabica-bönan ger. Det är det högre koffeininnehållet som gör Robusta-växten till en överlevare. Högre koffeinhalt skapar extra bitterhet som du hittar med denna böna, vilket gör att de flesta skadedjur lämnar plantorna i fred. Det finns också antimikrobiella egenskaper med bönan, vilket minskar sjukdomsinverkan på växten.

Robusta kallas ibland ”kongokaffe”, då kaffesorten upptäcktes i belgiska Kongo.

Advertisement
Tavex

Eftersom Coffee Robusta är lättare att odla och producerar högre avkastning är det ofta en av de billigare kaffeprodukterna du kan köpa. Innan rostning kostar Robusta-bönor i många fall hälften av vad Arabica-bönorna gör.

Robustabönans form är också lite annorlunda. De tenderar att vara mindre och mer cirkulära än Arabica-bönan.

Råvarubörser där det handlas kaffe

Aktiva terminsmarknader för kaffe finns i USA (Arabica och Robusta), Storbritannien – (Robusta), Sao Paolo – Brasilien (Arabica och Robusta) och Tokyo – Japan (Arabica och Robusta). Andra råvarubörser som handlar kaffe finns i Indien och Singapore, även om de för närvarande är relativt inaktiva.

De amerikanska och brittiska marknaderna är prissättare medan de brasilianska och indiska marknaderna är av särskilt intresse eftersom dessa börser finns i kaffeproducerande länder.

Advertisement
Tavex

Kontraktsspecifikationer Robusta

Detaljerna avser det terminskontrakt som handlas på International Continental Exchange, ICE Europe, förre detta LIFFE.

Kortnamn: RC

Handelstider: 09:00 am till 17:30 pm, Brittisk tid. Börsen är öppen måndag till fredag.

Prisenheter: USD per ton ex lagerkostnader. Minsta tillåtna prisförändring är en USD per ton.

Kontraktsenheter: 10 ton

Advertisement
Tavex

Leveransmånader: januari (F), mars (H), May (K), juli (N), september (U), och november (X). Precis som på börsen i New York finns det alltid tio olika leveransmånader att välja mellan.

Sista handelsdagen: Den sista handelsdagen är den sista affärsdagen i leveransmånaden. Handeln upphör klockan 12:30 pm denna dag.

Leveranspunkter: Av börsen godkända lagerhus i London eller i Storbritannien, alternativt i ett nominerat lager i eller enligt styrelsens uppfattning tillräckligt nära Amsterdam, Antwerpen, Barcelona, Bremen, Felixstowe, Genua-Savona, Hamburg, Le Havre, Marseilles-Fos, New Orleans, New York, Rotterdam och Trieste.

Continue Reading
Advertisement

Tavex

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära