Connect with us

Nyheter

Råvaror gör Brasilien till ekonomisk stormakt

Published

on

Råvaror från BrasilienPå grund av den kraftigt ökande efterfrågan på råvaror har Brasilien, ett land som bland annat har enorma resurser av olja, kommit att bli världens sjätte största ekonomi. Under 2011 växte landets ekonomi med 2,7 procent, att jämföra med till exempel Storbritanniens 0,8 procent. Den brasilianska ekonomin är nu värd 2,5 biljoner USD (1,6 biljoner GBP), vilket är en följd av att landet har kunnat dra fördel av höga priser på såväl livsmedel som olja, två råvarugrupper som utgör en stor del av landets ekonomi. Under det fjärde kvartalet 2011 föll emellertid tillväxten i Brasiliens ekonomi, den steg under detta kvartal med ”endast” 0,3 procent jämfört med Q3 2011 enligt Instituto Brasileiro de Geografia de Estatistica. Siffran var lägre än prognostiserat.

Brasilien som är Latinamerikas största ekonomi, och en av de så kallade BRIC-länderna, har haft en kraftfull tillväxt i sin ekonomi under de senaste åren, något som emellertid har lett till att även inflationen i landet har stigit. Detta har i sin tur lett till att den brasilianska realen under 2011 föll med 11 procent mot den amerikanska dollarn, att jämföra med kraftiga värdeökningar under 2009 och 2010 då realen steg med 5 respektive 34 procent.

Brasiliens ekonomi - BNP

Efter det att det har upptäckts betydande olje- och gasreserver utanför Brasiliens kuster de senaste åren är landet nu världens nionde största oljeproducent, med siktet på att bli en av de fem största.

Utöver olja är majs, socker, boskap och kaffe stora exportvaror från Brasilien.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära