Följ oss

Nyheter

Raps, en gyllene råvara med flera användningsområden

Publicerat

den

Jordbruk - Raps en gyllene råvara

Jordbruk - Raps en gyllene råvaraRaps (Brassica napus) är en oljeväxt med mycket karakteristiska gula blommor, som är nära besläktad med växter som kål, kålrot och rybs. Det finns två varianter av denna växt, höst- (vinter-) raps och vår- (sommar-) raps. Den stora skillnaden är när de sås, men båda blommar samtidigt under försommaren. Skörden sker sedan ett par veckor senare. Utöver detta kräver vårraps mindre gödsel då den till sin natur är härdigare, men höstraps har en högre oljehalt. Oljan som pressas ur rapsväxtens små svarta fröer kan användas dels som matolja, dels som bränsle. Det mjöl som är restprodukt av pressningen används i huvudsak till djurfoder.

Raps, precis som alla andra oljeväxter, är en mycket viktig hörnsten i det svenska jordbruket. Såväl rapsolja som rapsmjöl är viktiga råvaror för den svenska livsmedelsindustrin, och som tidigare nämnts används rapsmjöl som djurfoder. Oljeväxter är en mycket lönsam gröda, och med dagens höga priser på raps erhåller lantbruket en högre avkastning på höstraps än på det annars mycket högavkastande höstvetet. Det är bland annat en ökad användning av raps som energikälla som har bidragit till detta.

Officiell statistik

Sedan 1953 särredovisas skörden av svensk raps vilket gör att det finns bra underlag för denna gröda. Rapsskörden har genom åren varierat betydligt i omfattning. 1956 uppgick den totala skörden av höstraps till 12.720 ton, medan det rekordåret 1990 skördades 240.790 ton höstraps. Skörden av vårrapsen är betydligt mindre, och har varierat mellan 3.910 ton 1959 och 123.240 ton 1984. Jordbruksverket publicerar löpande statistik om hektar- och totalskördar av raps i det Statistiska meddelandet JO 16 SM Skörd av spannmål, trindsäd, oljeväxter, potatis och slåttervall.

Den areal som raps odlas på varierar kraftigt över åren. Det kan till exempel exemplifieras med den areal höstrapsen har odlats på. 1990 odlades det höstraps på 84.598 hektar i det svenska lantbruket, medan siffran hade fallit till 19.626 hektar 1999.

På samma sätt har arealen på vilken vårraps odlas på varierat kraftigt. Vårraps har odlats på som minst 12.112 hektar år 2000 och som mest 65.488 hektar år 1986.

På Jordbruksverkets webbplats publiceras årligen statistik om arealen som odlas med raps i det Statistiska meddelandet JO 10 SM Jordbruksmarkens användning.

EU:s statistikkontor, Eurostat, publicerar regelbundet statistik om skörd och areal av oljeväxter i Europa i sin databas under kategorin Agriculture och underkategorin Regional Agriculture Statistics.

Food and Agricultural Organization of the United Nations, FAO, publicerar regelbundet statistik om skörd och areal av raps i världen i sin databas under kategorin Production och underkategorin Crops.

En jämförelse med övriga vegetabiliska oljor

En jämförelse mellan olika vegetabiliska oljor

Biodiesel

På grund av de lägre nivåerna av giftiga egenskaper är rapsolja från genetiskt modifierad raps en mer lovande källa för framställning av biodiesel än rapsolja från traditionellt modifierad raps som ett förnyelsebart alternativ till fossila bränslen.

Handel i rapsterminer

Rapsterminer går till leverans januari, mars, maj, juli och november. Raps handlas i huvudsak på Kanadas enda råvarubörs Winnepeg Commodity Exchange (ICE Futures Canada) under tickersymbolen RS där huvudkontraktet prissätts i kanadensiska dollar och cent (CAD). Utöver detta handlas såväl terminer som optioner på europeisk rapsolja och rapsmjöl på Matif i Paris.

Rapsterminer - Leveransmånader och tickerkoder

*3 avser årtalet, vilket betyder att tickern RSK3 avser leverans av raps i maj 2013.

Kontraktsspecifikationer (Winnepeg Commodity Exchange)

Kontraktstorlek

Ett terminskontrakt på raps på Winnepeg Commodity Exchange avser 20 ton raps.

Tick Value

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

0,10 CAD per ton, motsvarande 2 CAD per ton.

Daglig prisavvikelse

Priset på raps tillåts variera med upp till 45,00 CAD per ton över eller under tidigare dags stängningskurs.

Trading Hours

Raps handlas på CME Globex elektroniska handelsplattform från 9:00 AM till 2:15 PM fredag eftermiddag, New York Time.

Sista handelsdagen

Sista handelsdagen för raps på Winnepeg Commodity Exchange är vid handelns stängning vid den tredje handelsdagen som föregår den femtonde dagen i lösenmånaden.

Leveranskvalité

Vid fullgörandet av varje kontrakt, skall säljaren leverera raps av sådan kvalité som fastställts av Canadian Grain Commission (CGC).

Kontraktsspecifikationer (Matif)

Kontraktstorlek

Ett terminskontrakt på raps på Matif avser 50 ton raps.

Leverans

FOB pråm vid någon av följande hamnar: Belleville, Metz and Frouard vid Mosel, Bülstringen, Vahldorf eller Magdeburg vid Mittellandkanalen, Würzburg vid Main eller Gent vid Escaut.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Leveransmånader

På Matif går raps till leverans varje år i februari, maj, augusti och november. Det finns alltid sex olika options- och terminsklasser öppna samtidigt.

Prissättning

På Matif prissätts raps i Euro och eurocent per ton. Minsta tillåtna tick size är 0,25 Euro per ton, motsvarande 12,50 Euro per kontrakt.

Sista handelsdagen

Sista handelsdagen för raps på Matif är vid handelns stängning vid den handelsdagen som omedelbart föregår lösenmånaden.

Leveranskvalité

Double zero, av god och marknadsmässig kvalitet enligt följande standarder

  • Oljehalt, basis 40 procent
  • Fukthalt, basis 9 procent
  • Orenheter, basis 2 procent

Premium och rabatter tillämpas och motsvarar skillnaden mellan levererad vara och standardkvalitet:

  • 1,5 % för varje 1 % av oljehalten
  • 1 % för varje % fukt
  • 1 % för varje 1 % orenheter

Kvaliteten hos den raps som levereras definieras enligt följande:

  • Fukt: högst 9 %
  • Orenheter: högst 3 %
  • Oljesyra surhetsgrad: högst 2 %
  • Erukasyra: högst 2 %
  • Glukosinolater Innehåll: max 25 mikromol

 

Nyheter

Samtal om flera delar av råvarumarknaden

Publicerat

den

Olika råvaror

Ett samtal som sammanfattar ett relativt stabilt halvår på råvarumarknaden trots volatilitet och geopolitiska spänningar som sannolikt fortsätter in i andra halvan av året. Vi bjuds även på kommentarer från Carlos Mera, Rabobanks analyschef för jordbrukssektorn och Kari Kangas, skogsanalytiker.

Fortsätt läsa

Nyheter

Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras

Publicerat

den

Jonas Lindvall, grundare och vd för Perthro AB

Jonas Lindvall, ett välkänt namn i den svenska olje- och gasindustrin, är tillbaka med ett nytt företag – Perthro AB – som nu förbereds för notering i Stockholm. Med över 35 års erfarenhet från bolag som Lundin Oil, Shell och Talisman Energy, och som medgrundare till energibolag som Tethys Oil och Maha Energy, är Lindvall redo att än en gång bygga ett bolag från grunden.

Tillsammans med Andres Modarelli har han startat Perthro med ambitionen att bli en långsiktigt hållbar och kostnadseffektiv producent inom upstream-sektorn – alltså själva oljeutvinningen. Deras timing är strategisk. Med ett inflationsjusterat oljepris som enligt Lindvall är lägre än på 1970-talet, men med fortsatt växande efterfrågan globalt, ser de stora möjligheter att förvärva tillgångar till attraktiva priser.

Perthro har redan säkrat bevisade oljereserver i Alberta, Kanada – en region med rik oljehistoria. Bolaget tittar även på ytterligare projekt i Oman och Brasilien, där Lindvall har tidigare erfarenhet. Enligt honom är marknadsförutsättningarna idealiska: världens efterfrågan på olja ökar, medan utbudet inte hänger med. Produktionen från befintliga oljefält minskar med cirka fem procent per år, samtidigt som de största oljebolagen har svårt att ersätta de reserver som produceras.

”Det här skapar en öppning för nya aktörer som kan agera snabbare, tänka långsiktigt och agera med kapitaldisciplin”, säger Lindvall.

Perthro vill fylla det växande gapet på marknaden – med fokus på hållbar tillväxt, hög avkastning och effektiv produktion. Med Lindvalls meritlista och branschkunskap hoppas bolaget nu kunna bli nästa svenska oljebolag att sätta avtryck på världskartan – och på börsen.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljan, guldet och marknadens oroande tystnad

Publicerat

den

Oljepriset är åter i fokus på grund av kriget i Mellanöstern. Är marknadens tystnad om de stora riskerna, det som vi egentligen verkligen bör oroa oss för? Och varför funderar Tyskland på att plocka hem sin guldreserv från New York? I veckans avsnitt av Världsekonomin pratar Katrine Kielos och Henrik Mitelman om olja, tystnad och guld. Europa är ju mer beroende av oljepriset än USA, hur orolig ska man vara för att det stiger? En krönika i Financial Times lyfte nyligen “marknadens oroande tystnad”, den syftade på skillnaden mellan den dystra geopolitiska utvecklingen i världen och en marknad som samtidigt återhämtat sig 20 procent sen början av april, trots tullkriget. Vad säger marknadens tystnad egentligen? I Tyskland pågår en debatt om att plocka hem sin guldreserv från USA. Handlar det om bristande förtroende för Donald Trump – och kan det rentav ha något med “hämndskatten” att göra?

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära