Följ oss

Nyheter

Kanadas rapsskörd större, men är lägre än väntat

Publicerat

den

Rapsfält

Kanadas rapsskörd är mindre än vad industrin och den federala regeringen förväntade sig, medan veteskörden ser ut att vara något större. Den kanadensiska veteskörden är landets tredje största någonsin, visade en regeringsrapport som publicerades på onsdagen.

Rapsfält

Kanada är världens tredje största veteexportör och den största avsändaren av raps, ett oljefrö som producerar vegetabilisk olja. Den kanadensiska växtproduktionen har återhämtat sig kraftigt efter att den svåra torkan minskade förra årets skörd, vilket bidrog till att begränsa matinflationen i samband med Rysslands invasion av Ukraina.

Statistics Canada sa att bönder kommer att skörda 19,1 miljoner ton raps, en ökning med 39 procent jämfört med förra året. Siffran är emellertid en minskning från StatsCans augustiuppskattning på 19,5 miljoner. Råvarumarknaden förväntade sig 19,9 miljoner ton i genomsnitt i en Reuters-undersökning före rapporten.

”Det har varit torrt i västra Kanada den senaste månaden så (skörden) fylldes förmodligen inte så bra som bönderna hade hoppats”, säger Lawrence Klusa, VD för konsultföretaget Seges Markets, med hänvisning till rapsfrön som fylls med värdefull olja när grödan utvecklas.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Historiskt låg skörd

Medan rapsproduktionen ökade jämfört med skörden förra året är Kanadas skörd den näst minsta på sju år. StatsCans nedslående skördeuppskattning kommer två dagar efter att det amerikanska jordbruksdepartementet sa att USAs utbud av sojabönor – ett annat oljefrö – skulle falla till fleråriga lägsta nivåer på grund av varmt och torrt väder.

ICE Canadas november-rapsterminer minskade sina förluster något efter rapporten, men minskade med 0,4 procent.  StatsCans produktionsuppskattningar är baserade på satellitbilder och väderdata till och med augusti, vilket motsvarar ytterligare en månad av växtsäsongen än dess tidigare rapport den 29 augusti.

Fullkornsveteproduktionen ser ut att nå 34,7 miljoner ton, upp en smula från dess uppskattning i augusti på 34,6 miljoner och 56 % mer än förra året. I kategorin ingår både vårvete, som används i bakning, och durum, som används för att göra pasta.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Handlare och analytiker förväntade sig i genomsnitt att StatsCan skulle uppskatta en veteproduktion på 34,5 miljoner ton.

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära