Connect with us

Nyheter

Kanadas rapsskörd större, men är lägre än väntat

Published

on

Rapsfält

Kanadas rapsskörd är mindre än vad industrin och den federala regeringen förväntade sig, medan veteskörden ser ut att vara något större. Den kanadensiska veteskörden är landets tredje största någonsin, visade en regeringsrapport som publicerades på onsdagen.

Rapsfält

Kanada är världens tredje största veteexportör och den största avsändaren av raps, ett oljefrö som producerar vegetabilisk olja. Den kanadensiska växtproduktionen har återhämtat sig kraftigt efter att den svåra torkan minskade förra årets skörd, vilket bidrog till att begränsa matinflationen i samband med Rysslands invasion av Ukraina.

Statistics Canada sa att bönder kommer att skörda 19,1 miljoner ton raps, en ökning med 39 procent jämfört med förra året. Siffran är emellertid en minskning från StatsCans augustiuppskattning på 19,5 miljoner. Råvarumarknaden förväntade sig 19,9 miljoner ton i genomsnitt i en Reuters-undersökning före rapporten.

”Det har varit torrt i västra Kanada den senaste månaden så (skörden) fylldes förmodligen inte så bra som bönderna hade hoppats”, säger Lawrence Klusa, VD för konsultföretaget Seges Markets, med hänvisning till rapsfrön som fylls med värdefull olja när grödan utvecklas.

Historiskt låg skörd

Medan rapsproduktionen ökade jämfört med skörden förra året är Kanadas skörd den näst minsta på sju år. StatsCans nedslående skördeuppskattning kommer två dagar efter att det amerikanska jordbruksdepartementet sa att USAs utbud av sojabönor – ett annat oljefrö – skulle falla till fleråriga lägsta nivåer på grund av varmt och torrt väder.

ICE Canadas november-rapsterminer minskade sina förluster något efter rapporten, men minskade med 0,4 procent.  StatsCans produktionsuppskattningar är baserade på satellitbilder och väderdata till och med augusti, vilket motsvarar ytterligare en månad av växtsäsongen än dess tidigare rapport den 29 augusti.

Fullkornsveteproduktionen ser ut att nå 34,7 miljoner ton, upp en smula från dess uppskattning i augusti på 34,6 miljoner och 56 % mer än förra året. I kategorin ingår både vårvete, som används i bakning, och durum, som används för att göra pasta.

Handlare och analytiker förväntade sig i genomsnitt att StatsCan skulle uppskatta en veteproduktion på 34,5 miljoner ton.