Connect with us

Nyheter

Räkna med ytterligare volatilitet i majspriset

Published

on

Majspriserna kommer att fortsätta att vara volatila under överskådlig framtid i USA på grund av lägre planterad yta, skördar och slutlager, framgår det av en rapport publicerad av Rabobank North America.

I sin senaste North American Agribusiness Review sa Rabobank att förhållandet mellan lager-till-användning för regleringsåret 2022-23 redan börjar se utmanande ut, eftersom ”snäva förråd och markfuktighet under genomsnittet skulle kunna signalera ytterligare ett år av utmaningar.” Förhållandet mellan lager och användning förväntas vara det lägsta sedan 2012-13, sa Rabobank.

Rabobank noterade dock att en exportmarknad som är mindre än förväntat, förutom minskad rörelse av majs i Mississippifloden på grund av låga vattennivåer, sannolikt kommer att tämja efterfrågeutsikterna och kan begränsa ökningen av majspriserna.

I WASDE-rapporten från oktober sjönk slutlagren med 47 miljoner bushels till totalt 1 172 miljarder bushels på månadsbasis. På årsbasis beräknas lagren vara 15 procent lägre än förra regleringsåret.

”När vi tittar på vad som händer på exportsidan, är det några faktorer som skapar oro för exportutsikterna,” sa Rabobank. ”Utestående försäljning är 53 procent lägre detta regleringsår jämfört med förra säsongen, medan majsinspektionerna är högre detta regleringsår jämfört med förra med 5 procent men har varit oförändrad sedan början av oktober.”

För 2022-2023 har exporten reviderats nedåt på grund av en trög start, vilket justerar exporten från 2,2 miljarder till 2,1 miljarder bushels, sa rapporten.