Följ oss

Nyheter

Trafigura varnar för att världens koppar börjar ta slut

Publicerat

den

Kopparrör

Råvaruhandlare förväntar sig ytterligare brist på koppar när efterfrågan ökar i energiomställningen.  Globala kopparlager har fallit till farligt låga nivåer varnar en av världens största råvaruhandlare Trafigura.

Kopparrör

När han talade vid FT Mining Summit sa Kostas Bintas, co-head för metall- och mineralhandel på Trafigura, att kopparmarknaden idag körs med lager som täcker 4,9 dagars global konsumtion och förväntas avslutas i år vid 2,7 dagar, enligt sina egna prognoser. Kopparlagren räknas vanligtvis i veckor.

Priset på koppar, en basmetall som används i allt från vindkraftverk, elektriska ledningar till elfordon, handlas nu runt 7 400 USD per ton, cirka 30 procent lägre jämfört med början av mars 2022, då denna metall handlades över rekordnivån 10 000 USD per ton.

Begränsade lager ökar risken för en plötslig ökning av priserna om det skulle bli stora uttag och en rusning rusning bland handlare för att säkra leveranser.

Medan den starka dollarn och rädslan för global recession har tyngt kopparpriserna de senaste månaderna, hävdade chefer inom den globala metallindustrin på torsdagen att det begränsade utbudet på marknaden fortfarande stödde priserna.

”Även om det ägnas så mycket uppmärksamhet åt svagheten i fastighetssektorn i Kina, kompenserar efterfrågan på infrastruktur, efterfrågan på elfordons koppar mer än väl för det,” sa Bintas. ”Det upphäver faktiskt inte bara fastighetssvagheten helt, utan ökar också deras konsumtionsökning.”

Han tillade att situationen inte var annorlunda i Europa, eftersom regionen accelererar sin övergång till förnybar energi när den försöker avvänja sig från rysk naturgas, vilket leder till att efterfrågan på koppar ökar.

”Det är ingen tillfällighet att EU har beslutat att föra fram målet att fördubbla sin solkapacitet från 2030 till 2025. Allt detta kräver mycket koppar”, sa han. ”Titta på elfordon överallt, siffrorna är överraskande på uppsidan. Det krävs mycket koppar för det också. Som ett resultat har vi dragit ner lager under detta mycket svåra år.”

Vissa kopparbjörnar tror dock att nedgången på Kinas fastighetsmarknad, där metallen används i ledningar, VVS och fasader, och energikrisen i Europa kommer att tynga efterfrågan.

Marcus Garvey, chef för råvarustrategi på Macquarie, sa att kopparmarknaden kommer att gå mot ett överskott på 600 000 ton nästa år när utbudet växer från Latinamerika och andra håll. ”Alla industriella metaller kommer att gå i överskott nästa år”, sa han och hänvisade till effekterna av den globala makroekonomiska nedgången.

Lagren av koppar i London Metal Exchanges lager fallit kraftigt. Analytiker på Peel Hunt sa att ”handlare i Kina kämpar för att säkra metall eftersom Shanghai-aktier har fallit nyligen och handlare tar tag i vad de kan”.

Lager av koppar i lager som drivs av börser som LME ger inte en fullständig bild av kopparlagren i leveranskedjan, eftersom många industriella användare kommer att hålla sina egna metallreserver, men synliga lager kan ha stor inverkan på sentimentet på marknaden.

”Vi har verkligen inga problem att sälja koppar,” sa Freeports vd Richard Adkerson till investerare på ett telefonkonferenssamtal, rapporterade Reuters. ”Det är bara slående hur negativa de finansiella marknaderna är om den här branschen och ändå är den fysiska marknaden så trång.”

Jonathan Price, verkställande direktör för den kanadensiska koppargruvarbetaren Teck Resources, sa att ”makrosynen är väldigt frikopplad från de underliggande fysiska grunderna på kopparmarknaden”.

Bintas, som förra året hade förutspått att kopparpriserna skulle nå 15 000 USD per ton, sa att koppar såldes på grund av rädsla för lågkonjunktur, men han förväntar sig att ”mycket snabbt” se en ”strukturell omprissättning” när dessa farhågor avtar.

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Populära