Connect with us

Nyheter

Trafigura varnar för att världens koppar börjar ta slut

Published

on

Kopparrör

Råvaruhandlare förväntar sig ytterligare brist på koppar när efterfrågan ökar i energiomställningen.  Globala kopparlager har fallit till farligt låga nivåer varnar en av världens största råvaruhandlare Trafigura.

Kopparrör

När han talade vid FT Mining Summit sa Kostas Bintas, co-head för metall- och mineralhandel på Trafigura, att kopparmarknaden idag körs med lager som täcker 4,9 dagars global konsumtion och förväntas avslutas i år vid 2,7 dagar, enligt sina egna prognoser. Kopparlagren räknas vanligtvis i veckor.

Priset på koppar, en basmetall som används i allt från vindkraftverk, elektriska ledningar till elfordon, handlas nu runt 7 400 USD per ton, cirka 30 procent lägre jämfört med början av mars 2022, då denna metall handlades över rekordnivån 10 000 USD per ton.

Begränsade lager ökar risken för en plötslig ökning av priserna om det skulle bli stora uttag och en rusning rusning bland handlare för att säkra leveranser.

Medan den starka dollarn och rädslan för global recession har tyngt kopparpriserna de senaste månaderna, hävdade chefer inom den globala metallindustrin på torsdagen att det begränsade utbudet på marknaden fortfarande stödde priserna.

”Även om det ägnas så mycket uppmärksamhet åt svagheten i fastighetssektorn i Kina, kompenserar efterfrågan på infrastruktur, efterfrågan på elfordons koppar mer än väl för det,” sa Bintas. ”Det upphäver faktiskt inte bara fastighetssvagheten helt, utan ökar också deras konsumtionsökning.”

Han tillade att situationen inte var annorlunda i Europa, eftersom regionen accelererar sin övergång till förnybar energi när den försöker avvänja sig från rysk naturgas, vilket leder till att efterfrågan på koppar ökar.

”Det är ingen tillfällighet att EU har beslutat att föra fram målet att fördubbla sin solkapacitet från 2030 till 2025. Allt detta kräver mycket koppar”, sa han. ”Titta på elfordon överallt, siffrorna är överraskande på uppsidan. Det krävs mycket koppar för det också. Som ett resultat har vi dragit ner lager under detta mycket svåra år.”

Vissa kopparbjörnar tror dock att nedgången på Kinas fastighetsmarknad, där metallen används i ledningar, VVS och fasader, och energikrisen i Europa kommer att tynga efterfrågan.

Marcus Garvey, chef för råvarustrategi på Macquarie, sa att kopparmarknaden kommer att gå mot ett överskott på 600 000 ton nästa år när utbudet växer från Latinamerika och andra håll. ”Alla industriella metaller kommer att gå i överskott nästa år”, sa han och hänvisade till effekterna av den globala makroekonomiska nedgången.

Lagren av koppar i London Metal Exchanges lager fallit kraftigt. Analytiker på Peel Hunt sa att ”handlare i Kina kämpar för att säkra metall eftersom Shanghai-aktier har fallit nyligen och handlare tar tag i vad de kan”.

Lager av koppar i lager som drivs av börser som LME ger inte en fullständig bild av kopparlagren i leveranskedjan, eftersom många industriella användare kommer att hålla sina egna metallreserver, men synliga lager kan ha stor inverkan på sentimentet på marknaden.

”Vi har verkligen inga problem att sälja koppar,” sa Freeports vd Richard Adkerson till investerare på ett telefonkonferenssamtal, rapporterade Reuters. ”Det är bara slående hur negativa de finansiella marknaderna är om den här branschen och ändå är den fysiska marknaden så trång.”

Jonathan Price, verkställande direktör för den kanadensiska koppargruvarbetaren Teck Resources, sa att ”makrosynen är väldigt frikopplad från de underliggande fysiska grunderna på kopparmarknaden”.

Bintas, som förra året hade förutspått att kopparpriserna skulle nå 15 000 USD per ton, sa att koppar såldes på grund av rädsla för lågkonjunktur, men han förväntar sig att ”mycket snabbt” se en ”strukturell omprissättning” när dessa farhågor avtar.

Nyheter

Goldman Sachs tror på högre oljepriser i juni

Published

on

Olja pumpas upp

Goldman Sachs förväntar sig högre oljepriser under de kommande tolv månaderna, sade analytiker från investmentbanken i en analysuppdatering. Goldman Sachs skriver att banken tror på en prognostiserad efterfrågeökning i Kina till mer än 16 miljoner fat per dag under perioden.

Banken är positivt inställd till alla råvaror. Förra veckan sa dess råvaruchef, Jeffrey Currie, att utflödet av kapital från energiindustrin kommer att resultera i brister som kommer att visa sig senare i år.

”Historiskt sett, när du har den här typen av kapitalutflöden, tar det månader att få tillbaka kapitalet. Vi kommer fortfarande att få ett underskott av olja i juni och det kommer att driva upp oljepriserna”, sa Currie vid Financial Times Commodities Global Summit.

Currie är inte den enda branschobservatören som förutspår ett högre oljepris. Även denna vecka sa hedgefondförvaltaren Pierre Andurand att oljan kommer att återhämta sig och stiga till 140 dollar per fat i slutet av året. Han anser att den nuvarande nedgången varit spekulativ och beror från banksektorn.

Mycket av haussen kring oljepriserna har att göra med Kina. Den kinesiska energiimporten var väldigt låg under de första två månaderna av 2023. Den kinesiska oljeimporten förväntas ta fart senare i år med potentiellt rekordhöga råoljeinköp, även om Peking har satt sitt lägsta årliga ekonomiska tillväxtmål på decennier.

Den genomsnittliga oljeimporten under de två första månader 2023 var lägre än för samma period förra året. Skillnaden var emellertid endast marginell, 1,3 procent. Oljeimporten under januari och februari 2023 tenderar att vara svagare i Kina på grund av nyårshelgerna.
Ändå förväntar sig i stort sett alla analytiker att den kinesiska efterfrågan på olja kommer att växa under de kommande månaderna med sikte på den tillväxttakt på 5 procent som fastställts av regeringen. Dessutom kommer en del ny raffineringskapacitet att startas i år, vilket borde garantera en starkare efterfrågan och stödja priserna.

Continue Reading

Nyheter

Kakaopriserna stiger på minskade leveranser från Elfenbenskusten

Published

on

Kakaofrukt

En svagare dollar i torsdags ledde till att flera spekulanter som tagit position för fallande pris valde att täcka sina korta positioner i kakaoterminer. Efter att regeringsdata visade att utbudet av kakao från Elfenbenskusten ser ut att minska så har kakaopriset stärks. Kursuppgången begränsades emellertid av att de europeiska kakaolagren stigit till 139 060 MT, den högsta siffran på sex månader.

Måndagens regeringsdata visade att Elfenbenskustens bönder skickade 1,73 MMT kakao till landets hamnar för regleringsåret 2022/2023 från 1 oktober till 12 mars. Siffran är en minskning med 3,4 procent på årsbasis. Elfenbenskusten är den största kakaoproducenten i världen. 

Nigeria ser en nedgång i sin kakaoexport

En nedgång i kakaoexporten från Nigeria är gynnsam för priserna. Cocoa Association of Nigeria rapporterade i måndags att landets kakaoexport för januari 2023 sjönk med 5,9 procent på årsbasis till 43 405 MT. Nigeria är världens femte största producent av kakaobönor.

Oron för utbudet på vissa västafrikanska kakaogrödor har begränsat eventuella nedgångar i kakaopriserna. Kakaobönder fortsätter att kämpa med bristen på gödningsmedel och bekämpningsmedel eftersom Rysslands krig i Ukraina har begränsat den ryska exporten av kaliumklorid och andra gödningsmedel över hela världen.

Tidigare den här månaden steg kakao i New York till en högsta nivå på två år, och kakao i London nådde en högsta nivå på 13 veckor, efter att International Cocoa Organization (ICCO) förutspådde att de globala kakaolagren 2022/2023 skulle falla 3,5 % år/år till 1,653 MMT. 

Continue Reading

Nyheter

Lundin Mining gör stort förvärv – 75 procent av bolagets intäkter kommer nu från koppar

Published

on

Koppar-gruvan Caserones

Lundin Mining meddelade tidigare idag att de förvärvar 51 procent av SCM Minera Lumina Copper av JX Nippon Mining & Metals Corporation. Lundin Mining har rätt att förvärva ytterligare 19 procent under en femårsperiod. Det förvärvade bolaget driver koppar-molybden-gruvan Caserones i Chile.

Lundin Mining betalar 800 miljoner USD vid tillträde och sedan 150 miljoner USD under en period på sex år. De ytterligare 19 procenten kan förvärvas för 350 miljoner USD.

Förvärvet är i linje med Lundin Minings strategiska mål och ger företaget en storskalig kopparproduktion med lång livstid med ett bra kassaflöde, som kompletterar Lundin Minings befintliga verksamheter och högkvalitativa tillgångar inom basmetaller med stort fokus på koppar. Förvärvet gör att 75 procent av Lundin Minings intäkter kommer att komma från koppar.

Dagens industri frågar vd Peter Rockandel om det är rimligt att köpa Caserones med tanke på investeringsbehovet för Josemaria. Han svarar ”Att få köpa en världsklasstillgång som dessutom är strategiskt helt rätt för den existerande portföljen är otroligt ovanligt så det är inget man kan tacka nej till. Dessutom gör vi det här köpet utan skuld och gruvan kommer direkt att generera fritt kassaflöde”.

Continue Reading

Populära