Följ oss

Nyheter

Priset på timmer stiger när producenter minskar produktionen

Publicerat

den

Timmer, skog och virke - Handla växande råvaror

Priset på virke, mätt i form av virkesterminer, rusade på tisdagen och nådde sitt pristak på Chicago Mercantile Exchange för den andra dagen i rad. Virke fann stöd när sågverk sänkte produktionen för att kompensera förluster i efterfrågan när COVID-19-pandemin träffar byggmarknaden.

Timmer, skog och virke - Handla växande råvaror

”Producenter har alla lansera sina egna lösningar på COVID-19, bland annat produktionsminskningar vilket hjälper till att begränsa den senaste tidens kollaps i prissättningen” sade Greg Kuta, analytiker och ordförande för Westline Capital Strategies.

Det mest aktiva terminskontraktet för timmer, LBK20, steg till 307,40 USD per 1 000 kvadratfot på tisdagen, upp med 25,40 dollar, eller 9 procent. Priserna, baserade på de mest aktiva kontrakten, markerade den största procentuella en-dagarsuppgången sedan 5 januari 2010. Då steg priserna med cirka 13,5 procent, enligt FactSet-data.

Kontraktet handlades så högt som 309 USD på tisdagen, upp 27 USD från måndagens handel för att nå den utökade prisgränsen på CME. Stängningen på måndagen skedde till ett pris på 18 dollar högre än det senaste avslutet, vilket är över den högsta tillåtna dagliga prisavvikelsen.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Kuta uppskattar att efterfrågan på bostäder, som ger en indikation på timmerförbrukningen, kommer att falla med mellan 50 och 75 procent i april och maj.

De senaste uppgifterna från U.S. Commerce Department avslöjade att byggare började bygga 1,6 miljoner nya bostäder i februari, en minskning om 1,5 procent jämfört med 1,62 miljoner påbörjade bostäder i januari. Uppgifterna täcker emellertid en tid innan coronavirus blev ett stort problem. Uppgifter om påbörjade bostäder i mars släpps den 16 april.

Toppleverantörerna har redan meddelat nedskärning. Weyerhaeuser tillkännagav den 30 mars att bolaget justerade driftskapaciteten vid vissa tillverkningsanläggningar. Företaget räknar med att minska driftskapaciteten med cirka 20 procent för timmer i april.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Tidigare denna månad sade West Fraser Timber att företaget skulle minska sin produktion med 30 till 40 miljoner kvadratfot per vecka.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Montage Gold, det nya guldbolaget i Lundin-sfären

Publicerat

den

Montage Gold arbetar i Elfenbenskusten

Montage Gold är ett gruvbolag som ska börja etablera en guldgruva i Elfenskusten under 2025. I mars tidigare i år gjorde det TSX Venture-noterade bolaget en kapitalanskaffning på 35,2 miljoner CAD till 0,70 CAD per aktie, en kapitalanskaffning som utökades från 20 miljoner CAD. Lundin-sfären investerade hälften av kapitalet.

”Vi är mycket nöjda med den starka efterfrågan från investerare som vi fick för vår utökade icke-mäklade private placement, ledd av en betydande investering från Lundin-familjen tillsammans med betydande investeringar från styrelseledamöter och tjänstemän i Montage. Vi ser fram emot att gå vidare med vår strategi att bygga en ledande afrikansk guldproducent med flera tillgångar, med vårt Koné-projekt i spetsen.” sade Martino De Ciccio, VD för Montage Gold, i samband med kapitalanskaffningen.

Intervju med Martino De Ciccio som är ny VD för Montage Gold. Han klev ombord i samband med Lundin-sfärens investering, då även Lundin-sfärens Ron Hochstein valdes in i styrelsen.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Intervju med Montage Golds VD Martino De Ciccio
Fortsätt läsa

Nyheter

Faraday Copper, ett av de nya bolagen i Lundin-sfären

Publicerat

den

Faraday Copper

Lundin-sfären har redan en stor exponering mot koppar via flera av sina bolag, bland annat Lundin Mining och Filo. Ett nytt tillskott till sfären är det relativt lilla bolaget Faraday Copper som i veckan gjorde en kapitalanskaffning på 20 MCAD till 0,80 CAD per aktie och är noterat på TSX i Kanada. Aktien stängde på 0,82 CAD i fredags.

Graf över Faraday Coppers aktiekurs

Nedan ger VD för Faraday Copper en kort presentation av verksamheten.

Faraday Coppers VD Paul Harbidge presenterar verksamheten.
Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära