Nyheter

Priset på timmer stiger när producenter minskar produktionen

Published

on

Priset på virke, mätt i form av virkesterminer, rusade på tisdagen och nådde sitt pristak på Chicago Mercantile Exchange för den andra dagen i rad. Virke fann stöd när sågverk sänkte produktionen för att kompensera förluster i efterfrågan när COVID-19-pandemin träffar byggmarknaden.

”Producenter har alla lansera sina egna lösningar på COVID-19, bland annat produktionsminskningar vilket hjälper till att begränsa den senaste tidens kollaps i prissättningen” sade Greg Kuta, analytiker och ordförande för Westline Capital Strategies.

Det mest aktiva terminskontraktet för timmer, LBK20, steg till 307,40 USD per 1 000 kvadratfot på tisdagen, upp med 25,40 dollar, eller 9 procent. Priserna, baserade på de mest aktiva kontrakten, markerade den största procentuella en-dagarsuppgången sedan 5 januari 2010. Då steg priserna med cirka 13,5 procent, enligt FactSet-data.

Kontraktet handlades så högt som 309 USD på tisdagen, upp 27 USD från måndagens handel för att nå den utökade prisgränsen på CME. Stängningen på måndagen skedde till ett pris på 18 dollar högre än det senaste avslutet, vilket är över den högsta tillåtna dagliga prisavvikelsen.

Kuta uppskattar att efterfrågan på bostäder, som ger en indikation på timmerförbrukningen, kommer att falla med mellan 50 och 75 procent i april och maj.

De senaste uppgifterna från U.S. Commerce Department avslöjade att byggare började bygga 1,6 miljoner nya bostäder i februari, en minskning om 1,5 procent jämfört med 1,62 miljoner påbörjade bostäder i januari. Uppgifterna täcker emellertid en tid innan coronavirus blev ett stort problem. Uppgifter om påbörjade bostäder i mars släpps den 16 april.

Toppleverantörerna har redan meddelat nedskärning. Weyerhaeuser tillkännagav den 30 mars att bolaget justerade driftskapaciteten vid vissa tillverkningsanläggningar. Företaget räknar med att minska driftskapaciteten med cirka 20 procent för timmer i april.

Tidigare denna månad sade West Fraser Timber att företaget skulle minska sin produktion med 30 till 40 miljoner kvadratfot per vecka.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version