Connect with us

Nyheter

Timmerpriserna återhämtar sig efter ett fall på femtio procent

Published

on

Timmer

Priset på virke har stigit med 11 % till 820,40 dollar per tusen kvadratfot den 7 juli från botten den 30 juni. Virkespriserna har återhämtat sig kraftigt de senaste dagarna efter att ha sjunkit mer än 50 procent från rekordhöjder.

Priset på den glödheta råvaran har minskat snabbt sedan den 7 maj 2021 då den toppade på 1 670 dollar per tusen kvadratfot. Den sista handelsdagen i juni stängdes priserna 45 procent lägre, den största månadsnedgången sedan 1978. Sedan den 7 juli har timmerpriset stigit med 11 procent till 820,40 USD per tusen kvadratfot från sin botten den 30 juni.

En möjlig anledning kan vara ytterligare en ökad efterfrågan då den amerikanska ekonomin tar sig till en fullständig återhämtning från en pandemisk lågkonjunktur, enligt Jay Denton, chefsanalytiker för arbetsanalysföretaget ThinkWhy.

Infrastruktur och fritidsaktiviteter kan leda till investeringar

”Ett växande fokus på att återvända till arbetsplatser, bygga infrastruktur och fritidsaktiviteter kan leda till investeringar”, skriver han i en analys.

I början av året har utgifterna för bostadsbyggande, en viktig drivkraft i branschens tillväxt, ökat i takt med att människor som fastnat hemma på grund av pandemin påbörjade förbättringsprojekt. När utgifterna minskade förväntade sig många timmerpriser att falla i takt med minskad efterfrågan.

Men som Denton sa kan kommersiell konstruktion vara den nya drivkraften. Trots de senaste fluktuationerna är priset på virke fortfarande högt. För precis ett år sedan låg virkespriserna på 455,30 dollar per tusen kvadratfot – nästan hälften av dagens pris.

”De flesta investerare är medvetna om ökningen i vissa material som virke, koppar och halvledare”, säger Michael Wilson, aktiestrateg på Morgan Stanley, i ett uttalande. ”De tror att materialpriserna så småningom kommer att sjunka ner när utbudet justeras, det normala mönstret för råvarumarknader historiskt.”

Medan Wilson sa att han är ”inte lika säker på den uppfattningen”, tror han att vissa råvarupriser kommer att avta där ”utbudet kan anpassas i rätt tid.” Tidigare 2021 ökade virkespriserna, som utlöstes av sammanflödet av faktorer, inklusive en pandemi, en kraftigt stigande bostadsmarknad och millenials som börjar köpa egna bostäder, samt brist på virke som hade föregått COVID-19.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *