Connect with us

Nyheter

Brist på plockare kan drabba kaffepriset

Published

on

Kaffekopp och kaffebönor

Brasilien, världens största kaffeproducent, kämpar för att hitta arbetare som kan plocka kaffebönor. Bristen på plockare har uppstått på grund av gränsstängningar som tvingas fram av coronavirus-pandemin.

”Det är ett problem i hela Brasilien, världens största producent och exportör av kaffe. De flesta bönor i dag kan skördas mekaniskt, men åtminstone en tredjedel av Brasiliens arabica och all dess robustaproduktion måste plockas för hand, antingen för att grödorna växer på bergssidor eller eftersom maskiner fortfarande inte kan hantera vissa typer av träd” skriver nyhetsbyrån Bloomberg.

Vissa producenter förbereder emellertid köpare på störningar i leveranskedjan till följd av coronavirusutbrottet. Brasilien, världens största kaffeproducent, har allt fler smittade och döda från viruset.

Kaffekopp och kaffebönor

Brasilien befinner sig nu i den högavkastande delen av kaffeplantornas tvååriga cykel. Landet förväntas producera 44,6 miljoner säckar arabica och 15 miljoner säckar robusta, säger grödprognosbyrån Conab. Cirka två tredjedelar av detta exporteras.

Kaffe är en av de mest volatila råvarorna

Försäljningstrycket var så allvarligt att grossistpriset på arabica-kaffebönor till och med sjönk under 1 US dollar per pound på New York ICE-börsen i början av februari. Detta är ett prisfall på mer än 30 procent från vad kaffepriset var i slutet av december.

”Brasiliens jordbruksministerium, som nyligen har presenterat ett antal åtgärder för att garantera att livsmedelsförsörjningen inte störs under nedstängningar, arbetar med en uppsättning metoder för jordbrukare som behöver anställa tillfälliga arbetare” enligt Bloomberg.

Fortfarande kanske Brasilien inte kan skaffa ett tillräckligt antal arbetare för att helt skörda den kommande kaffeskörden om corona sprids i Latinamerika. Redan en vecka efter den 27 april kommer kvaliteten på kaffebönorna att försämras kraftigt och de blir mer känsliga för vind och regn som kan slå ned frukten från trädet.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *