Följ oss

Nyheter

Potatistillväxten sker i norra Europa

Publicerat

den

Potatisar

Rabobanks World Potato Map 2019 visar att det är potatissektorn i nordvästra Europa som har gynnats mest av tillväxten i den globala handeln under det senaste decenniet.

Pommes frites står på menyn

Det är endast en mindre del av all potatis som handlas internationellt. Handeln med färsk potatis, utsädespotatis och frusen, processad potatis svarade för sju procent av den globala potatisproduktionen 2017. Det finns emellertid tecken på att tillväxten kan komma att ta fart i framtiden.

Handeln med fryst potatis ökade från cirka 4 miljoner ton till mer än 7 miljoner ton under de senaste tio åren, drivet av en ökning av konsumtionen i Asien, Mellanöstern och Latinamerika.

Holländsk export dominerar handeln med utsädespotatis med en marknadsandel på över 50 procent av den globala handeln.

Den internationella handeln med färsk potatis är begränsad men har ökat ganska kraftigt på senare år, främst är det genom handeln med olika nordafrikanska och asiatiska länder som Egypten och Kina.

Under det senaste decenniet dominerades utvecklingen inom den globala potatissektorn av konsumtionstillväxten av fryst bearbetade potatis. Detta gynnade potatisproducenter i Nederländerna och Belgien, som fördubblade exporten mellan 2007 och 2017. Potatisodlare i dessa båda länderna skördade också frukten av denna utveckling genom en högre efterfrågan på färsk potatis och utsädespotatis.

Huruvida det kommande decenniet kommer att bli lika framgångsrikt som det senaste beror på hur potatissektorn i Nordvästeuropa utvecklas. Det handlar om att övervinna utmaningar som jordkvalitet, skärpning av miljöstandarder, volatila priser och ökande globala handelsspänningar som hindrar potatisflödet runt om i världen.

Handeln med fryst bearbetad potatis är en berättelse om fyra länder

Marknaden för fryst bearbetade potatis har haft en enorm tillväxt under de senaste tio åren. Sedan 2007 har den globala handeln ökat med 3 miljoner ton till mer än 7 miljoner ton 2017. Den största delen av denna tillväxt skedde utanför Europa och Nordamerika, med länder i Asien, Mellanöstern och Latinamerika som ledde konsumtionstillväxten. Denna ökning av konsumtionen är resultatet av högre disponibla inkomster, en växande medelklass, urbanisering och utvidgningen av snabbmataffärer i dessa länder (se figur 1).

Fig 1. BNP per capita kontra konsumtionen av fryst bearbetad potatis, 2017

BNP per capita kontra konsumtionen av fryst bearbetad potatis, 2017

Även om potatis odlas i nästan alla länder runt om i världen, finns det bara fyra länder som har en betydande sektor för fryst bearbetad potatis: Nederländerna, Belgien, Kanada och USA. Sammantaget exporterar dessa länder mer än 80 % av alla frysta bearbetade potatisar. Även om alla fyra länder ökade exporten, var potatisprocessorerna i Belgien mest framgångsrika. Belgien utökade sin andel av den globala exporten från 18 procent 2007 till 29 procent 2017.

Kostnadseffektiv produktion av frysta bearbetade potatisprodukter kräver året runt-leverans av potatis av hög kvalitet. För att uppnå den avkastning som krävs för bearbetning investerade potatisodlare i Nordamerika och Nordvästra Europa i kunskap, mekanisering, lagring och bevattning. Som ett resultat är avkastningen per hektar mer än 40 ton i båda regionerna (se figur 2).

Förutsättningen för avkastning, kvalitet och året runt-leverans gör att barriärerna för marknaden för frysta bearbetade potatisar är höga. Detta ger processorer i de fyra exporterande länderna en gynnsam exportposition. Å andra sidan gör denna ställning sektorn sårbar för spänningar i handeln, vilket nyligen visade sig i form av importtullar för export av europeiska pommes frites till Latinamerika. Ett sätt att övervinna risken för sådana stigande handelsspänningar är att diversifiera produktionen geografiskt.

Fig 2. Genomsnittlig avkastning potatis 2013 – 2017

Genomsnittlig avkastning potatis 2013 - 2017

Holländsk utsädespotatis planteras över hela världen

Under de senaste tio åren har exporten av holländsk utsädespotatis ökat med 300 000 ton, till närmare 1 000 000 ton år 2017. Andra europeiska länder som Frankrike och Tyskland såg också sin export öka. Den holländska exporten av utsädespotatis har en marknadsandel på mer än 50 procent vilket gör dessa till en viktig källa för högkvalitativ utsädespotatis.

Holländska utsädespotatis exporteras främst till länder i Nordafrika, Mellanöstern och Europa. Destinationsländerna i Nordafrika och Mellanöstern saknar ofta infrastruktur för att producera och lagra utsädespotatis av hög kvalitet, vilket gör dessa länder beroende av import. Inom Europa har den nederländska exporten av utsädespotatis gynnats av tillväxten inom den frysta bearbetade potatisindustrin, vilket kräver specialiserade potatisvaror.

En växande global befolkning och ökande efterfrågan på frysta bearbetade potatisar kommer att driva efterfrågan på högkvalitativa utsädespotatis i framtiden. Detta stödjer efterfrågan på holländska utsädespotatis. Möjligheterna att utöka utsädespotatisområdet i Nederländerna är dock begränsade. Detta innebär att sektorn skulle kunna se en övergång till nya regioner för odling av utsädespotatis i Frankrike och Tyskland, samt att etablera verksamhet i viktiga destinationsländer i Nordafrika och Asien.

Nordafrika och Asien tar marknadsandelar för färskpotatis

Mellan 2007 och 2017 ökade exportvolymen för färska potatis med cirka 2,5 procent per år. Det mesta av handeln med färsk potatis sker i Europa. En stor del av det europeiska handelsflödet består av färska potatisar som importeras av Nederländerna och Belgien för att föda en växande bearbetningsindustri.

Kina, Pakistan, Indien och Egypten har intagit en framträdande roll som exportörer av färskpotatis utanför Europa. Egypten är ett bra exempel på att ett land utvecklar sin inhemska potatissektor. Från 2007 till 2017 fördubblade landet sin export av färsk potatis till 652 000 ton. Landet fyrdubblade sin export av frysta bearbetade potatis. Detta skedde emellertid från en låg bas. Egypten är också en viktig importör av utsädespotatis från Europa.

Som exemplet på Egypten visar, öppnar utvecklingen av regionala potatisnav i Nordafrika och Asien nya marknader för tillverkare av potatisupptagning, sortering och utsäde av utrustning, potatisleverantörer och frysta bearbetade potatisproducenter.

Fig 3. Världens största konsumenter av potatis

Världens största konsumenter av potatis
Källa: Rabobank, FAO. 2013 per capita konsumtion av färsk och processad potatis

Källa: Rabobank, FAO. 2013 per capita konsumtion av färsk och processad potatis

Odlare i norra Europa förväntar sig att avkastningen kommer att minska och de tyska processorerna varnar för brist på stora potatisar vilka är uppskattade för att göra pommes frites.

Efter Brexit kommer EUs potatisproducenter att öka sin marknadsandel gentemot brittiska producenter. Hur mycket EUs producenter kommer att dra nytta av Brexit beror på hur snabbt Storbritannien kan upprätta nya handelsavtal.

Nordvästra Europa är en viktig region för att tillhandahålla utsädespotatis till marknaderna i Mellanöstern och Afrika. EU-medlemmar drar nytta av frihandelsavtal som ger företrädesvis goda möjligheter för europeiska utsädespotatis att komma in i länder som Egypten och Marocko.

Eftersom Storbritannien inte längre kommer att ingå i EU efter Brexit är det mycket troligt att Storbritannien inte kommer att kunna handla enligt nuvarande EU-handelsavtal. Om inga nya handelsavtal har ingåtts innan Storbritannien lämnar EU, kommer brittiska handelsflöden att omfattas av WTO:s regler. WTO:s standardtariff för utsädespotatis är 4,5 procent, men importtullarna kan komma att bli lika höga som Marockos 40 procentiga tull för import av utsädespotatis. (Källa: AHDB Horizon Potatoes December 2016)

2016 hade den globala potatishandeln ett värde nära 700 miljoner euro. De mest betydande exportörerna på denna marknad är Nederländerna, Frankrike, Storbritannien och Tyskland, med en sammanlagd marknadsandel på 82 % .2 Egypten är den största importören av utsädespotatis, med mer än 70% av sina årliga utsädespotatisbehov från Nederländerna och Storbritannien. Marocko kommer också till stora mängder utsädespotatis från Nederländerna och Storbritannien (se Fig 4).

In 2016, global seed potato trade had a value close to EUR 700m. The most significant exporters in this market are the Netherlands, France, the UK, and Germany, with a combined market share of 82%. Egypt is the largest importer of seed potatoes, sourcing more than 70% of its yearly seed potato requirements from the Netherlands and the UK. Morocco also sources large quantities of seed potatoes from the Netherlands and UK (see Table 1).

Fig 4: Seed potato trade in selected countries, 2016 (tonnes)

Seed potato trade in selected countries, 2016 (tonnes)

För närvarande faller handeln mellan EU, Egypten och Marocko under Euro-Medelhavspartnerskapet. Dessa ömsesidiga avtal ger EU-utsädespotatis en tullfri tillgång till marknaderna i Egypten och Marocko. I gengäld gynnas dessa länder av tullkvoter för färska potatisar som kommer in i EU.

Genom att vara en del av den europeiska inre marknaden har Storbritanniens utsädespotatisexportörer kunnat dra nytta av tullfri export och delade importtullkvoter för färska potatisar med andra europeiska länder. Nu är Storbritanniens tillgång till den inre marknaden är osäker. Ingen vet vad kan de europeiska och brittiska utsädespotatisproducenterna kan förvänta sig när det gäller handel med utsädespotatis med länder utanför EU.

Storbritanniens utsädespotatisexportörer kommer inte bara att ha en kostnadsnackdel jämfört med EU-exportörer på grund av en potentiell höjning av importtullarna. En ökning av andra handelshinder kan också förväntas. Dessa hinder sträcker sig från ny tullkontroll på import och export till ytterligare växtskyddskontroller av utsädespotatis, vilket ytterligare ökar kostnaderna för handel i Storbritannien.

Efter Brexit är EU:s utsädespotatisproducenter i stånd att öka sin marknadsandel på bekostnad av de dyrare UK-producenterna. I vilken utsträckning EU-producenter kommer att dra nytta beror emellertid på hur snabbt den brittiska regeringen kommer att kunna teckna nya handelsavtal som tar bort tullar på utsädespotatis efter att dessa har lämnat Storbritannien.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Londons roll som ett globalt nav inom råvaruhandeln

Publicerat

den

London

London, känt för sin historia och strategiska positionering, har alltid haft en betydande roll i världen av råvaruhandel. Staden är känd för sin finansiella expertis och solida infrastruktur och fungerar som en avgörande bro som förbinder producenter och konsumenter över hela världen, men exakt vad gör London till ett så avgörande nav för råvaruhandeln?

Historien om råvaruhandel i London

Råvaruhandel i London har djupa rötter som går tillbaka till slutet av 1500-talet när staden etablerade sig som ett nyckelnav för global handel.

På 1800-talet hade London blivit en framträdande plats som världens ledande råvarumarknad, specialiserad på metaller, textilier och jordbruksvaror. De mest omsatta råvarorna var bomull, ull, socker och kaffe.

London Metal Exchange (LME) grundades 1877 för att underlätta handeln med icke-järnmetaller som koppar och bly.

Under åren fortsatte London att utöka sina handelsmöjligheter och locka handlare från alla hörn av världen.

Utveckling av London som ett globalt nav för råvaruhandel

Londons status som ett globalt nav för råvaruhandel befästes i början av 1900-talet när staden blev centrum för internationell finans. Etableringen av London Metal Exchange (LME) 1877 och London International Financial Futures and Options Exchange (LIFFE) 1982 cementerade ytterligare stadens dominans inom råvaruhandel.

Dessa börser utgjorde en plattform för handlare att köpa och sälja råvaror på en global skala, vilket gjorde London till en integrerad del av leveranskedjan för olika industrier runt om i världen.

Under de senaste åren har London också sett en ökning av elektroniska handelsplattformar, vilket ytterligare ökar dess tillgänglighet och attraktivitet för råvaruhandlare.

Faktorer som bidrar till Londons framgång inom råvaruhandel

Londons framgång inom råvaruhandel tillskrivs flera nyckelfaktorer. Stadens strategiska geografiska läge gör att den fungerar som en central mötesplats för köpare och säljare över hela världen. Vilket väl dock får anses vara mer av en historisk fördel.

Stadens stabila politiska och ekonomiska miljö ger den attraktionskraft och erbjuder handlare en säker och pålitlig marknad för investeringar.

Närvaron av skickliga proffs, förstklassig infrastruktur och strömlinjeformade handelsprocesser befäster Londons position som en främsta destination för råvaruhandel.

Dessutom säkerställer dess robusta rättsliga ram och etablerade tillsynsorgan rättvisa och transparenta handelsmetoder.

Londons roll i global råvaruhandel

Londons position som ett globalt nav för råvaruhandel har haft långtgående effekter på världsekonomin.

Staden fungerar som en viktig länk mellan producenter och konsumenter, vilket underlättar handel och leverans av viktiga råvaror som metaller, energiresurser och jordbruksprodukter.

Detta skapar en konkurrensutsatt marknad som driver innovation och effektivitet, vilket i slutändan gynnar både producenter och konsumenter.

Dessutom har den höga volymen av råvaruhandel i London också en betydande inverkan på de globala priserna, vilket gör den till en inflytelserik aktör i den globala ekonomin.

London vs New York: Kampen om råvaruhandeln

Även om London länge har ansetts vara det ledande globala navet för råvaruhandel, har New York också en betydande position på denna marknad.

Båda städerna har sina styrkor och svagheter, med London som utmärker sig inom områden som metall- och energimarknader, medan New York dominerar inom jordbruksprodukter. Men Londons historiska dominans och väletablerade infrastruktur ger det ett försprång framför New York, vilket gör det till den föredragna destinationen för de flesta handlare. Men eftersom de globala råvarumarknaderna fortsätter att utvecklas, förväntas konkurrensen mellan dessa två städer intensifieras.

Teknikens inverkan

Teknikens framväxt har revolutionerat råvaruhandelslandskapet, och London har inte lämnats på efterkälken. Under de senaste åren har betydande investeringar gjorts i teknik, med elektroniska handelsplattformar och avancerad dataanalys som ligger i spetsen för denna transformation.

Detta har inte bara ökat effektiviteten och hastigheten på handelsutförandet utan också öppnat nya möjligheter för handlare att få tillgång till globala marknader.

Dessutom har användningen av teknik också förbättrat riskhanteringsmetoderna, vilket gör råvaruhandeln i London säkrare och pålitligare.

Londons rika historia och expertis inom råvaruhandel, tillsammans med dess robusta infrastruktur och tekniska framsteg, positionerar den som föregångare i kampen om råvaruhandelns överlägsenhet. Att vara i en global tidszon ger London ett försprång framför New York, vilket gör att handlare kan komma åt marknader i både Asien och Amerika inom en enda dag.

Trots New Yorks starka närvaro på jordbruksmarknaderna och dess pågående tekniska framsteg, förväntas rivaliteten mellan dessa två städer intensifieras i framtiden. När de globala råvarumarknaderna utvecklas kommer det att vara spännande att observera hur London och New York anpassar sig och konkurrerar i detta dynamiska landskap.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Populära