Connect with us

Analys

Platina har inte varit lika översåld på fyra år

Published

on

Teknisk analys på platina för tradingI analysen av Platina den 8 maj, var priset 1 529 USD/oz och trenden tydligt fallande. Vi hade fått några första indikationer om att Platina ville vända uppåt igen, men först när den fallande trendlinjen, som då var på 1 560 USD/oz bröts, var det dags att gå in i råvaran. Fram till dess gick fortsatta nedgångar inte att utesluta.

Ett titt i backspegeln idag visar att vårt efterlängtade genombrott av den fallande trenden, fortfarande inte inträffat. Istället har Platina fortsatt ned och så sent som förra veckan fick vi en ny lågpunkt. Det var den 23 maj och nivån 1 406 USD/oz.

De senaste veckornas rörelser har också slagit sönder den kilformation som vi kunde identifiera för tre veckor sedan. Istället pågår nu nedgången i en fallande trendkanal. Följden av detta innebär att vändningen uppåt, när den väl kommer, troligtvis inte kommer att bli lika kraftfull som vi hoppats på.

Vad ger då den tekniska analysen för information och prognos idag, den 29 maj? Jo, Platina är kraftigt översåld och har varit så under större delen av maj. Detta i sig är givetvis ingen köpsignal, men väl ett tecken på att vi närmar oss en botten i råvaran. På veckobasis är det ännu tydligare översålt läge, där vi måste gå tillbaka till hösten 2008 för att hitta motsvarande nivåer.

Dessutom närmar sig nu Platina den botten som vi fick vid nyår, vilket ytterligare talar för en vändning uppåt inom kort. Denna tidigare botten är från den 29 december och nivån 1 347 USD/oz och det var denna som avslutande nedgången under slutet av 2011. Efter nedgångarna nu under maj återstår det bara 4 procent till denna viktiga botten.

Våra dagsbaserade indikatorer visar att det är hög tid för en uppgång, och de har redan börjat stiga från låga nivåer. De har till och med skapat divergenser mot kursutvecklingen, för att ytterligare stärka det positiva scenariot. Vägen ska med andra ord vara fri för Platina att leta sig uppåt, men trots detta visar råvaran på en imponerande ovilja att stiga.

Teknisk analys på platina den 29 maj 2012

Därför vågar vi i nuläget inte sikta högre än en uppgång och ett test av den första fallande trendlinjen, som idag återfinns på 1 490 USD/oz (se diagrammet). Skulle denna brytas efter ett första test, öppnas utrymme för en fortsättning mot nästa trendlinje vid 1 550 USD/oz, men vi tar som vanligt ett steg i taget och tolkar hela tiden de signaler som marknaden ger oss.

På lång sikt ser Platina mycket intressant ut inför en uppgång, men vi vill först ha information om att nedgången är över, innan vi går in på längre sikt.

Du kan handla PLATINA med följande minifutures:
Uppgång MINILONG PLAT D med en hävstång kring 3,50
Nedgång: MINISHRT PLAT D med en hävstång kring 3,45

Läs mer om minifutures på RBS hemsida

[box]Denna analys publiceras på Råvarumarknaden.se med tillstånd och i samarbete med Axier Equities.[/box]

Ansvarsfriskrivning

Den tekniska analysen har producerats av Axier Equities. Informationen är rapporterad i god tro och speglar de aktuella åsikterna hos medarbetarna, dessa kan ändras utan varsel. Axier Equities tar inget ansvar för handlingar baserade på informationen.

Om Axier Equities

Axier Equities erbjuder såväl institutionella placerare som privatpersoner den erfarenhet, kompetens och analysredskap som krävs för en trygg och effektiv handel på de finansiella marknaderna. Axier Equities erbjuder ingen handel, vare sig för egen räkning eller för kunder utan arbetar endast med finansiell marknadsföring och informationshantering. Företagets kunder får dessutom ta del av deras analysprodukter som till exempel det fullständiga morgonbrevet med ytterligare kommentarer och prognoser. Varje vecka tillkommer minst 30 analyser i Axier Equities analysarkiv. För ytterligare information se Axier Equities hemsida.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *