Connect with us

Analys

Modity om energimarknaden vecka 22 2012

Published

on

Modity - Analys och prognos på elprisDet varma vädret har satt igång tillrinningen och ökat pressen på spotpriserna i Norge. Kallare väder och låg kärnkraftprodukion gör nu att södra Sverige, Danmark och Finland får betydligt högre spotpriser, till idag en skillnad på 100 SEK/MWh mellan system och Malmö. Vi tror på spotpriser runt 230-250 SEK under veckan och prisskillnader runt 50-80 SEK de närmaste dagarna. Dock bör kyligare väder minska pressen på systempriset då snösmältningen avstannar så skillnaderna bör kunna bli lägre än morgondagens. Terminspriserna har legat stabilt men i svenska kronor har de fallit då kronan har stärkts mot euron. Kyligare väder ökar kontrollen på vattenkörningar och så fort vi ser en förstärkning av blöta prognoser bör det finnas en viss fallhöjd på Q3-kontraktet. Olja och utsläppsrätter har kommit upp under dagen vilket bör kunna påverka årsterminerna under morgondagen när Nordpool öppnar. På nedsidan ser vi dock en återgång av utsläppsrätterna och en stor osäkerhet inför Greklands nyval.

Prognos på elpriset - Systempris - 28 maj 2012

[box]Denna energimarknadskommentar publiceras på Råvarumarknaden.se med tillstånd och i samarbete med Modity Energy Trading.[/box]

Ansvarsfriskrivning

Energimarknadskommentaren har producerats av Modity Energy Trading. Informationen är rapporterad i god tro och speglar de aktuella åsikterna hos medarbetarna, dessa kan ändras utan varsel. Modity Energy Trading tar inget ansvar för handlingar baserade på informationen.

Om Modity Energy Trading

Modity Energy Trading erbjuder energibolag och större företag den erfarenhet, kompetens och analysredskap som krävs för en trygg och effektiv förvaltning av energiportföljen. Modity bedriver handel med allt från el, gas och biobränslen till elcertifikat, valutor och utsläppsrätter. Företagets kunder får dessutom ta del av deras analysprodukter som t.ex det fullständiga marknadsbrevet med ytterligare kommentarer och prognoser. För ytterligare information se hemsidan.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *