Nyheter
Pimco ser köpläge i majs

Pacific Management Investment Co (Pimco) ser ett köpläge i majs. Pimco tror att denna råvara kommer att överprestera i förhållande till sojabönor. Pimco intar även en försiktig hållning till aluminium.
Kalifornienbaserade Pimco förvaltar idag cirka 1 500 miljarder dollar, mer än Australiens BNP. Pimco använder sig av råvaror som ett inflationsskydd eftersom det i allmänhet finns en nära relation mellan värdet på råvaror och inflation över tiden.
I en nyligen publicerad intervju säger Nic Johnson, portföljförvaltare på Pimco Commodity Fund, att bolaget bedömer att priset på sojabönor kommer att falla i relation till priset på majs. Detta baserat på Pimcos egna analyser och att företaget bedömer att det kommer växlas grödor i USA. Statistiken visar på att en betydande andel amerikanska jordbrukare har för avsikt att odla sojabönor 2017. I december 2017 prognosticerade USDA, U.S. Department of Agriculture, att de amerikanska jordbrukarna hade för avsikt att minska det antalet hektar som skulle besås med majs med så pass mycket som 45 miljoner hektar.
Pimco säger sig i dag vara i stort sett neutrala till råvaror, men påpekar att det kan bli frågan om en betydande volatilitet på råvarumarknaden, framförallt som en följd av de tullar som den amerikanske presidenten vill addera på gränshandeln. Johnsson säger att Pimco bedömer att priserna på råvaror utanför USA kan komma att falla, medan de kan komma att öka i värde i USA, det är framförallt en möjlig prisutveckling på de olika råoljor som handlas globalt versus som den amerikanska råoljan WTI som ligger bakom detta uttalande. En justering av tullarna för gränshandeln skulle även kunna leda till att öka kostnaderna för de råvaror som importeras av USA, vilket skulle uppmuntra landets inhemska råvaruproduktion.
Johnsson säger att Pimco är positiva till järnmalm, men har en försiktig inställning till aluminiummarknaden. Priset på järnmalm har stigit med 74 procent sedan oktober 2016, medan priset på aluminium förblivit pressat som en följd av ett överutbud, framförallt från kinesiska producenter.
Nyheter
Vattenkraft och milt väder sänker elpriserna

Under april har det varit rekordnivåer i vattenmagasinen och den pågående vårfloden bidrar till fortsatt hög fyllnadsgrad. Dessutom är det fortsatt högre temperaturer än vanligt för årstiden. Våren har präglats av återkommande minuspriser och allt sammantaget har lett till de lägsta elpriserna på fyra år. I norra Sverige är elpriserna dock på samma nivå som 2020.

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) blev för april 37,61 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige), vilket är ungefär samma pris som 2021 då det var 33,68 öre/kWh. Vårfloden, som oftast börjar vid månadsskiftet april – maj har i år pågått under hela våren på grund av kontinuerlig snösmältning.
– Den goda tillgången på vind- och vattenkraft är de främsta faktorerna till de lägre elpriserna just nu. Det är dock svårare än någonsin att förutspå vädret som är starkt kopplat även till hur elpriset utvecklas. Under större delen av våren har temperaturerna varit flera grader över det normala, vilket har lett till att vårflodens tillrinning startade tidigare, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning.
När förhållandena för väderberoende elproduktion är extra gynnsamma kan det bli överskott på el, vilket kan resultera i negativa elpriser eller minuspriser enskilda timmar. Det har varit en ökning av minustimmar i alla elområden där elområde 2, norra Sverige, utmärker sig med en ökning på 237 procent jämfört med i fjol samma period, från 86 minustimmar till 290.
– Minuspriserna har blivit vanligare de två senaste åren. För att verkligen kunna dra nytta av detta behöver du ett rörligt avtal med timpris och kan styra över din elanvändning till dessa timmar. Om du har ett rörligt avtal där elpriset sätts månadsvis får du sänkt genomsnittspris för månaden, säger Jonas Stenbeck.

Den nordiska kärnkraften ligger kring 60 procent av installerad kapacitet. Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, ligger högt över normal nivå.
Efterfrågan på gas har sjunkit och därmed även priset. Men det finns en oro för lågkonjunktur och för konsekvenserna av handelstullarna vilket kan påverka priserna snabbt.
Medelspotpris | April 2024 | April 2025 |
Elområde 1, Norra Sverige | 50,47 öre/kWh | 14,39 öre/kWh |
Elområde 2, Norra Mellansverige | 50,79 öre/kWh | 14,21 öre/kWh |
Elområde 3, Södra Mellansverige | 56,31 öre/kWh | 37,61 öre/kWh |
Elområde 4, Södra Sverige | 62,45 öre/kWh | 58,35 öre/kWh |
Nyheter
Kuwait slår till mot illegal kryptomining som knäcker landets elnät

Konsumtionen av elektricitet i det energirika landet Kuwait har kommit upp på sådana nivåer att det orsaker strömavbrott. Sannolikt kopplar nätbolaget bort stadsdelar och regioner för att rädda landets elnät från att krascha helt.
Inför att den extrema sommarvärmen gör entré som kommer att öka elkonsumtionen ännu mer har myndigheter nu slagit till mot bostäder där det sker illegal mining av kryptovalutor. Reuters rapporterar att det har gett resultat, elkonsumtionen i exempelvis regionen Al-Wafrah minskade med 55 procent efter tillslaget.
Grundproblemet är att elektricitet sedan 1966 har varit subventionerad av staten. Priset är ett av de lägsta i världen. Vi ser lite olika prisuppgifter, men oavsett vilket pris vi tar så ligger vi flera gånger högre i Sverige. Dessutom verkar faktureringen vara ineffektiv varför all konsumtion inte blir betald. Kostnaden för elektricitet uppges vara subventionerad av staten med 95 procent. Förändring närmar sig dock, tidigare i år togs beslut som gör det möjligt att ta bort subventioner.
Nyheter
Saudiarabien informerar att man är ok med ett lägre oljepris

Företrädare för Saudiarabien informerar allierade och branschexperter att landet är ovilligt att göra någonting för att understödja oljepriset. Landet säger sig vara ok med en längre period med låga oljepriser.
Förutom att Saudiarabien inte tänker skära ner produktionen för att understödja priset så spekuleras det kring att landet dessutom kommer att producera mer olja för att öka sina marknadsandelar.
För den globala ekonomin som just nu drabbas av både handelskrig och militära krig så är ett lägre pris välkommet. Men för enskilda bolag och länder kan det också bli mindre roligt.
Oljepriserna har idag gått ner omkring 3,5 procent och WTI-oljan handlas kring 58,3 USD och Brentoljan 61,1 USD.
-
Nyheter4 veckor sedan
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer
-
Analys4 veckor sedan
Tariffs deepen economic concerns – significantly weighing on crude oil prices
-
Nyheter4 veckor sedan
Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden
-
Analys4 veckor sedan
Quadruple whammy! Brent crude down $13 in four days
-
Analys4 veckor sedan
Lowest since Dec 2021. Kazakhstan likely reason for OPEC+ surprise hike in May
-
Nyheter2 veckor sedan
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns
-
Analys1 vecka sedan
Crude oil comment: The forward curve is pricing tightness today and surplus tomorrow
-
Nyheter2 veckor sedan
Kina slår nytt rekord i produktion av kol