Nyheter

Pimco ser köpläge i majs

Published

on

Pacific Management Investment Co (Pimco) ser ett köpläge i majs. Pimco tror att denna råvara kommer att överprestera i förhållande till sojabönor. Pimco intar även en försiktig hållning till aluminium.

Kalifornienbaserade Pimco förvaltar idag cirka 1 500 miljarder dollar, mer än Australiens BNP. Pimco använder sig av råvaror som ett inflationsskydd eftersom det i allmänhet finns en nära relation mellan värdet på råvaror och inflation över tiden.

I en nyligen publicerad intervju säger Nic Johnson, portföljförvaltare på Pimco Commodity Fund, att bolaget bedömer att priset på sojabönor kommer att falla i relation till priset på majs. Detta baserat på Pimcos egna analyser och att företaget bedömer att det kommer växlas grödor i USA. Statistiken visar på att en betydande andel amerikanska jordbrukare har för avsikt att odla sojabönor 2017. I december 2017 prognosticerade USDA, U.S. Department of Agriculture, att de amerikanska jordbrukarna hade för avsikt att minska det antalet hektar som skulle besås med majs med så pass mycket som 45 miljoner hektar.

Pimco säger sig i dag vara i stort sett neutrala till råvaror, men påpekar att det kan bli frågan om en betydande volatilitet på råvarumarknaden, framförallt som en följd av de tullar som den amerikanske presidenten vill addera på gränshandeln. Johnsson säger att Pimco bedömer att priserna på råvaror utanför USA kan komma att falla, medan de kan komma att öka i värde i USA, det är framförallt en möjlig prisutveckling på de olika råoljor som handlas globalt versus som den amerikanska råoljan WTI som ligger bakom detta uttalande. En justering av tullarna för gränshandeln skulle även kunna leda till att öka kostnaderna för de råvaror som importeras av USA, vilket skulle uppmuntra landets inhemska råvaruproduktion.

Johnsson säger att Pimco är positiva till järnmalm, men har en försiktig inställning till aluminiummarknaden. Priset på järnmalm har stigit med 74 procent sedan oktober 2016, medan priset på aluminium förblivit pressat som en följd av ett överutbud, framförallt från kinesiska producenter.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version