Connect with us

Nyheter

Peppar – en krydda för råvaruhandlarna

Published

on

Peppar - Singapore startar handel med terminerI ett försök att etablera sig som en aktör på de agrikulturella råvarumarknaderna har Singapore Mercantile Exchange (SMX) tagit fram ett nytt kontrakt på svartpeppar som börsens ledning tror ha förutsättningarna att bli en global standard. Tanken är att dessa futureskontrakt skall lanseras under det tredje kvartalet 2011, ett år efter det att tanken lanserades.

SMX backas upp av Financial Technologies (India) Ltd, som med framgång har etablerat 10 börser över hela Indien (MCX), Dubai, Singapore, Sydafrika, Mauritius och Bahrain varför det kan komma att bli parallellnoteringar av detta terminskontrakt.

Svartpeppar är en råvara med ett högt värde per kilo som dessutom har en global efterfrågan och en värdekedja som utsätts för en betydande volatilitet på grund av faktorer som styrs av utbud, efterfrågan, säsongsvariationer och klimat.

I dag finns det ingen global och standardiserad handel i terminskontrakt vad gäller svartpeppar, det förekommer däremot en del handel i Indien på The Internationella Pepper Exchange i Kochi, Indien, men denna marknad är i huvudsak begränsad till inhemska aktörer då regulatoriska restriktioner för internationella medlemskap på lokala börser gör det svårt för utländska företag att bli medlemmar, något som är gemensamt för nästan alla de asiatiska råvarubörserna.

SMX i Singapore har en fördel då landet har en geografisk fördel och en närhet till de stora producentländerna som Vietnam, Indonesien, Indien och Malaysia. Att flera av de stora globala uppköparna av svartpeppar har en stark fysisk närvaro i regionen gör att det finns anledning att tro att Singapore kan komma att vara den idealiska platsen för att skapa en etablerad plattform för terminshandel i svartpeppar.

SMX planerar ett omfattande utbildningsprogram i regionerna där svartpeppar produceras och i de viktigaste handelscentren för att attrahera viktiga aktörer inom branschen. Den höga volatiliteten på varan väntas locka till sig ett stort intresse från spekulanter, handelsföretag och arbitrageaffärer.

Singapore Mercantile Exchange - SMXInförandet av terminshandel i svartpeppar på SMX i Singapore skulle ge marknadens aktörer en effektiv avveckling och en minskad motpartsrisk. Det toppmoderna systemet för handel på börsen och dess robusta clearing, avveckling och leveransmekanism under tillsyn av Monitory Authority of Singapore (MAS) förväntas locka deltagare från hela världen, särskilt från de stora importcentrumen i USA, EU och Mellanöstern.

Asien och Stillahavsområdet är den största underliggande marknaden av svartpeppar i världen, både vad gäller produktion och export. Det nya terminskontraktet förväntas locka ett brett spektrum av svartpepparföretagens handel över hela världen eftersom det skulle erbjuda dem en unik väg för avlastning av deras prisrisk. I avsaknad av globala riktmärken för svartpeppar kan priserna på SMX-kontraktet gradvis användas som en prisbarometer för de globala fysiska spelarnas kommersiella transaktioner, vilket i sin tur skulle göra det till ett globalt riktmärke.

Världshandeln

Pepparkorn (torkad svartpeppar) är, mätt i monetära termer, den mest omsatta kryddan i världen och stod för 20 procent av all kryddimport år 2002. Priset på peppar kan vara mycket volatilt och denna siffra varierar därför en hel del år till år. 1998 svarade peppar för nästan dubbelt så stor andel av kryddimporten, närmare bestämt 39 procent.

Sett till vikt, är chilipeppar något mer världsomfattande än pepparkorn. Från och med 2008 är Vietnam världens största producent och exportör av peppar, som producerar 34 % av världens svartpeppar. Andra stora producenter är Indien (19 %), Brasilien (13 %), Indonesien (9 %), Malaysia (8 %), Sri Lanka (6 %), Kina (6 %) och Thailand (4 %). Den globala pepparproduktionen var som störst under 2003 med över 355.000 ton, men har fallit till drygt 271 tusen ton under 2008 beroende på en rad faktorer, inklusive dålig odling, sjukdomar och väder.

Vietnam som dominerar exportmarknaden minskade sin produktion med nästan 10 % jämfört med föregående år till cirka 90.000 ton. Samma sak inträffade 2007 hos de andra pepparproducerande länderna.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära