Följ oss

Nyheter

Majs, minikontrakten prissätts med ett premium i Chicago

Publicerat

den

Majskolvar

Har någon lagt märke till att minikontrakten i majs (YC), som handlas på Chicago Board of Trade, prissätts med premium jämfört med det ordinarie kontraktet (ZC)? Ett minikontrakt på majs avser 1.000 bushels, till skillnad från det stora kontraktet som avser 5.000 bushels, varför en viss premium är berättigad på grund av dess lägre inträdeskrav, men frågan är om inte prisskillnaden nu håller på att bli för stor eftersom huvudkontraktet är det som är det mest likvida?

I dagsläget handlas minikontrakten mellan sju och åtta cent högre per bushel än vad huvudkontraktet gör, vilket syns på nedanstående bild.

Terminspris på majs, YC och ZC, minikontrakt

För en mindre aktör är det viktigt att ta med i beaktande att detta premium teoretiskt kan försvinna, vilket kan komma att leda till ett prisfall och att priserna på de två delmarknaderna närmar sig varandra. Huvudkontraktet (ZC) kan rent teoretiskt stiga med 5 cent per bushel, utan att priset på minikontraktet rör sig alls.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

En vaken hedger har därmed en god möjlighet att erhålla ett bättre pris på den majsskörd denne skall sälja genom att sälja den på delmarknaden för minikontrakt. Kostnaden för detta kommer att bli högre i och med att denne då behöver sälja fem gånger så många kontrakt, men det förefaller betala sig just nu.

Not

YC är den elektroniska symbolen för det minikontrakt i majs som handlas på Chicago Board of Trade i USA. Kontraktet avser 1.000 bushels.

ZC är den elektroniska symbolen för huvudkontraktet i majs som handlas på Chicago Board of Trade i USA. Kontraktet avser 5.000 bushels.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära