Nyheter

Pappersmassa – ingen Pulp Fiction…

Publicerat

den

Ett av de områden som virke används till är pappersmassa, något som i första hand framställs av så kallad massaved. Förvisso används betydande mänger returpapper i processen, det gäller att förstå skillnaden mellan pappersmassa, så kallade färskmassa, respektive returfiber.

Färskmassa behövs för att kunna producera att antal olika produkter, men också för att förse marknaden med fiber till återvinning av papper. Vissa typer av specialpapper är sedelpapper men också det papper som används till thépåsar. Till dessa används en annan typ av växtråvara till exempel bomulls- och linnefiber respektive abacafiber och processerna för hantering av dessa råvaror skiljer sig mycket från normal massatillverkning.

Massa- och pappersindustrin framställer massa industriellt och dess sammansättning beror på vilken tillverkningsmetod som använts. Grunden är emellertid alltid densamma, separerade fibrer eller delar av fibrer som bildar olika typer av vätebindningar. Bland de olika typerna av pappersmassa kan nämnas mekanisk massa, halvkemisk massa, kemisk massa och dissolvingmassa.

Mekaniska pappersmassan tillverkas genom separering av fibrerna som görs med så kallade raffinörer samt till viss del med hjälp av slipstenar. Mekanisk massa som i princip innehåller alla vedens beståndsdelar, används bland annat till tidningspapper.

Kemisk pappersmassa tillverkas genom att massaveden vid hög temperatur och på kemisk väg löser ut vissa komponenter, bland annat lignin, varvid fibrerna frigörs från varandra med minimal mekanisk insats. Kemisk massa har låg ligninhalt och består till stor del av cellulosa.

Pulpwood futures

Terminer på hardwood pappersmassa handlas dagligen på Chicago Mercantile Exchange under symbolen HWP. Pappersmassa prissätts i dollar per kubikton. Det förekommer även andra typer av pappersmassa som handlas.

Leveransdatum

Terminerna på pappersmassa går till leverans i januari, februari, mars, april, maj, juni, juli, augusti, september, oktober, november och december, således varje månad på året.

Kontraktsspecifikationer

Kontraktstorlek

Ett terminskontrakt på pappersmassa på Chicago Mercantile Exchange avser 20 kubikton.

Daglig prisavvikelse

50 USD per kubikton över eller under föregående dags stängningskurs, undantaget handeln i frontmånaden.

Sista handelsdagen

Handeln med pappersmasseterminer på Chicago Mercantile Exchange avslutas den sista tisdagen i kontraktsmånaden 2:00 p.m.

Leveranskvalité

Ospecificerat.

3 Comments

 1. Magnus

  4 augusti, 2013 vid 18:30

  Kan väl bara vara företagen som använder råvaran som handlar den i Sverige. Eller finns det någon som faktiskt spekulerar i detta.

 2. Kari Noren

  5 juni, 2018 vid 10:15

  Vad är kubikton?

  • Redaktionen

   7 juni, 2018 vid 15:22

   ”The cubic ton is a measure of volume (compare fluid ounce). It is no longer used in the United Kingdom but seems to be still in use in the United States.”

   Se nedanstående Wikipedia-länk för mer information

   https://en.wikipedia.org/wiki/Cubic_ton

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version