Connect with us

Nyheter

Fyra olika fonder för dig som är sugen på kaffe

Published

on

Investera i kaffe via ETF-fonder och ETN

Investera i kaffe via ETF-fonder och ETNEn fortsatt obalans mellan utbudet och efterfrågan har drivit kaffepriserna till sitt trettioårshögsta, och det finns all anledning att tro att kaffe kommer att vara en fortsatt intressant råvara med stora svängningar, bland annat som en följd av dess känslighet för klimatfaktorer.

Under det senaste året har priset på kaffe ökat kraftigt, bland annat som en följd av vädret i Colombia och delar av Afrika, där en betydande mängd av allt kaffe som vi konsumerar odlas. Under våren kunde vi se hur förra årets stormar ledde till skadade skördar och en begränsning i konsumtionen med tio procent.

En liknande produktionstrend ses i Afrika, en av världens största exportörer av kaffe, där svår torka under det senaste året har inskränkt produktionen. Vi ser också hur de lager som exportländerna förfogar över börjar tömmas och att de nu är nere på sitt 40-årslägsta. Lägg detta till en ökad global efterfrågan, främst från Latinamerika och delar av Asien som är en effekt av förbättrade levnadsvillkor, stärkt köpkraft och ökade inkomster.

För den som är intresserad av att investera i kaffe, men inte vill eller vågar köpa terminer har vi identifierat ett antal olika instrument. Observera att denna artikel inte skall tas som ett råd att vare sig köpa eller sälja utan att den har skrivits i rent informativt syfte.

  • iPath Dow Jones-AIG Coffee ETN (JO), en ETF som följer Dow Jones-UBS Coffee Subindex Total ReturnSM, ett subindex till Dow Jones-UBS Commodity Index Total ReturnSM och som följer detta index.
  • Powershares DB Jordbruk (DBA), en ETF som investerar nästan 15 procent av sin tillgångsmassa i kaffefutures
  • iPath DJ-UBS Agriculture TR Sub-Idx ETN (JJA), en ETN (Exchange Traded Note) som har allokerat nästan 10 procent av sin tillgångsmassa i kaffefutures
  • iPath Pure Beta Coffee ETN (CAFE), en ETN som är kopplad till Barclays Capital Coffee Pure Beta TR Index och som följer detta index.
Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Magnus

    12 maj, 2013 at 16:42

    Det har varit ganska intressant att investera i kaffe under det senaste året. Mycket har hänt på marknaden, så det har verkligen gällt att hänga med. Har läst SEBs analysbrev, har funkat bra.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *