Connect with us

Analys

Modity om energimarknaden vecka 49 2011

Published

on

Modity - Analys av energi- och el-marknadenBåde system- och områdespriserna var låga under föregående vecka mot bakgrund av milt och nederbördsrikt väder, mycket vind och tillkommande kärnkraftsproduktion. Denna vecka får vi in ytterligare kärnkraft vilket borde pressa systempriset nedåt samt öka kapaciteten från elområde Stockholm till Malmö ytterligare och minska risken för höga prisområdesskillnader. Det ser ut att bli temporärt något kallare vilket kan motverka effekten på det nordiska systempriset under ett par dagar (men hålla emot prisskillnaderna inom Sverige). Risken på uppsidan för Malmöpriset ligger i att det inte ser ut att blåsa så mycket just i östra Danmark, dock sätter relativt låga Tysklandspriser ett tak.

När det gäller terminsmarknaden har det, trots stigande kolpriser, varit svagt. Den enda fundamentala uppsida vi kan se är om oljepriset skulle dra iväg på grund av ytterligare oroligheter gällande Iran, alternativt förändrade väderprognoser. På nedsidan är det främst ekonomiskt-/politiska händelser som skulle kunna få terminspriserna att falla ner mot €38-nivån. Det tekniska pekar på en viss fallhöjd men nedsidan är begränsad.

Elprognos 5 november 2011 - Energimarknaden

[box]Denna energimarknadskommentar publiceras på Råvarumarknaden.se med tillstånd och i samarbete med Modity Energy Trading.[/box]

Ansvarsfriskrivning

Energimarknadskommentaren har producerats av Modity Energy Trading. Informationen är rapporterad i god tro och speglar de aktuella åsikterna hos medarbetarna, dessa kan ändras utan varsel. Modity Energy Trading tar inget ansvar för handlingar baserade på informationen.

Om Modity Energy Trading

Modity Energy Trading erbjuder energibolag och större företag den erfarenhet, kompetens och analysredskap som krävs för en trygg och effektiv förvaltning av energiportföljen. Modity bedriver handel med allt från el, gas och biobränslen till elcertifikat, valutor och utsläppsrätter. Företagets kunder får dessutom ta del av deras analysprodukter som t.ex det fullständiga marknadsbrevet med ytterligare kommentarer och prognoser. För ytterligare information se hemsidan.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *