Connect with us

Analys

Modity om elpriset vecka 47 2012

Published

on

Modity - Analys och prognos på elprisDet milda vädret håller nere både system- och terminspriserna. Med fortsatt god tillrinning i magasinen och en kärnkraftproduktion som kör på nära full effekt så ser vi inte något som direkt kan driva upp prisbilden. Priset på utsläppsrätterna backade ordentligt under veckan efter det väntade förslaget från EU som inte motsvarade förväntningarna. 900 miljoner utsläppsrätter dras tillfälligt bort från marknaden och 6 olika förslag på långsiktiga lösningar presenterades men en konkret åtgärdsplan saknades. Samtidigt fördröjs kravet på utsläppshandel för flygsektorn. Fallande priser på EUA ökade även nedsidan på terminerna. Trots en del oroligheter har bränslemarknaden totalt sett legat relativt stabilt och elcertifikaten steg ytterligare svagt. Vi kommer inom kort att publicera en längre rapport om valuta och konjunktur.

Framtida elpriser för 2012 och 2013

[box]Denna energimarknadskommentar om elpriset publiceras på Råvarumarknaden.se med tillstånd och i samarbete med Modity Energy Trading.[/box]

Ansvarsfriskrivning

Energimarknadskommentaren har producerats av Modity Energy Trading. Informationen är rapporterad i god tro och speglar de aktuella åsikterna hos medarbetarna, dessa kan ändras utan varsel. Modity Energy Trading tar inget ansvar för handlingar baserade på informationen.

Om Modity Energy Trading

Modity Energy Trading erbjuder energibolag och större företag den erfarenhet, kompetens och analysredskap som krävs för en trygg och effektiv förvaltning av energiportföljen. Modity bedriver handel med allt från el, gas och biobränslen till elcertifikat, valutor och utsläppsrätter. Företagets kunder får dessutom ta del av deras analysprodukter som t.ex det fullständiga marknadsbrevet med ytterligare kommentarer och prognoser. För ytterligare information se hemsidan.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Juha

    20 november, 2012 at 14:52

    http://wwwdynamic.nordpoolspot.com/marketinfo/rescontent/area/rescontent.cgi På sidan kan man konstatera, att Nordiska magasinsnivåer var 86,2% (veckan 44) och 85,0% (veckan 45) liksom på tabellen ovan (Modity om elpriset vecka 47 2012).Frågan är varifrån kommer Hydrologisk balans Norden (jmf normalt 8,0 och 6,2 TWh)? Och när har situationen varit sånt (vilka veckor)? Nu lever vi veckan 47.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *