Connect with us

Analys

Modity om elpriset vecka 4 2013

Published

on

Modity om det framtida elprisetDet kyliga vädret gjorde att efterfrågan styrde upp spoten, samtidigt fick en kärnkraftreaktor vid Ringhals tillfälligt stängas. Nu har vi dock åter stabilt med kärnkraft (96 %) men kyla och låg vindkraftproduktion leder till höga spotpriser de närmaste dagarna. Terminspriserna har fallit under veckan, speciellt de med leverans inom kort. Detta beror främst på mildare väderprognoser samt kraftigt fallande priser på utsläppsrätter. Priset på terminer för Q2-13 ligger ett par euro över marginalkostnaden för kol vilket beror på att marginalkostnaden har fallit snabbt samtidigt som den hydrologiska balansen minskat och därmed ökat risken för import av kraft från kontinenten under våren. Denna vecka sker politiska diskussioner på utsläppsrättsmarknaden men inga avgörande besked väntas komma.

Framtida elpris, prognos för 2013 och framåt

[box]Denna energimarknadskommentar om elpriset publiceras på Råvarumarknaden.se med tillstånd och i samarbete med Modity Energy Trading.[/box]

Ansvarsfriskrivning

Energimarknadskommentaren har producerats av Modity Energy Trading. Informationen är rapporterad i god tro och speglar de aktuella åsikterna hos medarbetarna, dessa kan ändras utan varsel. Modity Energy Trading tar inget ansvar för handlingar baserade på informationen.

Om Modity Energy Trading

Modity Energy Trading erbjuder energibolag och större företag den erfarenhet, kompetens och analysredskap som krävs för en trygg och effektiv förvaltning av energiportföljen. Modity bedriver handel med allt från el, gas och biobränslen till elcertifikat, valutor och utsläppsrätter. Företagets kunder får dessutom ta del av deras analysprodukter som t.ex det fullständiga marknadsbrevet med ytterligare kommentarer och prognoser. För ytterligare information se hemsidan.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Hansson

    22 januari, 2013 at 14:07

    Det är tur att jag inte spekulerar i elpriset. Jag hade trott att priset skulle gå upp nu när kylan drog in över Sverige.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *