Följ oss

Nyheter

Metallhandlare rustar för nästa stora utbudspress

Publicerat

den

Gruva

De industriella metallmarknaderna marscherar uppåt igen eftersom produktionsavbrott och krympande lager återupplivar oro för globala leveranser av några av de viktigaste byggstenarna i ekonomin och omställningen till grön energi.

Metaller som aluminium och zink ökade 2021 efter att pandemin drabbade produktionen vid gruvor och smältverk, skapade kaos i globala logistiknätverk och utlöste en boom i efterfrågan. I både koppar och tenn kollapsade London Metal Exchanges lagernivåer i den utbudspress som drev spotpriserna till rekordnivåer under vild handel.

Handlare förbereder sig nu för en ny våg av utbudpress och tecken på krympande lager. Nickelterminer steg till den högsta nivån på ett decennium den här veckan och noterade en kraftig ökning i premien för omedelbart tillgänglig metall vilket väcker oro för en hotande utbudspress. Zink- och aluminiumproduktionen har strypts i Europa av en pågående energikris, medan smältverken i Kina minskat produktionen i strävan att säkerställa blå himmel inför vinter-OS.

Nästan alla produkter, tillverkningsprocesser eller delar av infrastruktur runt om i världen förlitar sig till viss del på basmetaller. Stigande priser och krympande utbud kommer att öka kostnadsinflationen för tillverkare och konsumenter, såväl som regeringar när de rullar ut infrastrukturutgifter i spåren av pandemin.

”Vi befinner oss på kritiska lagernivåer runt om i världen, och priserna börjar röra sig för att återspegla det,” sa Jeremy Weir, vd för handelsjätten Trafigura Group vid en konferens på onsdagen. ”Vi börjar se konsumenter vakna upp och inse de problem som finns.”

Nickel squeeze?

Efter dramatiska rusningar i tenn och koppar förra året, tyder minskande lager och stigande spotpriser på att nickel kan vara nästa basmetall som står inför utbudspress.

Metallen i lagren som spåras av LME har sjunkit i 51 dagar i rad – den längsta nedgången sedan 2000. Spreaden mellan spotpriset och priset på tre månaders-terminen signalerar att köpare försöker få tag i den återstående metallen.

Senast lager och eftersläpningar var på dessa nivåer var 2019, när toppleverantören Tsingshan drog ner reserverna så dramatiskt att det föranledde en utredning av London Metal Exchange.

Den här gången försämras även utbudsförhållandena på Shanghai Futures Exchange, med sjunkande lager. Kinesiska handlare förbereder sig redan. På Shanghai Futures Exchange har det öppna intresset (open interest) för nickelkontrakt mer än tredubblades sedan i november, vilket bidragit till att driva priserna mer än 10 procent högre under perioden.

Ökande underskott

När det gäller zink och aluminium har produktionen drabbats särskilt hårt av de stigande europeiska energipriserna, vilket banar vägen för snabbt fördjupade underskott.

Europeiska LME-lagringsdepåer är nu praktiskt taget tomma, och köpare betalar allt högre premier över terminer för att säkra spotmetall i regionen – vilket tyder på en ökande brist.

Koppartjurar

Medan kopparmarknaden har lättat sedan oktobers oöverträffade press, hävdar tjurar att de snäva utbudsvillkoren som hjälpte till att driva kopparpriset till rekordhöjder är långt ifrån över. En efterlängtad uppsving i efterfrågan på förnybara energikällor och elfordon kommer att hjälpa till att stödja priserna och varje tecken på att gruvproduktionen inte lever upp till förväntningarna kan leda till ytterligare uppgångar.

Shanghai Futures Exchange kopparlager är nära sin lägsta nivå sedan 2009, vilket ökar risken för en press på Kinas kopparmarknad, liknande den som sågs på den internationella marknaden förra året. Goldman Sachs Group spår att priserna kommer att stiga till 12 000 USD per ton inom 12 månader, upp från cirka 10 000 USD för närvarande.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Hemp Innovation skriver off-take-avtal för industriell hampafiber

Publicerat

den

Skördar hampa

Hemp Innovation är en av de ledande aktörerna i Sverige gällande utveckling och produktion av hampa. Företaget har nu tecknat ett så kallat off take-avtal med HealthTextiles, som utvecklar kläder för vårdsektorn. Avtalet omfattar en produktion på upp till 200 ton, vilket är värt cirka 7 miljoner kronor.

Sverige är på väg att följa den internationella trenden och bygga upp en produktion av industriell hampa som är en av världens lönsammaste grödor att odla enligt Hemp Innovation. Företaget har på kort tid fått flera av Sveriges bönder att ställa om sin odling och alltmer börja fokusera på den snabbväxande och miljövänliga växten. Genom affärsområdet Hemp Foods har man redan börjat sälja hampafrön till ledande butiker och tar nu även ett kommersiellt grepp om hampaväxtens kraftiga stam som har världens starkaste biologiska fibrer.

”Avtalet bekräftar den kommersiella potentialen i Hemp Innovations verksamhet. Hampafiber kan användas brett och mångsidigt,” säger Clas Dahlén, grundare och vd för Hemp Innovation, och fortsätter:

”Vi märker att allt fler svenska aktörer är intresserade av hampa för industriellt bruk. Inte minst för den stora potentialen för mycket god lönsamhet.”

På den internationella marknaden har hampans storhet legat i strålkastarljuset ett bra tag. Bara under de senaste två åren har marknaden fått ett rejält uppsving. Från ett uppskattat värde på motsvarande cirka 80 miljarder kronor 2023, 100 miljarder kronor 2024, för att 2032 tangera 500 miljarder kronor, enligt Fortune Business Insights.

”Genom avtalet kan vi säkra den långsiktiga försörjningen av industriell hampafiber till vårt patenterade TorTex garn och tyg. Därmed är det viktigt att vi bygger upp ekosystemet för odlingen av industrihampa,” säger Tomas Persson, grundare och ägare av HealthTextiles, och fortsätter:

”Tidigare var problemet för lantbrukare, som är intresserade av att odla hampa, att det inte fanns någon marknad som off take-avtalet mellan HealthTextiles och Hemp Innovations skapar.”

För att möta den ökande efterfrågan av industriell hampa skalar Hemp Innovations upp genom att bygga ett eget fiberberedningsverk och tar i samband med detta in kapital.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vizsla Silver går från prospektering till utveckling

Publicerat

den

Borrprover hos Vizsla Silver

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver om bolagets övergång från prospektering till utveckling, med flaggskeppsprojektet Pancuo i Mexiko. Han lyfter fram vikten av tillstånd, projektfinansiering och potentialen för betydande silverproduktion. Samtalet omfattar också bolagets finansiella hälsa, infrastrukturfördelar och de optimistiska utsikterna för silvermarknaden.

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Eric Strand kommenterar vad som händer med guld och silver

Publicerat

den

Graf över guldpriset med Eric Strand i bakgrunden

Eric Strand gästar EFN och kommenterar ädelmetallerna guld och silver. Guldpriset har fortsatt uppåt Strand lyfter fram att det bland annat beror på stigande budgetunderskott och centralbanker som köper. Försäkringsbolag i Kina kan bli en ny köpare av guld. En ytterligare drivkraft skulle kunna komma i form av oro för devalvering i Kina, vilket skulle göra det logiskt för folk i Kina att säkra värdet på sitt kapital. Han räknar med fortsatta uppgångar även inom silverpriset.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen guld.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära