Connect with us

Nyheter

IEA höjer prognosen för efterfrågan på olja

Published

on

Oljefat

Den globala efterfrågan på olja trotsade dystra förväntningar från en månad sedan för att stå emot omicron-vågen med mycket mindre störningar än väntat, sade International Energy Agency (IEA) i veckan och höjde sina beräkningar av efterfrågetillväxt med 200 000 bpd för både 2021 och 2022.

Oljefat

Efterfrågan ökade med 1,1 miljoner bpd till 99 miljoner bpd under fjärde kvartalet 2021, vilket trotsar förväntningarna om en allvarlig konsumtionsstörning på grund av omicron-vågen, sa IEA i sin oljemarknadsrapport (OMR) för januari.

För en månad sedan sa IEA att ökningen av covid-fall var inställd på att tillfälligt bromsa återhämtningen av den globala oljeefterfrågan, men effekten av omicron-varianten skulle sannolikt vara mer dämpad än tidigare vågor och kommer inte att upphäva efterfrågan.

Förra veckan sa IEAs verkställande direktör Fatih Birol att efterfrågan på olja hade visat sig vara mer motståndskraftig mot effekterna av omicron-variantens spridning än vad IEA hade förväntat sig.

Motståndskraftig efterfrågan inför rekordhöga fall på grund av mjukare covid-restriktioner fick IEA att höja sina globala efterfrågeuppskattningar med 200 000 bpd för 2021 och 2022, och förväntar sig nu en efterfråganstillväxt på 5,5 miljoner bpd förra året och 3,3 miljoner bpd i år.

Marknaden är stramare än väntat, sa byrån, men varnade ändå för att det skulle bli ett överskott under det första kvartalet 2022, med ”efterfrågan på en säsongsmässig nedgång, förvärrad av mer distansarbete och mindre flygresor.”

Lagerdragningarna beräknas också ha fortsatt i november och december, konstaterade IEAs rapport, i motsats till tidigare prognoser om att lagren i OECD-länderna skulle börja byggas under fjärde kvartalet 2021.

I november sjönk OECDs totala industrilagren med 354 miljoner fat från för ett år sedan och på den lägsta nivån på sju år, sa IEA.

”Preliminära data för december visar att OECD-industrins lager faller med ytterligare 45 mb medan volymerna av olja på vattnet steg”, noterade byrån.

IEA noterade också den stramare marknaden än väntat för bara en månad sedan, och sa att ”ICE Brent backwardation fördubblades, vilket återspeglar snäva oljelager.”

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära