Connect with us

Nyheter

Kopparpriserna faller när investerare undviker riskfyllda tillgångar

Published

on

Kopparpriserna föll på fredagen då riskaversion spred sig över finansmarknaderna och investerare drog fördel av att ta vinster efter två dagars prisuppgång.

Klockan 12:30 GMT sjönk 3-månadersterminen på London Metal Exchange (LME) med 0,7 procent till 9 918 USD per ton, efter att ha nått den psykologiska tröskeln på 10 000 USD på torsdagen.

”Koppar och resten av metallsektorn svalnar lite idag”, säger Ole Hansen, chef för råvarustrategi på Saxo Bank i Köpenhamn.

”Vi stöter på en del vinsttagningar efter den starka framgången och det beror också på att vi har ett risk-off-sentiment på aktiemarknaden”, tillade han.

Börserna föll efter den sena nedgången i USA, eftersom rädslan för takten i Feds penningpolitiska åtstramning och svagare vinster än väntat tyngde investerarnas sentiment.

Men koppar, som ofta används som en barometer för global ekonomisk hälsa, är på väg att redovisa en veckoförstärkning på mer än 2 procent, stödd av leveransproblem, låga lager i börsanslutna lager och en mängd policyer. Expansiv i Kina, huvudkonsument av metallen.

Kopparkontraktet i mars, det mest omsatta på Shanghai Futures Exchange, avslutade sessionen 0,6 procent högre på 71 290 yuan (11 246,61 USD) per ton.

Nickel i Shanghai steg så mycket som 5,2 procent till rekordhöga 179 780 yuan per ton, men föll 0,4 procent på LME till 23 695 USD per ton, efter att ha nått 24 435 USD en dag tidigare, den högsta nivån sedan augusti från 2011.

Continue Reading
Advertisement

Tavex

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära